Verden

Flest evangelikale tror på konspirasjonsteorien QAnon

USA: QAnon er like populær som enkelte større religiøse retninger. Evangelikale er mest overbevist.

I en amerikansk undersøkelse nylig, oppga 15 prosent av de spurte at de er enige i at djeveldyrkende pedofile styrer viktige samfunnsinstitusjoner. Dette er en påstand fra konspirasjonsteorien QAnon.

Like mange er helt eller delvis enige i at «ekte amerikanske patrioter kan bli nødt til å ty til vold for å redde landet». I den samme målingen er 20 prosent – én av fem – enige i at «det brygger opp til en storm der makteliten skal feies unna og de rettmessige lederne gjeninnsettes».

Hvite evangelikale, spansktalende protestanter og mormoner er de som i størst grad er tilbøyelig til å tro på QAnon-konspirasjoner viser målingen, og at dette henger også sammen med hva slags nyhetskilder de bruker.

Amerikanske jøder svarer i stor grad at de ikke tror på QAnon-konspirasjonen, som har klare antisemittiske trekk.

---

QAnon

• QAnon er en konspirasjonsteori sentrert rundt Donald Trump. Ifølge tilhengere av QAnon forsøker Donald Trump å avsløre og stoppe en etablert sammensvergelse i den politiske, økonomiske og kulturelle eliten. Teorien oppsto i USA i oktober 2017.

• Blant de viktigste er forestillingene om «dypstaten» og om en sammensvergelse av djeveldyrkende pedofile.

• QAnon er knyttet til en rekke kriminelle handlinger og har blitt kalt en mulig intern terrortrussel.

Kilde: Asbjørn Dyrendal og John Færseth, SNL

---

– Så langt har det gått

– Hvis QAnon var en religion, ville den telt like mange som alle hvite evangelikale protestanter, eller alle hvite i de etablerte protestantiske retningene, sier Robby Jones.

Han grunnla forskningsinstituttet som står bak undersøkelsen. Public Religion Research Institute (PRRI) har spesialisert seg på målinger om politikk og religiøse verdier. Undersøkelsen er gjort i samarbeid med organisasjonen Interfaith Youth Core.

– Dette er ord jeg aldri trodde jeg skulle skrive i en spørreundersøkelse, eller at det skulle være nødvendig å skrive, men så langt har det gått, sier en overrasket Robby Jones til New York Times.

Ifølge ham dreier det seg om over 30 millioner mennesker som tror på QAnon-konspirasjonen.

Tre påstander

For å forstå hvordan dette påvirker amerikansk politikk religion og medier, brukte Jones og hans kolleger tre ulike påstander, som alle har med seg deler av QAnon-konspirasjonen:

  • Regjeringen, mediene og finansverdenen blir kontrollert av en gruppe djeveldyrkende pedofile som driver et globalt nettverk for salg av sex med barn. 15 prosent av de spurte svarte at de er enige i påstanden.
  • Det kommer snart en storm som vil feie maktelitene vekk og gjeninnsette de rettmessige lederne. 20 prosent er enige i påstanden.
  • Siden det har gått så galt i landet, kan sanne amerikanske patrioter måtte ty til vold for å redde landet. 15 prosent er enige i påstanden.

Flere republikanere

Det er gjennomgående flere republikanere enn demokrater som sier seg helt eller delvis enige i påstandene. Fire ganger så mange republikanere som demokrater – 28 prosent mot 7 prosent – er helt eller delvis enige i at «patrioter» kan bli nødt til å bruke vold for å redde landet.

Jevnest er det i spørsmålet om hvorvidt det brygger opp til storm der eliten vil bli fjerne til fordel for de rettmessige lederne. Også dette er 28 prosent av republikanerne enige i, mens 14 prosent av demokratene svarer det samme.

Folk som ikke har tilhørighet til ett av de to partiene havner mellom dem på skalaen, men gjennomgående nærmere demokratene.

Problem i kirkene

Pastorer over hele USA melder om økt tiltro til QAnon-konspirasjoner. Tiltroen øker jo større og hvitere menigheten er, viste en undersøkelse fra LifeWay i januar.

James Kendall er pastor i baptistmenigheten Grace Community Church i Madera, California. Han er ikke overrasket, og finner stadig oftere at han må konkurrere med internett-verdenen om menighetens oppmerksomhet.

– Jeg får en time med folka én gang i uka, i motsetning til de 167 timene de har til å gjøre andre ting. Det er så mye tilgjengelig der ute som kjemper i mot det jeg prøver å lære dem fra Bibelen, sier han til CNN.

Han har advart mot den «falske profeten QAnon» fra prekestolen.

Også en undersøkelse fra tidligere i år, viser samme tendens: 27 prosent av hvite evangelikale oppga at det var helt rett eller stort sett riktig at Donald Trump har kjempet mot en gruppe som selger og mishandler barn.

Men det er også pastorer og kirkeledere som forfekter – og preker om – konspirasjonsteorier – som at Joe Biden er en falsk president, at noe stort skulle skje før den 20. januar (innsettelsen til Joe Biden), at det er et«demonisk gjerde av beskyttelse» rundt Biden, Covid -19 er en gigantisk bløff iscenesatt av politikere og medier, blant annet.

Pastor James Kendall


FILE - In this Aug. 2, 2018, file photo, a protesters holds a Q sign waits in line with others to enter a campaign rally with President Donald Trump in Wilkes-Barre, Pa. Candidates engaging with the QAnon conspiracy theory are running for seats in state legislatures this year, breathing more oxygen into a once-obscure conspiracy movement that has grown in prominence since adherents won Republican congressional primaries this year. (AP Photo/Matt Rourke, File)


Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

NTB

NTB

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden