Verden

Hotellgjester ble holdt fanget. Da ble lokale islamister et internasjonalt problem

MOSAMBIK:I ti dager holdt islamistene Mosambiks nordligste by Palma. De kaller seg «al-Shabaab» – ungdommen, men hvem er de egentlig?

Det skal ha startet den 24. mars. En gruppe væpnede menn tok seg inn i Palma, og fram til hotell Amarula der en gruppe utlendinger bor. Det var starten på et flere dager langt gisseldrama der flere av de utenlandske gislene ble drept.

Men som vanlig i Nord-Mosambik, gikk det også denne gang hardest utover lokalbefolkningen. Ifølge FN har minst 10.000 mennesker flyktet fra byen, og områdets sykehus og klinikker har tatt hånd om mange sårede.

Det er fortsatt uklart hvor mange som ble drept i den 10 dager lange beleiringen av byen.

Palma er den nordligste byen i Mosambik, helt på grensen mot Tanzania. I Det indiske hav utenfor Palma ligger Rovumabassenget og Øst-Afrikas største gassreserver. Det er løfte om disse rikdommene som de siste årene har fyrt opp under lokale konflikter og en lokal islamistgruppe.

P

Usikre bånd

Nylig fortalte organisasjonen Redd Barna Vårt Land om brutale overgrep utført av opprørere i Cabo Delgado. Opprørene går lokalt under navnet «al-Shabaab» – ungdommen, men må ikke forveksles med den somaliske gruppen lenger nord.

Hos noen kjennere av området kalles de Ahlu Sunna Wal Jammah (ASWJ). Av det amerikanske utenriksdepartementet ble de nylig omtalt som en del av IS. Av IS selv har Nord-Mosambiks opprørere fått navnet «IS i den sentralafrikanske provinsen» – eller ISCAP.

Men båndene til islamister andre steder på kontinentet, og andre steder i verden er løse. Konflikten i Cabo Delgado har i følge den norske forskeren Stig Jarle Hansen sitt opphav i et ungdomsopprør i provinsen.

I 2010 ble det påvist store gassressurser utenfor Cabo Delgado, en svært fattig og underutviklet provins så langt unna landets hovedstad Maputo som det er mulig i det langstrakte landet. Året før hadde man også funnet store mengder rubiner. I årene som fulgte ankom både gruve- og oljeselskap Cabo Delgado

For lokalbefolkningen i Nord-Mosambik har derimot ikke situasjonen blitt noe bedre etter at storselskapene kom inn. Cabo Delgado er en av de fattigste provinsene i et land som stadig havner i bunn av FNs utviklingsindeks, og løftet om store naturressurser har ikke kommet befolkningen til gode.

I 2017 entret altså islamistene scenen med en rekke angrep, angrep som ble brutalt slått ned av den lokale hæren. Islamistene antas for det meste å være av lokalt opphav, våpnene de benytter seg av er for det meste stjålet fra lokale sikkerhetstyrker.

Rystende overgrep

Uansett årsakene til opprøret har befolkningen i Cabo Delagdo siden vært fanget i en spiral av overgrep, der islamistene på ingen måte er de eneste som lar det gå ut over sivilbefolkningen. Det har ført minst 700.000 mennesker på flukt internt i provinsen.

FN har advart mot at det antallet kan stige til en million innen juni, om ikke situasjonen bedrer seg. Sammen med frivillige organisasjoner strever FNs organisasjoner nå med å få trygg tilgang til områder hvor folk er på flukt.

Menneskerettsorganisasjoner som Human Rights Watch og Amnesty International har dokumentert grove overgrep i provinsen. En rapport fra Amnesty fra tidlig i mars, som baserer seg på intervjuer foretatt rundt årsskiftet, viser at verken opprørere eller regjeringssoldater i området avstår fra angrep på sivile i konflikten.

Myndigheter anklages for vilkårlige drap

Mens islamistene kritiseres for brutale angrep, hvor sivile til dels hakkes til døde, får myndighetene kritikk for voldtekter og vilkårlige drap på landsbybeboere de mistenker for å hjelpe opprørerne.

Amnesty retter også fokuset mot det sørafrikanske sikkerhetsselskapet Dyck Agency Group (DAG) som opererer i området som støtte for de mosambikanske styrkene. DAG disponerer en flåte av kamphelikoptre og småfly, og anklages av menneskerettsorganisasjonen for å ha brukt disse for å brenne ned landsbyer der man mistenker at opprørerne har støtte.

Selskapet avviser påstandene.

M

Mot en løsning

Med angrepet mot Palma i påsken har Mosambiks islamister for alvor blitt et internasjonalt problem. Det lyktes opprørerne å holde internasjonale gisler på et hotell i selve Palma by, men det lyktes ikke å innta det franske oljeselskapet Totals gassanlegg like ved.

Total har investert i overkant av 20 milliarder amerikanske dollar i Palma, men stoppet sitt arbeid her i januar grunnet sikkerhetssituasjonen. Selskapet var i ferd med å åpne opp igjen anlegget nå i påsken.

Nå er Totals tilbakekomst usikker. Også flere andre internasjonale selskap har trukket seg ut. Det har også personell fra internasjonale hjelpeorganisasjoner. Mot slutten av denne uka går kontrakten til leiesoldatene i DAG ut. De var involvert i kampene rundt hotel Amarula.

Den tidligere kolonimakten Portugal sier på sin side at de vil sende personell til området. Det diskuteres også i den regionale samarbeidsorganisasjonen SADC og i den Afrikanske union (AU). Flere av de drepte i Palma skal ha vært sørafrikanere, og som regionens absolutt sterkeste makt, forventer mange at Sør-Afrika skal gripe inn.

P

Både menneskerettsorganisasjoner og humanitære organisasjoner peker imidlertid på at konflikten, eller konfliktene, i Cabo Delgado ikke kan løses militært. Selv om islamistopprørerne låner navn og uttrykk fra lignende grupper andre steder, er opprøret i Cabo Delgado fortsatt drevet av lokale årsaker og misnøye.

Den lokale organisasjonen Senter for demokrati og utvikling har foreslått en prosess som inkluderer flere parter i regionen til forhandlinger, og hvor menneskerettigheter ligger til grunn for alle samtaler. Myndighetene i Maputo har så langt avvist at de ønsker forhandlinger.

Les mer om mer disse temaene:

Maren  Sæbø

Maren Sæbø

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden