Verden

– Vaksinenasjonalisme hjelper viruset

Internasjonalt samarbeid er eneste veien ut av pandemien, mener utviklingsminister Dag Inge Ulstein, som denne uka har møtt førstelinja i fattige land.

M

– Trygve blir pandemiens beste venn, slik han holder på, sier utviklingsminister Dag Inge Ulstein til Vårt Land, med henvisning til Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Vedum mente tidligere i uka at Norge måtte omdirigere opsjoner landet har sikret seg gjennom det internasjonale samarbeidet Covax – fra å vaksinere kritisk helsepersonell i fattige land, til å vaksinere nordmenn.

– Det hjelper ingen andre enn viruset at vi bare er opptatt av oss sjøl. Jeg tror de fleste nå forstår dette, at alle må vaksineres. Om viruset får fortsette å feste seg på plasser som Jemen eller Malawi vil nye mutasjoner oppstå, forklarer Ulstein.

Jemen er det neste landet som nå skal få vaksinedoser fra Covax, fra før har 57 land fått sine første forsendelser, på til sammen 30 millioner doser. Til sammenligning har USA alene satt mer enn 133 millioner doser, Storbritannia mer enn tredve millioner.

Ulstein

Smitte øker

Mens debatten om vaksiner har rast videre her hjemme, har utviklingsminister Dag Inge Ulstein vært på «digital felttur» til en rekke afrikanske land og Nepal. Der har han hatt samtaler med sivilsamfunnsorganisasjoner og myndighetspersoner, og tatt temperaturen på verdens tilstand et år ut pandemien.

Smitten er fortsatt høyest på den nordlige halvkule og i Brasil, men den har også vært økende sør for Sahara og i India. Det kommer på et dårlig tidspunkt.

– Mange har et tøft år bak seg med nedstenging. Og nå begynner rapporter å komme om følgene av det. Det er barn som ikke har gått i skole på et år. Det er lite matsikkerhet og sult, barnedødelighet og tenåringsgraviditeter er på vei opp.

Sterke historier

Det er spesielt innen helse og utdanning man ser tilbakeslag, i land som Malawi, Uganda, Den demokratiske republikken Kongo og Nepal. I flere av disse landene jobber både organisasjonene og helsepersonell for å bøte på skaden, med fare for selv å bli smittet. I tillegg til at få i disse landene har mottatt vaksine, mangler det fortsatt smittevernsutstyr og utstyr til testing.

– Det er sterke historier, jeg kunne virkelig ønske at andre norske politikere kunne være med på disse møtene, sier Ulstein, igjen med henvisning til Vedum.

– Når vi vet at vi har tilgang på fem millioner doser innen juni, er det ikke urimelig at doser vi har opsjon på gjennom Covax går til fattige land, mener Ulstein.

Blant de Ulstein har snakket med i løpet av uka er WHOs sjef i Uganda, Yonas Tegegn Woldemariam. Han beskriver en situasjon der man har måttet lette på restriksjoner grunnet økonomiske og sosiale konsekvenser, men hvor smitten øker. Woldemariam beskriver det som å bli satt sjakkmatt. Den situasjonen man ser i Uganda, med økt smitte, mutert virus og en nødvendig åpning av samfunnet, går igjen over store deler av Afrika sør for Sahara.

Men det er også lyspunkt. Ulstein sier han er imponert over de som har stått i førstelinja, sivilsamfunnsorganisasjoner og andre, som kaster seg rundt. I flere land er mange elever avhengig av skolemåltider for å få nok mat, der har man noen steder kunnet levere mat hjem til elever når skoler er stengt.

– Sivilsamfunnsorganisasjoner, de fungere både som folkehelseinstitutt, som helsevesen og støtteapparat. Jeg kan ikke få prist dem nok. I Nepal snakket jeg blant annet med en organisasjon som hjalp kvinner og jenter som opplevde overgrep. i Uganda og Den demokratiske republikken Kongo har organisasjoner som jobber med flyktninger blitt værende på tross av lockdown, og trådt til når resten av samfunnene har stengt ned.

Internasjonale løsninger må til

Men Ulstein er altså bekymret for vaksinenasjonalismen. Og han håper at folk etter hvert ser at det her trengs mer internasjonalt samarbeid, ikke mindre.

Om man gjennom Covax klarer å nå målet med å vaksinere rundt tjue prosent av befolkningen i fattige land innen utgangen av 2021, så må man strekke seg videre for å få vaksinert seksti prosent. Å oppnå en slik immunitet er eneste måten å hindre nye mutasjoner på.

– Det er noen som tror vi kan kjøpe oss ut av dette, men det er ikke sånn det fungerer. Pandemien har vist at det vi trenger er mer samarbeid ikke mindre. Feiler vi nå, undergraver vi alle insentiv i framtida. Dette handler om den viktigste utfordringa nå, om vi takler det kan vi kanskje lære noe når vi skal takle klimautfordringa eller den neste helsekrisa som treffer.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden