Verden

Sammenstøt mellom politi og koronademonstranter i Tyskland

DEMONSTRASJON: Politiet brukte pepperspray mot demonstranter som prøvde å presse seg forbi sperrelinjene deres under en protest lørdag. Også i Norge har det vært mindre demonstrasjoner.

Ifølge politiet hadde rundt 10.000 mennesker møtt opp til demonstrasjonen lørdag. Protesten var ikke godkjent på forhånd, og demonstrantene ignorerte politiets anvisninger, blant annet om å bruke munnbind. Noen av dem angrep journalister som dekket marsjen.

Politiet brukte pepperspray, vannkanoner og batonger mot demonstranter som prøvde å bryte politiets sperrelinje, og et ukjent antall demonstranter ble arrestert.

Medisinske eksperter i Tyskland har advart mot at demonstrasjoner blir superspreder- hendelser. En studie fant at to demonstrasjoner i Leipzig og Bonn i fjor, førte til at flere tusen mennesker ble smittet. Studien kommer er utført ved ZEW-instituttet i Mannheim og Humboldt-universitetet i Bonn.

Høyreekstremister deltok

Demonstrantene var i hovedsak tilhengere av den såkalte Querdenken- bevegelsen, som består av koronafornektere, høyreekstreme aktivister og vaksinemotstandere. Noen av dem mener at viruset ikke finnes, mens andre mener at tiltakene mot pandemien er et angrep på friheten deres.

Det har vært flere store demonstrasjoner i europeiske land de siste månedene, og Anette Storeide har tidligere sagt til Vårt Land at de tyske koronademonstrasjonene skiller seg ut fra de i andre land ved at de har nære bånd til høyreekstreme miljøer.

Ifølge Storeide er demonstrasjonene en del av en bredere utvikling i Tyskland der det politiske klimaet stadig blir hardere. Særlig innvandringspolitikk – og nå koronaviruset polariserer det tyske folket.

Querdenken bevegelsen ble etablert i den sørtyske byen Stuttgart. På nettsidene markedsfører gruppen motstandskamp mot det anser som en stadig mer dominerende stat.

Storeide sier at bevegelsen har nære forbindelser til AfD og andre løse, høyreekstreme grupper.

– Den tyske etterretningstjenesten har advart om at anti-smittevern-demonstrasjonene brukes av høyreekstreme grupper og at disse i stor grad har klart å gjøre disse demonstrasjonene til en ny scene for seg selv sier hun.

Anette Storeide er forsker ved Faldstadsenteret.

---

Querdenken-711

• Querdenken-711 (tenke utenfor boksen) er et initiativ som ble etablert i byen Stuttgart. På nettsidene markedsfører de motstandskamp mot en stadig mer dominerende stat.

• Bevegelsen går under parolen: «Vi er folket». Dette er et slagord som de fleste tyskere har et forhold til, som følge av at den ble brukt under protestene mot kommunistregimet i Øst-Tyskland.

• Bevegelsen har nære forbindelser til det høyrepopulistiske partiet Alternative für Deutschland og løsere høyreekstreme grupperinger.

---

Lørdag kom det også til sammenstøt mellom politi og motdemonstranter som møtte opp for å vise avstand til Querdenken.

Koronamotstanderne hadde oppfordret til demonstasjoner over hele Tyskland lørdag, men bortsett fra i Kassel var det lite virksomhet.

Querdenken er i politiets søkelys, og tyske myndigheter etterforsker forbindelsen mellom Querdenken- miljøet og elementer fra ytterste høyre, spesielt etter en demonstrasjon i september i fjor. Da brøt rundt 300 demonstranter sperringene og viftet med det svarte, hvite og røde flagget foran riksdagsbygningen i Berlin.

Flagget til det tyske keiserriket brukes gjerne av dagens nynazister.

– Et utålelig angrep på hjertet av vårt demokrati. Vi vil aldri akseptere det, sa Tysklands president Frank-Walter Steinmeier da.

Få frammøtte i Berlin

I Berlin lørdag var 1.800 politifolk utplassert, men bare rundt 500 demonstranter møtte fram ved Brandenburger Tor, mens et tusentall motdemonstranter fra venstresiden samlet seg på Unter den Linden i nærheten.

Politiet måtte gripe inn da noen av høyreekstremistene angrep pressefotografer. Politiet sa på forhånd at de ville opprette tre sikkerhetsområder der journalister kunne trekke seg tilbake om de ble angrepet.

Demonstrasjonene finner sted mens Tyskland registrerer stadig flere smittede og døde fra viruset. Lørdag ble det registrert over 16.000 nye smittede og 207 dødsfall. Hittil er 74.565 mennesker døde av viruset i Tyskland.

Også i Norge

Både utenfor Stortinget i Oslo og Torgallmenningen i Bergen samlet opp mot 200 motstandere av vaksiner, koronatiltak og restriksjoner lørdag.

I Bergen måtte politiet rykke ut til bråk etter at tre ungdommer hadde overdøvet demonstrantene, skriver Bergensavisen.

– Vi fikk melding om amper stemning og tilløp til bråk da fire personer ville vise sin misnøye mot en forhåndsmeldt demonstrasjon. Det ble munnhoggeri og obskøne fingerbevegelser. Vi har fått dempet det ned nå, sier operasjonsleder Eivind Hellesund ved Vest politidistrikt til avisa.

De tre ungdommene ble geleidet ned fra et monument de hadde besteget og politiet tok personale av de.

Utenfor Stortinget i Oslo samlet det seg en større ansamling enn det har vært tidligere helger, ifølge Avisa Oslo. Også her er politiet til stede biler og mannskaper.

– Det er fordi det er en varslet markering og politiet har en plikt til å verne om ytringsfriheten og dem som skal ha en varslet markering. Vi er der med forskjellige typer ressurser for å ivareta sikkerheten, sier politiets operasjonsleder Tor Gulbrandsen til avisa.

I Trondheim samlet demonstranter seg på Torvet. Lørdag hadde 44 personer huket av for at de skulle delta på demonstrasjonens Facebook-side, ifølge Adresseavisen.

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden