Verden

Konspirasjonsteorienes superspredere

VAKSINER: Datteren til Bill Gates kom med et stikk til alle de som tror faren hennes vil lure folk til å ta vaksine. Vaksinekonspirasjoner florerer.

En farmasøyt i Wisconsin fryktet koronavaksinen ville forandre pasientenes DNA. Rett før jul tok han derfor et vaksinebrett med 57 glass fra kjøleskapet der de sto lagret. Målet hans var å gjøre dosene fra Moderna ubrukelige. Over 500 doser ble ødelagt, og farmasøyten risikerer ti års fengsel.

En lørdag i januar samlet rundt 50 mennesker seg ved inngangen til Dodger Stadium i Los Angeles. Stadionet fungerer som vaksineringspunkt i byen og er et av de største i landet, men måtte stenge fordi vaksinemotstandere blokkerte inngangen mens de ropte at folk ikke måtte ta vaksinen. Demonstrantene var en blanding av vaksinemotstandere og ytre høyre-grupperinger.

Motorists receive COVID-19 vaccines under large tents at a Los Angeles County location at Dodger Stadium in Los Angeles, Wednesday, Feb. 10, 2021. (AP Photo/Damian Dovarganes)

Dette er eksempel på konspirasjonsteorier som blir mer enn teori – de blir handling.

Da kan det bli farlig.

– Det har også vært en lang rekke sabotasjeaksjoner mot 5G-tårn, og episoder med vold og trusler mot leger sykehuspersonell, sier Asbjørn Dyrendal til Vårt Land.

Han er en av Norges fremste eksperter på konspirasjonsteorier, og er professor ved Institutt for filosofi og religionsvitenskap på NTNU i Trondheim.

Ruller ut vaksiner

Akkurat nå er det vaksineutrulling i verden, og da er det vaksinen og hvor alvorlig viruset er, som er «hot» for konspirasjonsteoretikerne. Det betyr ikke, understreker Dyrendal, at folk er mer eller mindre overbevist om at viruset er et biovåpen, er ufarlig eller ikke finnes, som er andre «populære» teorier som spres.

– Alt det som er oppe nå, er omarbeidede versjoner av teorier som har sirkulert tidligere, de blir «oppdatert» med hva som er populært og aktuelt. Sånn fungerer konspirasjonskulturen, sier han.

George Soros sponset vaksiner for å kontrollere befolkningen blir til Bill Gates gjør det samme. Zika-viruset var en bløff eller et biovåpen, det samme gjelder Sars og Mers – nå covid-19.

Farmasøyten i Wisconsin innrømmet overfor politiet at han tror på konspirasjoner, og ifølge kona hadde han satt en vannrenser, tørrmelk og mat for 30 dager utenfor huset hennes. Han skal ha sagt til at myndighetene planlegger nettangrep og skulle stenge strømnettet.

– Hvor farlig er det at konspirasjonsteorier om vaksine fortsetter å spre seg?

– De som tror på konspirasjonsteorier om covid-19 er mindre tilbøyelige enn andre til å ville bidra til kollektive tiltak, inkludert vaksine. Men hvis du er en som ikke tror covid-19 er så farlig, betyr det ikke at du umiddelbart gir opp alle smittevernregler. Men du er mindre tilbøyelig enn andre til å følge dem.

A man holds up an anti Bill Gates placard at a coronavirus anti-lockdown, anti-vaccine, anti-5G and pro-freedom protest near Scotland Yard, the headquarters of London's Metropolitan Police Service, in London, Saturday, May 2, 2020. Civil liberties have been limited with self isolation and exercising social distancing imposed to limit the spread of the highly contagious COVID-19 coronavirus. (AP Photo/Matt Dunham)

Han understreker at det er vanskelig å måle om flere eller færre tror på konspirasjonsteorier. Men det vi kan se, gjennom for eksempel spørreundersøkelser er at det handler om å ta en posisjon og mene noe som er politisk og populært.

– De kan gladelig skrive at viruset er et farlig biovåpen, og i neste øyeblikk at det ikke eksisterer. Det koster dem ingenting. Det viktigste er å vise mistillit og avvise den rådende fortellingen, sier Dyrendal.

Han legger til at det som har kommet fram i de data som finnes, er en bemerkelsesverdig stabilitet på holdninger til konspirasjonsteorier.

Advarer mot «infodemi»

Fra dag én spredte desinformasjon feil og konspirasjonsteorier seg om viruset, og om en vaksine ville virke eller ikke. Usikkerheten om covid-19 ble et perfekt åsted for konspirasjonsteorier.

I februar i fjor advarte Tedros Adhanom Ghebreyesus i Verdens helseorganisasjon (WHO) om en «infodemi» – når falske nyheter sprer seg raskere og lettere enn viruset, er det like farlig, sa han da.

Superteorien

Noe av det mest skadelige nå, er ikke en ren konspirasjon om korona, men det Asbjørn Dyrendal beskriver som en superkonspirasjonsteori – som suger opp og tar til seg alt. Det er et sammensurium av teorier som har inngått i en apokalyptisk konspirasjonstenkning om QAnon i USA og andre det siste året.

– Det har gjort store skader i det amerikanske samfunnet, og bidratt til ytterligere nedbrytning i amerikansk politikk, og dermed også verden.

QAnon-tilhengere var med på stormingen av kongressen 6. januar. De tror – blant annet – at verden er styrt av djeveldyrkende barneovergripere, ser på Donald Trump som en «Messias», og sprer feilinformasjon om koronaviruset.

---

Konspirasjoner

• Konspirasjonsteorier er forestillinger om at mye av det som tilsynelatende skjer tilfeldig, har en årsak i form av en skjult sammensvergelse.

---

Bill Gates

Bill Gates har lenge vært et yndet mål for konspirasjonsteoretikere. En teori er at han, sammen med en organisasjon kalt «ID 2020», ønsker å «mikrochippe» verdens befolkning gjennom covid-19-vaksinen.

Falske bilder og nyhetsartikler rettet mot multimilliardæren er delt tusenvis av ganger på ulike språk i sosiale medier. Pandemien er ikke den første sykdomsutbruddet Gates får skylden for. Han var en av flere som ble beskyldt for zikavirusepidemien som startet i 2015.

En annen utbredt forestilling i fjor, var at Bill Gates’ stiftelse testet vaksiner i India, med det resultatet at et stort antall barn ble lamme. Tallet som oppgis varierer fra 47 500 til flere hundre tusen.

Bill and Melinda Gates Foundation har donert minst 1,75 milliarder dollar til bekjempelse av koronaviruset og vaksineutvikling.

Da datteren Jennifer, som studerer medisin, fikk vaksinen, kom hun med et stikk til de som tror på mikrochip-fantasien: Hun skulle ønske hun fikk sin fars «geniale gener» med på kjøpet.


Stat mot stat

Nyhetsbyrået Ap har i ni måneder undersøkt hvordan varierende, ubekreftede og falske narrativer om at viruset er et biovåpen eller skapt i et laboratorium ble spredt til millioner over hele verden. Det har de gjort i samarbeid med Atlantic Council’s Digital Forensic Research Lab.

De har gått gjennom millioner av innlegg på ulike sosiale medier, som Twitter, Facebook, VK, Weibo, WeChat, YouTube og Telegram. I en fersk rapport beskriver og analyserer de hvordan ulike konspirasjonsteorier forplantet seg i Russland, Kina, USA og Iran, ikke bare fra enkeltpersoner, men fra myndighetene.

Det får geopolitiske konsekvenser, hevder rapporten.

– Fra Beijing og Washington til Moskva og Teheran har politiske ledere sammen med vennligsinnede medier fungert som effektive superspredere. De har brukt sin posisjon til å videreføre konspirasjonsteorier som allerede sirkulerte, skriver Erika Kinetz i AP.

Problemet øker når myndighetene understøtter teorier

Asbjørn Dyrendal sier dette kan bidra til å forsure internasjonale relasjoner:

– En ting er at enkelte sprer teorier om sine favorittfiender, men når regimer understøtter dette i tillegg, kan det feste seg et inntrykk i befolkningen, selv om disse lederne egentlig ikke tror på konspirasjonsteoriene selv. Når slike teorier får større gjennomslag i maktens sentrum, blir det et økende problem, mener han.

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden