Verden

Polske lhbt-aktivister frikjent for å «såre religiøse følelser»

POLEN: – Dette er en seier for lhbt+-bevegelsen i EUs mest homofobe land, sier polsk aktivist.

Tre polske kvinner har vært stilt for retten for å fornærme religiøse følelser. Tirsdag falt dommen: Alle ble frikjent.

Årsaken var at de hadde laget plakater av det helligste Maria-ikonet i Polen – den svarte madonna fra Czestochowa – hvor glorien til Maria og Jesus var i regnbuefarger.

Rettssaken, som har vart siden januar, har vakt internasjonal oppmerksomhet. Menneskerettsorganisasjoner, blant annet Amnesty, har reagert på forfølgelse av aktivistene. Saken ble sett som en test av ytringsfriheten under Polens svært konservative regjering, som har lagt press på sekularisering og liberale stemmer i landet.

Bakgrunnen var en spesiell installasjon en kirke i byen hadde satt opp til påskefeiringen i 2019. Der var det listet opp synder som troende måtte kjempe mot: Grådighet, hat, misunnelse, blant annet. Men også: «LHBT» og «homo-fordervelse».

Som en protest hengte tre kvinner – Elżbieta Podleśna, Anna Prus og Joanna Gzyra-Iskandar Podleśna – opp plakater i den lille byen Plock, rundt 110 kilometer nordvest for Warzawa. På plakatene var gloriene til Maria og Jesus regnbuefarget.

De sa de valgte et bilde som symboliserer mor, grenseløs kjærlighet og mangfold som motreaksjon.

– I tillegg til madonna-plakatene satte vi opp lister over biskoper som dekker over pedofili i kirken. Listene plasserte vi på søppelkassene, der slike folk hører hjemme, sa Podlesna i et intervju med Aftenposten i fjor.

På det meste har aktivisten hatt 14 rettssaker gående mot seg.

Prest: – Såret mine følelser

Łebkowski er presten som klaget på plakatene, som førte til rettssaken.

Han vitnet også i retten.

– Denne krenkelsen av av madonnaen av Częstochowa såret mine religiøse følelser dypt. For meg har regnbueflagget blitt et symbol på frastøtende og avvikende handlinger, sa han i følge Gazeta Wyborcza.

Å bli tiltalt for å fornærme religiøse følelser skjer ofte i Polen – 29 slike saker i Polen i 2020, mot 10 i 2016, ifølge det juridiske bladet Dziennik Gazeta Prawna.

Valg i Polen. Hubert Sobecki

Aktivist: Gir håp

Hubert Subecki er nestleder i den idelle organisasjonen «Love does not exclude» i Warzawa. De jobber for at likekjønnet ekteskap skal bli lovlig i Polen.

Han er svært glad for frikjennelsen:

– Det gir håp om at det fremdeles finnes uavhengige dommere i det polske rettssystemet som kan stå i mot den pågående, ultrakonservative offensiven mot seksuelle minoriteter i Polen. Offensiven er orkestrert av regjeringen, i nært samarbeid med Den katolske kirke og statlig kontrollert media, sier han til Vårt Land.

Subecki trekker fram den ultrakonservative lobbyist-gruppa Ordo Luris som trekker i trådene.

– De har spesialisert seg på å enten true eller saksøke menneskerettighetsgrupper og aktivister, særlig når det gjelder lhbt+ og kvinners rettigheter, sier han.

Han mener flere av medlemmene i Ordo luris har innflytelsesrike jobber, og regner derfor med at slike saker vil fortsette i tida framover. En av dem er Kaja Godek, som også vitnet i rettssaken. Godek er en av de mest markante antiabort-stemmene i Polen.

Ingen forbrytelse

Domstolen i byen Plock fant ingen bevis for at en forbrytelse var begått og mener også at aktivistenes motivasjon ikke var å støte noen eller å fornærme jomfru Maria, ifølge polske medier.

Mina Skouen mener denne dommen er viktig, fordi den sier noe om at rettsvesenet, som er under hardt press i Polen, velger å dømme etter loven og ikke etter politikk. Hun leder Den norske Helsingforskomite sitt arbeid innen menneskerettigheter for lhbt+-personer.

Hun synes det er synd at det at man setter sammen regnbuer og religiøse symboler regnes som en provokasjon.

– Denne loven ligner på lover som er i bruke mange steder nå, for eksempel Russland og i flere europeiske land. Det er uttrykk for en bekymringsfull trend hvor formålet er å stigmatisere enkelte grupper man ikke ønsker seg. Og da bruker ulike former for politikk og lovverk for å marginalisere disse gruppene, mener Skouen.

Participants in a protest hold copies of the posters in support of Elzbieta Podlesna, in Warsaw, Poland, Tuesday, May 7, 2019. Rights groups and government critics in Poland are protesting Tuesday after police temporarily detained Podlesna, a human rights activist, for putting up posters depicting the country?Äôs most revered Catholic icon with the LGBT rainbow on the halos of Mary and baby Jesus.  (AP Photo/Czarek Sokolowski)

Eriksen Søreide sa fra

I september ifjor varslet utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) at hun ikke vil at Norge skal gi økonomisk bistand til kommuner i Polen som har erklært seg som LHBT-frie soner.

I mars 2019 vedtok fylkestinget i Swidnik en resolusjon der området ble erklært som en sone «fri for LHBT-ideologi». I ettertid har mer enn 100 polske byer, kommuner, fylkeskommuner og provinser vedtatt lignende erklæringer.

---

Polen

• Seksuelle minoriteter er under press fra myndighetene og den katolske kirken i Polen.

En rekke byer i landet har erklært seg som «lhbt-frie soner».

Flere politiske ledere, blant dem president Andrzej Duda, fremstiller kampen for homofiles rettigheter som en trussel mot tradisjonelle familier.

Duda har omtalt kampen for lhbt+-rettigheter som en farligere «ideologi» enn kommunismen.

Kilde: NTB

---

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden