Verden

Blinken presset Kina om Hongkong og uigurene

USAs utenriksminister Antony Blinken presset Kina om Hongkong og behandlingen av uigurene i den første samtalen mellom de to landene siden presidentskiftet.

– Jeg gjorde det klart at USA vil forsvare våre nasjonale interesser, stå opp for våre demokratiske verdier, og holde Beijing ansvarlige for deres misbruk av det internasjonale systemet, skriver Blinken i om sin samtale med den høytstående kinesiske tjenestemannen Yang Jiechi.

Blinken sa til Yang at «USA vil fortsette å kjempe for menneskerettigheter og demokratiske verdier, også i Xinjiang, Tibet og Hongkong», heter det i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet.

Yang ba på sin side USA «korrigere feilene som er gjort den siste tiden og samarbeide med Kina». Han kalte Xinjiang, Taiwan og Hongkong «strengt interne saker» og gjorde det klart at Kina ikke finner seg i noen utenlandsk innblanding, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

Følger Trump-administrasjonen - snakker uigurenes sak

Blinkens forgjenger Mike Pompeo anklaget i januar Kina for folkemord på uigurene i Xinjiang-regionen. I sin første pressekonferanse som utenriksminister sa også Blinken at han tror Kina begår folkemord mot uigurene.

Flere vestlige land og menneskerettighetsorganisasjoner har anklaget Kina for å ha internert minst 1 million uigurer og andre muslimer i store leirer i omskoleringsleirer i Xinjiang.

Tidligere har Vårt Land skrevet om hvordan uigurer som har kommet seg til Norge lever med kinesisk overvåking, krav om innordning og sanksjoner mot familien i Kina.

Ba om fordømmelse av Myanmar-kuppet

Blinken ba også Kina fordømme kuppet i Myanmar. Kina har investert milliarder i gruver og olje- og gassledninger i Myanmar og er Myanmars viktigste handelspartner.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik peker på at Kinas reaksjon på kuppet i Myanmar vil være viktig fremover ettersom militæret i Myanmar ikke vil klare seg lenge uten Kinas støtte.

– De militære kan være følsomme mot å bli isolert internasjonalt, ønsket om å komme inn i «varmen» medvirket nok til at de løsnet grepet for ti år siden, sier Bondevik.

Myanmar-ekspert Bertil Lintner tviler imidlertid på at de kraftige reaksjonene fra det internasjonale samfunnet vil få noen betydning for utviklingen.

– Presser man for hardt på, så er de tilbake i Kinas grep, og det var for å komme bort fra det grepet at man gjennomførte reformene for ti år siden, sier han til TT.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden