Verden

ICC åpner for internasjonal straffesak mot Israel

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) slår fast at den har rett til å behandle saker i de palestinske områdene. Israel reagerer på avgjørelsen.

Avgjørelsen åpner tilsynelatende for at palestinerne, som ble medlem av ICC i 2015, kan få gjennomslag for kravet om å granske Israel for påståtte krigsforbrytelser.

ICCs sjefanklager Fatou Bensouda sa i 2019 at det var rimelig grunn til å etterforske Israel for krigsforbrytelser på Gazastripen og Vestbredden. Men hun ba retten avgjøre om det var innenfor ICCs jurisdiksjon.

Det har domstolen nå slått fast at det er. Palestinerne har bedt retten etterforske Israels krigshandlinger i 2014 og bosetningspolitikken på Vestbredden.

Netanyahu reagerer

Israels statsminister Benjamin Netanyahu avviste anklagene fra Bensouda i 2019 og sa det var «en mørk dag for sannhet og rettferdighet» da det ble kjent at ICC ville etterforske landet for krigsforbrytelser.

Fredag kaller han ICC et politisk tribunal og kritiserer avgjørelsen om at domstolen har jurisdiksjon i områdene som ble okkupert av Israel i 1967.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden