Verden

Ny podkast: For noen kristne er Joe Biden USAs redning. For andre representerer han moralsk forfall

PODCAST: Hva er de «riktige» kristne politiske verdiene? Det strides kristne amerikanere om mellom de to partiene. Noen stiller til og med spørsmål ved Joe BIdens katolske tro.

De konservative evangelikale har slagkraft og innflytelse på det republikanske partiet. Kan kristenfolk som stemte demokratisk få til noe av det samme?

Det er blant spørsmålene vi stiller i den siste episoden av Vårt Land-podkasten «God Bless America».

– Den kristne venstresiden har ikke den ene eller to sakene som forener dem så sterkt, sier USA-kommentator Sigrid Rege Gårdsvoll.

Hun er opptatt av de kristne demokratene, og tror mange er bekymret for å bli tatt til inntekt for en del sosialkonservative synspunkter, som ikke er gangbare i det demokratiske partiet.

Hør den ferske episoden her:

Du finner den også på Spotify, iTunes og Google.

I episoden snakker vi også om kristenledere som fremdeles har vansker med å anerkjenne at Trump ikke er president i USA, og veien videre for skuffede evangelikale.

En av dem er norskamerikanske Janne Myrdal, delstats-senator i Nord-Dakota. Hun ble gjenvalgt med stort flertall i høst, og ser ikke lyst på fire år med Joe Biden.

Hun er republikaner, evangelikal kristen, og setter Gud først. Vi har snakket med henne i podkasten tidligere – og hva tenker hun nå?

VENSTRESIDEN: Sigrid Rege Gårdsvoll, kommunikasjonsmedarbeider i Den norske kirke sier at den kristne venstrsiden i USA ikke har de samlende sakene, som den kristne høyresiden har.

Molefonken

– Jeg er litt molefonken, som vi pleide å si, sier Janne Myrdal.

Delstatssenatoren så ikke på innsettelsen onsdag, det var full arbeidsdag i Senatet i Nord-Dakota. De får ikke fri til å se på tv, selv om det er innsettelse av en ny president.

Selve gjennomføringen av valget, tror hun kan «diskuteres i en evighet».

– Blant kristne ledere som jeg har snakket med, her og i Washington, er det trygt å si at de evangelikale er skuffet. De er skeptiske til Bidens verdier.

Samtidig er hun overbevist om at Biden-valget faktisk styrket kristenfolket.

– Motgang gjør oss sterkere, mener Myrdal.

Janne Myrdal. Delstats-senator i Nord-Dakota

Bidens presidentordre

Klokka halv syv om morgenen sitter Janne Myrdal på videomøte med oss fra senatsbygningen. Her blir hun i to uker før hun reiser hjem til gården og familien, som ligger fire timer unna hovedstaden Bismarck.

– Du ser plakater og skilt overalt hvor det står «In God we trust» her i Senatet.

– Men gjør vi det? Stoler på Gud, legger hun til.

Janne Myrdal mener også at Joe Bidens først dag på jobb ikke bidrar til å bringe et splittet USA nærmere hverandre.

Da gjennomførte han 17 presidentordrer (executive orders), som hun mener er det motsatte av å samle - sett fra henne ståsted, som abort og LHBT-rettigheter.

Hun er også opptatt av at Biden trakk tilbake tillatelsen til å bygge oljerørledningen Keystone XL. Det er hun overbevist om vil koste en rekke arbeidsplasser i midtvesten.

– Det er leit å sitte her å tenke på at vi må beskytte delstaten mot vår egen president.

Ser mot 2022 og 2024

Som mange andre republikanske politikere, er Janne Myrdals blikk vendt mot 2022, og mellomvalget – kongressvalget. Og hun har sine klare favoritt på hvem som blir president i 2024: USAs tidligere FN-ambassadør Nicky Haily.

Sigrid Rege Gårsvoll heier på demokratenes Pete Buttigieg.

– Om fire år blir han Kamala Harris sin visepresidentkandidat!


Her er de tidligere episodene av Vårt Lands serie om betydningen kristenvelgerne i USA har:


Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden