Verden

Norge gir bort vaksiner - vil presse EU til å gjøre det samme

VAKSINERING: – Det er en desperat situasjon. Nå må rike land ta avgjørelsen om å dele vaksiner med lavinntektsland, mener Dagfinn Høybråten. Norge lovet i dag å gi bort vaksiner, og legger press på resten av Europa om å følge etter.

Mandag var i overkant av 40 millioner vaksinedoser satt globalt. Så godt som ingen av disse er satt i lavinntektsland, bare 25 doser, ifølge WHO-leder Tedros Adhanom Ghebreyesuet, som langet ut mot rike lands vaksineprioriteringer.

– Verden står på randen av en katastrofal moralsk feiltakelse, og prisen av denne feiltakelsen må vi betale med liv og levekår i verdens fattigste land, sa han i en tordentale.

Generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp er enig.

– Det bygger seg opp en veldig utålmodighet i lavinntektsland nå. De ser at massevaksinering er i gang i nord, mens de sitter uten vaksiner og sliter med en tredje bølge som er veldig alvorlig i land som Malawi og Sør-Afrika, sier Høybråten til Vårt Land.

Nå etterlyser han en klar plan fra norske myndigheter for å dele Norges overskuddsvaksiner med dem som trenger det mest, og et norsk initiativ til å få resten av Europa med på det samme.

– Land som betaler for vaksinene sine selv, kommer til å sitte med store overskudd. Det vet vi allerede nå, og da må avgjørelsen om å dele bli tatt. Det er en desperat situasjon. Det er ikke bare å sette returlapp på overflødige vaksiner som kommer til Norge. Dette er en stor operasjon, og beslutninger må tas i forkant, sier Høybråten.

Han mener det beste er å dele overskuddsvaksiner gjennom det såkalte Covax-samarbeidet, som skal sikre rettferdig fordeling av vaksiner til lavinntektsland.

Det er ikke bare er å sette returlapp på overflødige vaksiner som kommer til Norge

—  Dagfinn Høybråten

---

Covax:

  • Det internasjonale samarbeidsprosjektet Covax ledes av Gavi og WHO. Norge har en ledende rolle.
  • Prosjektet har som mål å sikre alle land rask tilgang til en vaksine mot koronaviruset.
  • Prosjektet sikrer minst to milliarder doser til 92 lavinntektsland. Det er nok til å vaksinere 20 prosent av befolkningen.

---

– Sannhetens øyeblikk

Kirkens Nødhjelp får svar på tiltale fra utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF).

– Høybråten har helt rett. Dette er virkelig et sannhetens øyeblikk for internasjonal solidaritet. Hvis vi ikke lykkes nå, kommer det ikke bare til å undergrave pandemibekjempelsen i 2021, men også viljen til internasjonalt samarbeid ved framtidige kriser, sier Ulstein til Vårt Land.

Det er klart at Norge får minst 3,4 millioner vaksinedoser fra Pfizer-Biontech, 1,89 millioner doser fra Moderna og over 3,3 millioner doser fra AstraZeneca, som antas å få godkjenning i EU og Norge i slutten av januar. I tillegg har vi opsjon på å kjøpe ulike vaksiner som ikke er godkjent i EU enda.

Totalt kan Norge få tilgang til tre ganger så mange vaksiner som vi trenger. Disse skal gis bort til fattige land.

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) på besøk hos Redd Barna hvor de feiret at de hadde skrevet under på en stor rammeavtale.

Vil gi bort store volum

Regjeringen kunngjorde mandag et prinsipp om at Norge skal dele videre vaksinene vi får tilgang til, parallelt med utrulling hjemme. De vil gjøre dette gjennom Covax-samarbeidet, slik Kirkens Nødhjelp ønsker. Overskuddsdosene som gis bort kommer i tillegg til dosene Norge allerede finansierer gjennom Covax.

Covax-samarbeidet sikrer vaksinering av 20 prosent av befolkningen i lavinntektsland i løpet av 2021. For å oppnå flokkimmunitet må minst 60 prosent av befolkningen vaksineres, og behovet for vaksiner er derfor langt større enn det Covax i dag dekker.

– De ekstra overskuddsdosene Norge klarer å gi gjennom Covax vil øke prosentandelen. Vi er i samtaler med EU og presser nå resten av Europa til å gjøre det samme, slik at det virkelig monner, sier Ulstein.

Norge skal imidlertid ikke gi bort vaksinedoser fra Pfizer eller Moderna. Fordi de må oppbevares svært kaldt og settes i to omganger, egner de seg dårlig for de fleste lavinntektsland.

– Det kan bli aktuelt å gi bort store volumer av AstraZenaca hvis den blir godkjent. Det handler ikke bare om solidaritet eller bistand. Det er det beste vi kan gjøre for å få kontroll på pandemien. Uten global vaksinering, vil viruset fortsette å sirkulere. Da kan det oppstå nye mutasjoner vaksinen ikke beskytter mot, og investeringene i vaksineringen så langt vil ha vært til ingen nytte, påpeker utviklingsministeren.

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug er nyhetsjournalist i Vårt Land og jobber særlig med klima, natur og miljø.

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden