Verden

Trump lover fredelig maktovertakelse i ny uttalelse

USA: President Donald Trump lover en fredelig maktovertakelse i en uttalelse kunngjort av Det hvite hus. Han er midlertidig sperret ute fra sosiale medier.

Demokraten Joe Bidens valgseier ble formelt godkjent av visepresident Mike Pence og Kongressen, og han blir dermed innsatt som ny president 20. januar.

– Til tross for at jeg er fullstendig uenig med utfallet av valget, og jeg har faktaene på min side, vil det bli en ryddig maktovertakelse 20. januar, sier Trump.

– Jeg har alltid sagt at vi vil fortsette vår kamp for å sørge for at kun de lovlige stemmene ble telt opp. Mens dette representerer slutten på den mest storslagne førsteperioden i presidenthistorien, er det kun starten på vår kamp for å Make America Great Again, sier han.

Godkjent på overtid

Etter onsdagens opptøyer i og utenfor Kongressen og mange timer på overtid har nå Kongressen formelt godkjent Joe Bidens valgseier.

Kongressmedlemmene måtte raskt evakueres onsdag ettermiddag lokal tid da Trump-tilhengere stormet bygget. Drøyt seks timer senere gjenopptok Kongressen den seremonielle godkjenningen av Joe Bidens valgseier.

Godkjenningen ble svært forsinket og fortsatte ut i de små timer. Ved 3.40-tiden natt til torsdag lokal tid passerte godkjennelsen grensen på 270 valgdelegatene.

Pence trosset Trump

Visepresident Mike Pence godkjente Biden, og han trosset dermed Trumps ønske. Republikanernes flertallsleder Mitch McConnell fordømte stormingen av kongressbygningen.

– De forsøkte å tukle med demokratiet vårt. De mislyktes. De mislyktes. De klarte ikke å hindre Kongressen, sa McConnell.

Sertifiseringen ble også forsinket ytterligere på grunn av en håndfull av republikanere som protesterte mot godkjennelsen av flere stater som Biden vant. Protestene ble imidlertid avvist.

Onsdag 20. januar, om drøye to uker, blir Joe Biden innsatt som USAs 46. president.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden