Verden

Jan Arild Snoen: Tror Trump fortsetter å bidra til uro

USA: Det mest sannsynlige er at Donald Trump etter 20. januar fortsatt vil forsøke å delegitimere Joe Biden som president, mener Jan Arild Snoen.

Supporters of President Donald Trump climb the West wall of the the U.S. Capitol on Wednesday, Jan. 6, 2021, in Washington. (AP Photo/Jose Luis Magana)

Hvor mye uro Donald Trumps støttespillere vil skape etter at Joe Biden har tatt over som president, kommer an på hvordan Donald Trump ser sin rolle framover, mener Jan Arild Snoen, kommentator i Minerva.

– Hvis Trump inntar en sentral politisk rolle og forsøker å holde grepet på det republikanske partiet, vil dette oppmuntre disse gruppene. Uten ham vil det fort falle mer, om ikke sammen, så blir dette mindre viktig. Det som er mest sannsynlig etter min mening, er at at Donald Trump vil fortsette å prøve å delegitimere Biden som president. Da er han i allianse med disse kreftene, sier Snoen etter at ekstreme Trump-tilhengere inntok kongressbygningen i Washington onsdag kveld, norsk tid.

Da demonstrantene var jaget ut, gikk kongressmedlemmene tilbake og godkjente at Joe Biden er valgt til president i USA.

– Burde gått ut mot Trump tidligere

Flere norske politikere sa til NRK på Politisk kvarter torsdag morgen at hvis flere republikanske politikere hadde gått ut etter valget og sagt at Biden hadde vunnet, kunne angrepet på kongressbygningen i USA kanskje vært unngått.

– Jeg er enig, men jeg tror Trump ville fortsatt to the bitter end likevel. Hadde senatsleder Mitch McConnell og visepresident Pence gjorde det tidligere, kunne det isolert Trump mer, sier Snoen.

McConnell holdt onsdag en tale der han kritiserte skarpt republikanere som ikke vil godta at Joe Biden vant presidentvalget. McConnell sa at det kunne gjøre dyp skade på USA.

In this image from video, Senate Majority Leader Mitch McConnell of Ky., speaks as the Senate reconvenes after protesters stormed into the U.S. Capitol on Wednesday, Jan. 6, 2021. (Senate Television via AP)

Redde for å miste Trump-lojale velgere

– Hvorfor har ikke flere republikanske politikere gått ut tidligere mot at Trump ikke anerkjenner valgresultatet?

– Det handler om dilemmaet som det republikanske lederskapet har befunnet seg i, fordi Trump har såpass mange lojale støttespillere blant republikanske velgere. Frykten er at ved å gå mot Trump, kan det republikanske partiet miste de velgerne som er spesifikt Trump-lojale.

Snoen mener at beslutningen kunne vært tatt 6. desember da valgmannskollegiet samlet seg.

– Da burde det hele vært over, også for det republikanske partiet. De har hele tiden kommet på hælen, og dermed hjulpet Trump og skadet det republikanske partiet, sier Snoen.

Mye sinne å bearbeide

USAs påtroppende president, Joe Biden, har gode personlige forutsetninger for å samle et dypt splittet USA, men det høyst uvisst om han får det til, mener USA-kommentator Sigrid Rege Gårdsvoll.

– Joe Biden har en nasjonal sjelesørgerjobb foran seg når han tar over som president i USA, men først er det mye sinne i USA som må bearbeides. Om det er mulig for presidenten å legge til rette for at det kan skje, er et åpent spørsmål, sier Gårsdvoll.

Hun mener utfordringen for USAs påtroppende president er at deler av den amerikanske befolkningen lever i en «helt annen virkelighet». Disse gruppene henter nyheter fra alternative medier og lener seg til konspirasjonsteorier.

– Det så vi da mediene intervjuet noen av dem som stormet kongressbygningen i går kveld. De tror fullt og fast at Trump har vunnet valget og at kongressen har mulighet til å «rette opp» valgresultatet. Dette har på ingen måte rot i virkeligheten, sier Gårdsvoll.

Hun tror Trump-tilhengerne som stormet Kongressen onsdag kveld norsk tid, hører til et lite mindretall i USA.

After violent protesters loyal to President Donald Trump stormed the U.S. Capitol today, a tactical team with ATF gathers in the Rotunda to provide security for the continuation of the joint session of the House and Senate to count the Electoral College votes cast in November's election, at the Capitol in Washington, Wednesday, Jan. 6, 2021. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

Samarbeide eller sette grenser?

Også Hilde Eliassen Restad mener Biden er perfekt til å snakke om samarbeid, kompromisser og det å komme sammen, og samtidig virke troverdig.

– Dersom det finnes republikanere som ønsker å inngå kompromisser og få til politiske resultater, vil det fint kunne skje. Det vanskelige er at det har vært akutt mangel på republikanere i kongressen som har vært interessert i å samarbeide med demokratene, minst siden 2010. Hvordan strategi Biden velger vil nok avhenge av hva han møter på den andre siden av bordet, vil jeg tro, sier Restad, som er førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole.

---

Opprøret

  • Onsdag var tilhengere av president Donald Trump samlet i Washington D.C. for å vise sin støtte til presidenten, protestere mot valgresultatet og høre Trump tale.
  • Ved 13.30-tiden lokal tid brøt opprørere gjennom barrikader på baksiden av kongressbygningen, og kongressmedlemmene ble evakuert.
  • Drøyt seks timer etter at de ble evakuert, samlet kongressmedlemmene seg igjen i Senatet og Representantenes hus for å fortsette bekreftelsen av Joe Bidens valgseier.
  • Kilde: NTB

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden