Verden

Valgthriller: Demokratene ligger an til dobbel seier Georgia

USA: Demokraten Raphael Warnock har vunnet det ene senatsvalget i Georgia, mens Jon Ossoff har en knapp ledelse i det andre når 98 prosent av stemmene er talt opp.

En rekke amerikanske medier har utpekt Warnock til seierherre over senator Kelly Loeffler med 50,5 prosent mot 49,5 prosent når det gjenstår å telle opp rundt 2 pEn rekke amerikanske medier har utpekt Warnock til seierherre over senator Kelly Loeffler med 50,6 prosent mot 49,4 prosent når det gjenstår å telle opp rundt 2 prosent av stemmene.

I det andre valget har demokraten Jon Ossoff begynt å dra ifra senator David Perdue og leder med 50,19 prosent mot 49,81 prosent.

Det gir ham en større seiersmargin enn de 11.779 stemmene mer som Joe Biden fikk i november. Warnock har foreløpig over 50.000 flere stemmer enn Loeffler.

Det viste oversikten fra New York Times ved 11.00-tiden norsk tid.

Avgjørende for Biden

Seier i begge senatsvalgene i Georgia er avgjørende for president Joe Bidens muligheter for å gjennomføre sin politikk – eller få utnevnt ministre overhodet. Alle lover og budsjetter må godkjennes av begge kamre, og demokratene har allerede flertall i Representantenes hus.

At Warnock vant det første av de to omvalgene, var et stort skritt mot kontroll av Senatet for Demokratene.

Dersom de vinner begge valgene, får demokratene 50 av de 100 mandatene og dermed knappest mulig kontroll, siden påtroppende visepresident Kamala Harris da får den avgjørende dobbeltstemmen som gir flertall ved stemmelikhet.

Det betyr blant annet at Republikanernes mektige flertallsleder Mitch McConnell trolig må overlate plassen til Demokratenes Chuck Schumer, og det er flertallslederen som bestemmer hva som skal behandles i kammeret.

Millioner av forhåndsstemmer

Under opptellingen var det knapp republikansk ledelse, men senere halte de to demokratene innpå og gikk etter hvert forbi da flere stemmer kom inn fra overveiende demokratiske fylker.

Over 3,2 millioner stemmer var avlagt som forhånds- og poststemmer før tirsdagens valg.

Ifølge ansvarlig for delstatens valgsystem, republikaneren Gabriel Sterling, er de fleste av stemmesedlene som ennå ikke er talt opp, fra fylket DeKalb i og rundt Atlanta, som pleier å stemme demokratisk. Han sier et endelig resultat kan ventes ved middagstider (klokka 18 norsk tid)

Første svarte noensinne

Med sin seier blir Warnock den første svarte senatoren fra Georgia noensinne og den første demokratiske senatoren fra den tradisjonelt republikanske sørstaten på flere tiår.

Warnock har allerede holdt en tale som New York Times tolker som en seierstale, der han takker velgerne i Georgia og lover at han skal jobbe for alle, enten de har stemt for ham eller for Loeffler.

Demokratene tjener på et svært godt frammøte blant svarte velgere, og begge demokratene har fått en enda større andel av stemmene enn Joe Biden fikk i presidentvalget.

Særlig Warnock har fordel av det store afroamerikanske frammøtet, og han drar med seg den unge, jødiske dokumentarfilmmakeren Ossoff, som blant annet har arbeidet i staben til den avdøde borgerrettskjempen John Lewis i Kongressen.

Blir vippestat

Med Bidens og nå trolig to demokratiske senatorers seier i Georgia, er den tradisjonelt konservative sørstaten for alvor blitt en vippestat, i stor grad takket være tidligere guvernørkandidat Stacey Abrams’ intense arbeid gjennom flere år for å registrere svarte velgere.

Meningsmålinger i forkant av valget viste at nesten 95 prosent av de over 30 prosent svarte i staten stemmer demokratisk. I tillegg er det demokratisk flertall blant yngre velgere, bybeboere og innflyttere.

Republikanerne har flertall blant hvite, eldre, dem som bor i mer spredt bebygde områder og hvite som har sine røtter i staten.

Slipper omtelling

Med en seiersmargin på 1 prosent slipper Warnock omtelling. Bare hvis marginen er under 0,5 prosentpoeng, blir det i henhold til Georgias valglover omtelling om en av kandidatene krever det.

Den som vinner det regulære valget mellom Perdue og Ossoff, får en normal seksårsperiode.

Den som vinner spesialvalget, fullfører imidlertid bare de to årene som gjenstår av mandatet som Loeffler ble utpekt til da senator Johnny Isakson trakk seg av helsegrunner for vel ett år siden.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden