Verden

Kristen aktivist i Kina dømt for å rapportere om koronaviruset

PRESSEFRIHET: Aktivisten og koronavarsleren Zhang Zhan brukte sin kristne tro for å stå opp mot frykten. Nå, ett år etter at koronaviruset ble oppdaget i Wuhan, er hun dømt til fire års fengselsstraff i Kina.

I februar reiste Zhang Zhan til Wuhan for å rapportere om koronapandemien på sin egen Youtube-kanal og Twitter, samt WeChat, som er en godkjent sosial plattform i Kina. Den 14. mai ble hun bortført og varetektsfengslet, og 28. desember ble hun dømt til fire års fengselsstraff.

Dømt for å framprovosere

Kinesiske myndigheter mener Zhan framprovoserte et problem og opphisset til strid, men Zhan mener hun kun har rapportert om det hun har sett, som er stengte butikker og kaotiske sykehus.

– Arbeidet til Zhan utfordret regimets egen fortelling om håndteringen av koronapandemien, sier Johannes Morken fra Stefanusalliansen til Vårt Land.

Den 37 år gamle kineseren var tiltalt for å ha oppildnet til konflikt og framprovosert trøbbel i den første kaotiske fasen av utbruddet. Hennes direkterapportering fra overfylte krematorier og sykehus ble delt bredt på sosiale medier i februar, noe som fanget myndighetenes oppmerksomhet, skriver NTB.

Tette forbindelser mellom ytringsfrihet og livssynsfrihet

Stefanusalliansen jobber for tros- og livssynsfrihet, og har engasjert seg i saken.

– Det er tette forbindelser mellom trosfriheten og flere andre menneskerettigheter, som ytringsfriheten som Zhang Zhan benyttet seg av, sier Morken.

– Zhan er en kristen aktivist, og hun bruker sin tro for å stå opp mot frykt, sier Morken og siterer noe Zhan har skrevet tidligere:

«Hvis alt som gjenstår i livet er frykt, så er alt jeg kan gjøre å bekjempe frykt gjentatte ganger til jeg krysser den. Hvis jeg skulle møte Gud, ville jeg be oppriktig for [gjerningsmennene] og be ham om å tilgi deres synder, ikke fordi jeg er en moralsk person. Snarere er det at jeg må gjøre det.»

– I Zhans tilfelle er det prinsippet om undertrykkingen av kritiske stemmer som har engasjert Stefanusalliansen, sier Morken.

Johannes Morken

Sultestreiker

Ifølge NTB skal Zhangs helsetilstand være svært dårlig. Hun har sultestreiket siden juni, mens hun har sittet i varetekt i Shanghai, og siden da fått næring gjennom en tube i nesen.

– Undertrykkelsen hun har opplevd i varetekt har gitt psykiske og fysiske problemer. Hun gikk til sultestreik i varetekt, og kom til rettssaken i rullestol. Det var tydelig at helsa hennes var svært svekket, sier Morken til Vårt Land.

– Hun sultestreiker mot å bli tvangsundersøkt for mentale lidelser, og derfor beskylder de henne for å være mentalt syk, legger Morken til.

Ifølge hennes forsvarer, Ren Quanniu, var Zhan knust etter dommen som kom den 28. desember. Hun skal ha sagt at hun planlegger å sultestreike til sitt siste øyeblikk, og er overbevist om at hun kommer til å dø i fengsel, skriver NTB.

Pro-democracy activists, including Lee Cheuk-Yan, right, hold placards with the picture of Chinese citizen journalist Zhang Zhan as they march to the Chinese central government's liaison office, in Hong Kong, Monday, Dec. 28, 2020. Zhang, a former lawyer and citizen journalist from Shanghai, has been sentenced to four years in prison for her reporting on the initial coronavirus outbreak in Wuhan, China. The activists demanded the releases of Zhang, as well as the 12 Hong Kong activists detained at sea by Chinese authorities. (AP Photo/Kin Cheung)

Informasjonskontroll

Kinesiske myndigheter har ifølge NTB straffet ni varslere i et forsøk på å hindre kritikk av myndighetenes håndtering av utbruddet.

Men saken er den første mot en journalist. Tre andre – Chen Qiushi, Fang Bin og Li Zehua, som rapporterte fra Wuhan – har vært savnet siden februar.

Kina har fått krass kritikk for håndteringen av virusutbruddet og anklages for hemmelighold. Kinesiske myndigheter har på sin side understreket at landet har lyktes eksepsjonelt bra med å kontrollere viruset, samtidig som økonomien har begynt å ta seg opp.

---

Fakta: Wuhan og korona

  • Det bor over 11 millioner mennesker i den kinesiske byen Wuhan.
  • Det første tilfellet av koronaviruset, ifølge WHO, ble oppdaget i Wuhan i Kina den 31. desember 2019.
  • Viruset ble først oppdaget på et dyremarked hvor viruset ble overfør fra dyr til mennesker.
  • Den 23. januar bestemmer kinesiske myndigheter seg for en delvis nedstenging av transport inn og ut av Wuhan.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden