– Opposisjonspolitikerne i Hviterussland har et fantastisk mot. De arrangerer fredelige demonstrasjoner, til tross for at myndighetene øker voldsbruken mot dem, sier Geir Toskedal, KrFs stortingsrepresentant og medlem av utenriks- og forsvarskomiteen.
Han har nominert Sviatlana Tsikhanouskaya, Maria Kalesnikava og Veranika Tsapkala til Nobels fredspris i 2021. Trioen er opposisjonspolitikere i Hviterussland, og ifølge Toskedal fortjener de den høythengende påskjønnelsen «for deres kamp for rettferdige valg og inspirasjon til fredelig motstand mot det illegitime regimet i Belarus», heter det i nominasjonsbegrunnelsen.
Kvinnene har mobilisert
Han påpeker at de tre kvinnene har stått i front for mobilisering av opposisjonen ved presidentvalget i august i år, der den sittende presidenten, Aleksandr Lukasjenko – også kalt «Europas siste diktator» – tviholdte på makten tross anklager om valgfusk.
Tikhanovskaja var opposisjonens presidentkandidat. Hun krever at president Aleksandr Lukasjenko går av, at det skrives ut nyvalg, og er i mellomtiden klar til å lede en overgangsregjering, skrev Vårt Land i august.
Men hun løper en stor risiko for å reise seg mot det undertrykkende regimet. Samme måned kom meldinger fra Hviterussland om tortur og brutal behandling av motstandere av Lukasjenkos regime.
KrFs stortingsrepresentant Geir Toskedal har nominert Sviatlana Tsikhanouskaya, Maria Kalesnikava og Veranika Tsapkala til Nobels fredspris i 2021. Foto: Vidar Ruud/NTB
En anerkjennelse til alle som står i kampen
Toskedal påpeker at de tre opposisjonspolitikerne har vært en «inspirasjon for det fredelige opprøret som nå utspiller seg hver uke i Minsks gater».
«Vi håper nominasjonen vil føre til enda mer oppmerksomhet om den fredelige kamp som utspiller seg mot Europas siste diktator, og at det vil være en anerkjennelse til alle som står midt i kampen, til de som deltar, de som er banket opp, de som er fengslet, fått sitt dagligliv ødelagt, og de som har ofret sitt liv for et fritt demokratisk Belarus», heter det i nominasjonsbegrunnelsen.
Samtidig er kampen deres fortsatt noe prematur, påpeker KrFs stortingsrepresentant. Dermed er det ikke gitt at de vinner fredsprisen.
– Men jeg synes dette er en verdig nominasjon og håper den kan bli brukt til støtte i arbeidet de står i.
Personlig engasjement
KrF-politikeren har selv et sterkt personlig engasjement for Øst-Europa. Helt siden 1970-tallet har han fulgt den politiske situasjonen fra sidelinjen, men også involvert seg direkte. På 1980-tallet gikk han i demonstrasjonstog i Krakow. I 1991 bidro han til «å hakke litt» på Berlinmuren. De ti siste årene har han vært kontaktperson for opposisjonen i Hviterussland. Der har han stiftet særlig bekjentskap med KrFs søsterparti, Belarusian Christian Democracy (BCD) og deres nestleder Olga Kovalkova.
Som Vårt Land skrev i august har Rogaland KrF hjulpet de hviterussiske kristendemokratene til å bygge parti og lært dem om politisk arbeid i et demokrati. Flere av opposisjonspolitikerne er blitt møtt med kraftig motstand fra det hviterussiske regimet, ifølge Toskedal.
– Jeg har hatt ledelsen BCD hjemme hos meg i Rogaland og kjenner dem godt, nærmest som venner. Flere av dem blir jevnlig banket opp for sitt politiske engasjement, og en av dem sitter i fengsel igjen. Nestlederen lever nå i eksil i Polen eller Latvia sammen med noen partifeller, sier han.
Toskedal tror opposisjonen står overfor en langvarig kamp mot regimet og deres dyptgripende ideologier.
– Men jeg er overbevist om at de vinner til slutt, og da står de klare til å ta over makten.
LES MER:
• Tror hviterussiske kirkeledere blir nødt til å velge side
• Rogaland KrF hjalp hviterussisk parti. En av kontaktene er nå talsperson for Tikhanovskaja
• Opprørt Solberg varsler straffetiltak mot Hviterussland
---
Nominasjon
- Fredsprisnominasjonen fra KrFs stortingsrepresentant Geir Toskedal ble offentliggjort søndag. Det skjedde under en markering i regi av den norsk-hviterussiske foreningen Razam.
- Alle levende personer og aktive organisasjoner eller institusjoner kan foreslås som mottakere av Nobels fredspris, men ikke hvem som helst kan fremme nominasjonsforslag.
- Ifølge Nobelstiftelsens statutter regnes en nominasjon for gyldig dersom forslagsstiler for eksempel er medlemmer av nasjonalforsamlinger og nasjonale regjeringer (statsråder), samt sittende statsoverhoder.
- Også universitetsprofessorer, professorer emeriti og førsteamanuenser i historie, samfunnsvitenskap, rettslære, filosofi, teologi og religionsvitenskap, er blant dem som kan fremme nominasjonsforslag.
- Kilde: Det Norske Nobelinstitutt
---