Verden

Ropstad: Norge bør hjelpe foreldreløse barn ut av Moria, uavhengig av hva EU gjør

Det interne presset øker i KrF for å få partiets regjeringslag til å sikre henting av Moria-barn til Norge. Nå svarer Kjell Ingolf Ropstad.

– Det er en forferdelig situasjon i Moria-leiren. Derfor er det bra at det er mange som engasjerer seg i denne saken, skriver KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad i en tekstmelding til Vårt Land.

Internt press i KrF om Moria-barna

Presset mot KrFs statsråder øker nå fra egne rekker om å hente barn fra greske flyktningleire til sikkerhet i Norge:

• KrFs Kjell Magne Bondevik, Knut Vollebæk, Laila Dåvøy og Hilde Frafjord Johnson har underskrevet et opprop fra 19 tidligere statsministre og statsråder om å ta imot enslige mindreårige og barnefamilier fra Moria-leiren i Hellas, melder Aftenposten.

• Samtidig lufter stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold og lokallagsleder Magne Berg sin frustrasjon over egen regjering i saken, slik Vårt Land skrev mandag.

Nå svarer KrF-lederen. Han mener KrF allerede kan vise til resultater i regjering.

– Over tid har KrF vært opptatt av at Norge skal ta vår del av ansvaret. Og vi har fått med oss resten av regjeringen på at Norge skal ta del i en felleseuropeisk respons, skriver Ropstad.

Selv om ti EU-land skjærtorsdag meldte at de vil hente ut barn fra overfylte greske leire, er det ennå ikke kordinert en felles respons fra EU.

Ropstad: Norge bør hjelpe barn ut, uavhengig av felleseuropeisk løsning

Statssekretær Hilde Barstad (H) i Justisdepartementet sier til Aftenposten at Norge på grunn av koronakrisen ikke kan svare på «forespørsler om relokalisering av asylsøkere nå».

– Om det er aktuelt å tilby relokaliseringsplasser når koronasituasjonen har stabilisert seg, må vi vurdere når den tid kommer, skriver hun i e-post til avisa.

Også Kjell Ingolf Ropstad sier koronakrisen har gjort det vanskeligere å kunne ta imot og hjelpe flyktninger.

– Men uavhengig av felleseuropeisk løsning mener jeg det er rett av Norge å bidra til at foreldreløse barn hjelpes ut av leiren, skriver han til Vårt Land.

• Ann Magrit Austenå i Noas: Norge legger seg på samme nivå som Polen og Ungarn om barn i flyktningleire

Gir flere hundre millioner til mottaksplasser for mindreårige i Hellas

Norge bidrar også på annet vis til å bøte på den svært vanskelige situasjonen i de overfylte flyktningleirene i Hellas, som nå i tillegg trues av koronapandemien.

– Norge har bidratt med 410 millioner kroner for å hjelpe Hellas med håndteringen av migrasjonen. Dette inkluderer et mål om etablering av 300 mottaksplasser for i hovedsak mindreårige asylsøkere i Hellas. Dette er et konkret og håndfast bidrag som vil begrense det enorme presset som er i mange av flyktningleirene, skriver Ropstad.

Også da det handlet om hjemhenting av barn av IS-krigere var det frustrasjon i KrF over manglende tydelighet fra partifellene i regjering.

Det endte med at regjeringen hentet hjem foreldreløse barn, samt en IS-kvinne og hennes syke barn. Det siste førte som kjent til regjeringskrise og at Frp forlot regjeringen.

LES OGSÅ:

Knut Vollebæk er koronasmittet: – Viruset vil forandre verden, forhåpentligvis til det bedre

Lokallagsleder mener KrF svikter egne verdier og Moria-barna

• Røde Kors ber Norge hente sin andel av enslige barn fra leirer i Hellas

---

Fakta:

---

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden