Verden

Søreide skjerper tonen om Trumps Midtøsten-plan

Opposisjonen krevde kraftigere lut fra utenriksministeren om Donald Trumps Midtøsten-plan. Nå er Ine Eriksen Søreide (H) tydeligere. – Uakseptabelt, sier hun.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide skjerper tonen om Trumps Midtøsten-plan.

– Jeg advarer mot å ta ensidige skritt. Enhver annektering av landområder ved bruk av makt er uakseptabel og i strid med folkeretten, sier hun i en skriftlig kommentar onsdag ettermiddag

Hun understreker at det kun er en tostatsløsning forhandlet fram mellom Israel og Palestina som kan skape varig fred, og at hovedlinjene i det norske engasjementet i regionen ligger fast.

– Ethvert initiativ til å gjenoppta fredsprosessen må reflektere den brede internasjonale enigheten som er definert i Oslo-avtalene og i FNs sikkerhetsråds resolusjoner, tilføyer hun et knapt døgn etter at USAs president la fram sin såkalte fredsplan.

Planen innebærer at USA anerkjenner Israels annektering og okkupasjon av palestinske områder, og er kommet i stand uten forhandlinger om en avtale med palestinerne.

«Opp til partene»

Den offisielle norske linjen har i årtier vært å støtte forhandlinger mellom Israel og palestinerne og holde fast ved at bosetningene er i strid med folkeretten. Derfor var det flere som hevet øyenbrynene da de så Søreides første reaksjon.

– Det er opp til partene å avgjøre om dette forslaget kan være med på å danne grunnlag for å gjenoppta forhandlingene, sa Søreide onsdag kveld.

– Må fordømme

Den uttalelsen imponerte ikke opposisjonen på Stortinget, som etterlyste klar tale.

– Norges svar må være fordømmelse, ikke nok en dvask uttalelse om at dette skal være opp til partene, sa SV-leder Audun Lysbakken til NTB onsdag formiddag.

– Trumps okkupasjonsplan er et alvorlig angrep på folkeretten og den internasjonale verdensorden. Dette er ikke fair play, Israel får hjelp av klassens største bølle til å sparke palestinerne når de ligger nede, fortsatte han.

– Ikke legitimitet

Lederen i utenrikskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap), var også klar:

– En avtale må ha legitimitet. Det har ikke denne planen. Det bør Norge og utenriksministeren si klart fra om, sier hun.

Senterpartiets utenrikspolitiske talsperson Liv Signe Navarsete ga overfor NTB også utenriksministeren et klart råd om å ta avstand fra avtalen.

Krevde forsvar for folkeretten

Organisasjonen Norsk Folkehjelp påpeker at Norge jobber for å sikre seg en plass i FNs sikkerhetsråd.

– Da bør det være en selvfølge at vi aktivt forsvarer folkeretten og palestinernes rettigheter, skriver organisasjonen.

Organisasjonen var klar på at Søreides første kommentarer ikke var i nærheten av det forsvaret for folkeretten som de forventet.

LES MER:

---

Fakta:

---

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden