Verden

Tyskland styrker kampen mot høyreekstreme

Tysk politi og sikkerhetstjeneste blir tilført flere ressurser for å kunne overvåke og bekjempe voldelige, høyreekstreme miljøer.

Innenriksminister Horst Seehofer opplyste tirsdag at det skal opprettes 600 nye stillinger, halvparten hos det føderale politiet og den andre halvparten hos den tyske sikkerhetstjenesten Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV).

Ifølge Seehofer utgjør trusselen fra høyreekstreme miljøer «en svært stor utfordring» for tysk sikkerhetstjeneste, men han understreker at den varslede styrkingen ikke skal gå på bekostning av innsatsen mot voldelige islamister og venstreorienterte.

BfV la i juni fram en rapport som konkluderte med at det var 24.100 høyreekstremister i Tyskland, det høyeste antallet i moderne tid. Over halvparten av dem, 12.700, regnes som potensielt voldelige.

I oktober forsøkte en 27 år gammel høyreekstremist å ta se inn i en synagoge i Halle, men lyktes ikke. Han skjøt da og drepte en kvinne i gaten utenfor og en mann i en kebabkiosk i nærheten. Et ektepar i 40-årene ble skutt og såret da han flyktet fra stedet.

Stephan Balliet filmet og strømmet det 36 minutter lange opptaket på et nettforum. Der kom han med høyreekstreme og hatefulle ytringer mot kvinner og jøder, og han fornektet holocaust.

I ettertid ble det kjent at Balliet en drøy uke før angrepet publiserte en antisemittisk tirade på internett, men dette ble ikke fanget opp av tysk sikkerhetstjeneste.

BfVs leder Thomas Haldenwang ba etter synagogeangrepet om utvidet mandat og mer ressurser for å kunne overvåke de høyreekstreme miljøene, noe han nå får.

Les mer om terroren i Halle:

• Frykter mer høyre-ekstrem terror etter drap

• Kohn ber om forbud mot rasistiske organisasjoner etter nytt terrorangrep

Les mer om høyreekstremisme i Tyskland:

• Den tyske politikeren Walter Lübcke ble skutt og drept i sin egen hage. Høyreekstrem står bak

• Vær på vakt når de politiske kameleonene skifter farge

• Ytre høyres «vennlige» ansikt

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden