Verden

Israel utskriver nok et nyvalg

Israelske politikere mislyktes i å danne en regjering før fristen onsdag. Dermed blir det nok et valg i Israel, det tredje på under ett år.

Partiene hadde fått inntil midnatt til torsdag lokal tid å finne en kandidat som kunne skaffe et flertall i Knesset på bakgrunn av fordelingen av seter etter nyvalget i september.

Verken statsminister Benjamin Netanyahu, som nylig ble tiltalt for bestikkelser, svindel og tillitsbrudd, eller opposisjonslederen Benny Gantz har greid å danne regjering etter det forrige nyvalget.

Ingen av de to har lyktes med å samle nok støtte blant koalisjonspartnerne, og ved midnatt utløp fristen. Dermed ble Knesset oppløst, og derfor blir det nyvalg.

Til urnene i mars

Israelerne må dermed gå til urnene igjen, og valget vil bli holdt i mars. Den eksakte dato er ennå ikke bestemt. Men det er ventet at det nyvalget vil bli holdt 2. mars, skriver Haaretz.

Ifølge nyhetsbyrået AFP vil en endelig dato bli bekreftet torsdag.

Loven som skal oppløse parlamentet, må gjennom to ytterligere behandlinger før den er gjeldende. Dette skal skje tidlig torsdag, skriver nyhetsbyrået DPA.

De to foregående valgene ble holdt i april og september. Det utskrevne nyvalget, blir det tredje på ett år. Det er første gang i Israels historie at det skjer, ifølge AFP.

Dyr politisk krise

Til tross for den alvorlige tiltalen, har Israels riksadvokat slått fast at Netanyahu inntil videre kan fortsette som regjeringssjef.

70-åringen, som er Israels lengstsittende statsminister, er imidlertid under stort press, også blant sine egne og har gått med på å holde ledervalg i Likud.

Før fristen ble et faktum onsdag, skjønte Netanyahu og Benny Gantz fra partiet Blått og hvitt hvilken vei det bar.

– De tvang nyvalg på oss. For at det ikke skal gjenta seg, er det bare å gjøre en ting, og det er å vinne, vinne stort, sa Netanyahu.

– Vi kommer til å gå inn i en tredje valgsyklus i dag på grunn av Netanyahus forsøk på å oppnå immunitet, sa Gantz, som henviste til at Netanyahu er tiltalt.

Den politiske krisen i landet er upopulær blant israelerne. Næringslivsorganisasjonen MAI anslår at de tre valgene kan koste økonomien totalt 12 milliarder israelske shekler, som tilsvarer i overkant av 30 milliarder norske kroner.

MER OM ISRAEL:

• Netanyahu sier han ikke vil gå av: Hevder korrupsjonstiltalen er et kuppforsøk

• Israels president ber Knesset finne en ny statsminister

• Her var Benjamin Netanyahu høyt oppe. Siden har det gått nedover

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden