Verden

Jacques Chirac er død

Frankrikes tidligere president Jacques Chirac er død, 86 år gammel.

– President Jacques Chirac sovnet stille inn i dag morges, omgitt av sin familie, sier hans svigersønn Frederic Salat-Baroux.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker er blant dem som sørger.

– Europa har ikke bare mistet en stor statsmann, men presidenten har også mistet en stor venn, sier Junckers talskvinne Mina Andreeva.

– Juncker ønsker å vise sin respekt og ære Chiracs omfattende livslange arbeid, og hans arv til Frankrike og EU vil være med oss for alltid, legger hun til.

– Selv om man kunne ha forberedt seg på et så tragisk øyeblikk, har ikke presidenten ord for å gi uttrykk for sin sorg, og han vil snart publisere en lengre uttalelse, sier hun.

Chirac var aktiv politiker på høyresiden i over 40 år. Han hadde flere statsrådsposter, var statsminister i to perioder og også borgermester i Paris. Fra 1995 til 2007 var han president.

Etter at han gikk av som president ble han, som den første tidligere franske statslederen, dømt til to års betinget fengsel for korrupsjon og misbruk av makt. Saken gikk tilbake til perioden tidlig på 1990-tallet da han var ordfører i hovedstaden.

Jacques Chirac hadde dårlig helse i flere år. Han ble rammet av slag i 2005, og led ifølge sine leger av alvorlige og irreversible nevrologiske problemer.

Chirac fikk tildelt mange ordener og æresbevisninger, også fra Norge, med storkors av St. Olavs Orden og Den Kongelige Norske Fortjenstorden.

LES OGSÅ: Sammen med Jean Vanier forsøkte Julia Kristeva å forandre synet på handikap. De møttes etter at Jacques Chirac tok initiativ til den første stenderforsamlingen i Paris

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden