Verden

Abort legalisert i hele Australia

Den australske delstaten New South Wales har nå legalisert abort, som den siste i landet. Dermed er abort lovlig i hele Australia.

Motstand fra en liten gruppe konservative politikere fra det regjerende Liberal Party førte til en flere måneder lang forsinkelse. Men etter flere uker med debatt ble et vedtak om å avkriminalisere abort fattet torsdag.

Dermed legaliseres abort i landets mest folkerike delstat. Abort er fra før legalisert i landets øvrige delstater.

Alex Greenwich, en uavhengig representant for Sydney som hadde foreslått lovendringen, beklager at det tok så lang tid å få fjernet abort fra kriminallovgivningen.

– Min dypeste takknemlighet rettes til mine kolleger og til de engasjerte kvinnerettighetsforkjemperne som har forsøkt å få dette til i flere tiår, sier han.

Til nå har kvinner som har forsøkt å få abort i Sydney eller andre steder i New South Wales, samt deres leger, risikert opptil ti års fengsel, basert på en lov fra 1900. Riktig nok har straffeforfølgelse i slike saker vært sjelden vare, men inngrepet har vært vurdert lovlig kun i tilfeller der leger mener kvinnens fysiske eller psykiske helse er i fare.

Den nye loven gir leger rett til å utføre abort inntil uke 22. Samtykke fra to leger kreves hvis det går lenger tid enn dette.

LES MER:

I Italia nekter syv av ti leger å utføre abort: – Helsevesenet er i kirkens hender

Sophie Elise inviterte Ludvig Nessa til abortdebatt

Verdikløft om abort og homofilt samliv

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verden