Verden

Utfører 25 millioner farlige aborter

Daglig blir det utført nærmere 70.000 usikre aborter rundt om i verden, nesten alle i utviklingsland. Definitivt mest helsefarlig for kvinner er det å ta abort i Afrika.

En studie fra Verdens Helse­organisasjon (WHO) og Guttmacher Institute anslår at det mellom 2010 og 2014 ble utført 25 millioner usikre aborter hvert år.

Det utgjør 45 prosent av alle aborter, som anslås å omfatte nærmere 56 millioner aborter på årsbasis. Studien er publisert i siste nummer av det medisinske tidsskriftet The Lancet.

Sterk ulikhet

Bak de høye aborttallene skjuler det seg en enorm global ulikhet, både med hensyn til lovlig tilgang til abort, og til den risikoen aborterende kvinner utsettes for:

Det er ekstremt mye farligere­ å ta abort for en kvinne i et fattig­ afrikansk land enn i et rikt ­europeisk land.

Bare to av hundre aborter i Nord-Europa regnes som usikre. I Afrika gjelder det mer enn tre av fire aborter, og flertallet av disse usikre abortene havner i den ­farligste av to kategorier.

Hele 97 prosent av alle de 25 millioner usikre abortene hvert år blir foretatt i utviklingsland.

Kvinners helse

Leder Martha­ Jerome i Women’s Promotion Centre i Tanzania sier studien viser hvor alvorlig situasjonen er, ikke minst for kvinner i afrikanske land og andre utviklingsland.

– Dette er ikke først og fremst en abortdebatt. Det handler om kvinners rettigheter, deres rett til trygge helsetjenester og egen familieplanlegging, sier Jerome til Vårt Land.

Hun beskriver situasjonen i sitt eget hjemland Tanzania som ganske typisk. Her er abort tillatt bare dersom den gravides liv og helse er i fare, men de strenge lovene fører ikke til færre aborter:

– Tvert imot viser forskning at komplikasjoner som følge av utrygge aborter er en av de vanligste årsakene til at kvinner i Tanzania dør i forbindelse med svangerskap og fødsel.

Koster liv

Etter det amerikanske presidentvalget har abortdebatten skutt fart. Som en av sine første saker kuttet Trump-administrasjonen bistand til ­organisasjoner som informerer om eller utfører trygge aborter utenfor USA. Det gjelder også ­organisasjoner som arbeider for å endre abortlovgivningen.

– Det er kritisk dersom amerikansk politikk fører til svekket global kamp for å sikre at kvinner som må ta abort, får dette utført på en trygg og profesjonell måte. Det vil føre til at mange jenters og kvinners liv går tapt, sier Martha Jerome.

Ifølge en studie fra Center for Reproductive Rights er mer enn 55.000 jenter i Tanzania de siste­ ti årene blitt utvist fra skolen på grunn av graviditet. Jerome kjenner til at også unge kvinner som har født, er blitt nektet videre skolegang.

Norsk ekstrabevilgning

Trumps såkalte munnkurv-regel har møtt sterke internasjonale reaksjoner, også i Norge. Etter påtrykk fra 60 norske organisasjoner, økte regjeringen tidligere i år bistand til familieplanlegging og trygge aborter med 85 millioner kroner.

– Vi mener at det at kvinner har kontroll over sin egen kropp og ikke får barn for tidlig, er ­ekstremt viktig for å fremme­ kvinners likestilling. Så når et land kutter, forsøker vi å fylle opp, sa statsminister Erna Solberg­ da.

I forrige uke lovet Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen økte bevilgninger på 315 millioner danske kroner til organisasjoner som rammes av Trumps kutt til organisasjoner som jobber på dette feltet.

Fri abort sikrere

Abortmotstandere som kjemper for en restriktiv abortpolitikk for å få ned aborttallene, får liten støtte i faktagrunnlaget som blir lagt fram i den nye studien fra WHO og Guttmacher Institute:

De regionene som har mest ­liberal abortlovgivning, såkalt fri eller selvbestemt abort, er også de som har de laveste aborttallene i forhold til folketall.

I land med bred lovlig tilgang til fri abort, blir ni av ti aborter utført på en sikker måte.

I land der abort er helt forbudt eller bare tillatt dersom det er nødvendig av hensyn til helsen til den gravide, er bare én av fire utførte aborter trygge for kvinnen.

– Restriktiv tilgang til abort fører ikke til et redusert antall av aborter, konstaterer WHO og Guttmacher Institute.

Verst i Afrika

Desidert mest risikofylt for en kvinne som ­ønsker å ta abort, er det i Afrika:

I utviklede regioner, der ­andelen usikre aborter i utgangspunktet er forsvinnende lavt, dør anslagsvis 30 kvinner per 100.000 usikre aborter.

I utviklingsland som helhet er dødsrisikoen sju ganger høyere i denne gruppen.

I Afrika sør for Sahara er dødsrisikoen hele 17 ganger høyere, i en region der tre fjerdedeler av alle aborter havner i kategorien usikre.

Tre av ti av verdens usikre aborter blir utført i Afrika, og mer enn seks av ti dødsfall knyttet til usikre aborter skjer der.

Virkemidler

I Tanzania etter­lyser Martha Jerome flere virkemidler til for å endre en livsfarlig praksis. Hun mener det må arbeides for at alle land får et lovverk som gjør det legalt for kvinner å få utført abort, så de ikke risikerer liv og helse når de må utføre utrygge aborter, ofte under uhygieniske forhold og med svært smertefulle metoder.

I tillegg trengs grundig undervisning om prevensjon og seksualitet, så jenter og kvinner kan treffe valg som gjør det mulig å kombinere familieplanlegging med jobb og utdanning.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden