Verden

Vold og konflikter i verden koster deg 15.000 kroner

Det siste tiåret har verdensfreden hatt en historisk negativ utvikling. Terroren er den verste på 25 år. Vold og konflikt koster hver innbygger i verden i snitt 15.000 kroner.

De enorme kostnadene av krig, konflikt, vold og kriminalitet er beregnet i Global Peace Index 2016. Totalt taper verden ifølge rapporten 13,6 trillioner dollar årlig på vold og konflikt, noe som tilsvarer over 13 prosent av verdens samlede brutto nasjonalprodukt.

Brutt ned på klodens 7,4 milli­arder innbyggere utgjør det rundt 15.000 kroner for hver person. Uten disse kostnadene ville hver verdensborger fått 40 kroner ekstra å rutte med daglig. Det er lite for en nordmann, men ville med ett slag ha utryddet ekstrem fattigdom, slik verden har satt som mål å oppnå innen 2030.

LES OGSÅ: Folk flest vil ikke ta imot disse flyktningene

Så mye koster væpnet konflikt

Militære utgifter veier­ klart tyngst, foran kostnader for intern sikkerhet og tap som følge av kriminalitet og vold. Deretter følger tap som følge av væpnet konflikt, som alene beløper seg til rundt 742 milliarder dollar. Det er nesten fem ganger mer enn verden bruker totalt på ­bistand, og 50 ganger mer enn det verdenssamfunnet bruker på fredsbevaring og fredsbygging i FN-regi.

Den årlige indeksen er blitt gradvis verre lesning år for år. Fasiten i årets rapport er ekstra dyster:

• Det siste tiåret har verden hatt en historisk tilbakegang i verdensfreden, noe som har brutt den langsiktige bedringen etter 2. verdenskrig.

• Den negative utviklingen i ­verdensfreden skyldes i hoved­sak intensiverte konflikter i 
Midtøsten- og Nord-Afrika-
regionen.

• Terror er på et historisk høyt nivå, antallet drepte i kamp i væpnede konflikter er det høyeste på 25 år, mens antallet flyktninger og internt fordrevne er det høyeste på 60 år.

Ulikhetene øker

– Disse for-holdene­ henger sammen og har ­utspring i et lite antall land, og viser de utilsiktede konsekvensene av sammenbruddet i fredsutviklingen, heter det i rapporten fra Institute for Economics and Peace.

Trenden med økte økonomiske forskjeller både mellom land og innad i land, gjør seg også gjeldende for vold og konflikt:

– Mange land har rekordhøye nivåer av fredelighet, mens de 20 landene på bunnen er blitt stadig mindre fredelige, noe som øker den globale ulikheten av fred i verden.

Av de fem landene med sterkest nedfang i fredelighet i 2015, ligger bare Ukraina klart utenom Midtøsten- og Nord-Afrika-­regionen. De fire øvrige er Jemen, Tyrkia, Libya og Bahrain.

LES OGSÅ: Hun er blant Norges fattigste

Island fredeligst

Ikke uventet rangerer indeksen Syria som verdens minst fredelige land, fulgt av Sør-Sudan, Irak, Afghanistan og Somalia. De fem mest fredelige av de 163 rangerte landene er Island, Danmark, Østerrike, New Zealand og Portugal. Norge er rangert på 17. plass.

Konfliktene får enorme kostnader for enkeltmennesker. I fjor var rundt 60 millioner mennesker på flukt i eget land eller over landegrenser. Hittil i år har rundt 2.800 mennesker mistet livet i forsøket på å komme seg over Middelhavet til Europa.

Ifølge indeksen er det nå ni land der mer enn én av ti er på flukt. Hele 60 prosent av den ­syriske befolkningen har flyktet fra hjemmene sine. Det samme gjelder for 20 prosent av sør­sudanerne i kjølvannet av borger­krigen der.

LES OGSÅ: Så mange vil punge ut mer for å sikre tekstilarbeideren lønn som fortjent

Mer terror

Utviklingen av terrorisme er sterkt negativ, med forverring i 77 land og forbedring i bare 48 land. Skadevirkningene av terror har økt fire år på rad, og er nå mer enn 20 prosent verre enn i 2008.

Selv om indeksen viser en ­negativ utvikling i verdens­freden, er det ikke dramatiske­ endringer fra år til år. I fjor ­beregnes forverringen til en halv prosent – det siste tiåret til nær 2,5 prosent.

Utviklingen gikk i riktig retning i 81 land, men var negativ i 79 land. Største positive ­enkeltfaktor var finansieringen av FNs fredsbevarende styrker, som økte med 17 prosent fra året før.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden