1.500 kilometers protestmarsj ledes av 69-åring

Urfolksgrupper i Bolivia krever miljøopprydding og respekt for landrettigheter.

Omkring 60 prosent av Bolivias 10 millioner innbyggere er urfolk. De to største gruppene er Quechua og Aymara. Bildet er fra klimakonferansen World People's Conference on Climate Change and the Rights of Mother Earth i april i år.
Publisert Sist oppdatert

For tjue år siden ledet Ernesto Noéen 1482 kilometer lang ferd som gikk fra Trinidad til den administrative hovedstaden La Paz. 600 personer vandret sammen for å protestere mot at landeiere, storbønder og tømmerindustri stadig presset dem ut av deres levesteder. Marsjen betraktes som en merkedag for urfolks rettigheter i Bolivia, og var med på å sparke i gang prosessen som i 2006 ledet til en ny grunnlov.

Miljøskader. Men den nye grunnloven har ikke beskyttet mot plyndring av naturrikdommene i den nordøstlige Amazonas-regionen, mener organisatorene for marsjen. 21. juni la derfor 69 år gamle Ernesto Noé ut på sin syvende protestmarsj, denne gangen for å protestere mot blant annet miljøskader påført av olje- og gassindustri. Følget teller denne gangen rundt 700 personer, og organiseres gjennom Confederation of Indigenous Peoples of Eastern Bolivia (CIDOB). Demonstrantene er ventet å ankomme Trinidad i slutten av august.

– Vi vil snakke med myndighetene, chief til chief, fordi dialogen med embetsmennene har brutt sammen, sa Noé til Inter Press.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP