Utenriks

Apekopper er en global helsekrise, ifølge WHO

HELSE: Utbruddet av virussykdommen apekopper er en global helsekrise, fastslår Verdens helseorganisasjon (WHO).

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus fastslår at utbruddet av apekopper er en global helsekrise – den høyeste alarmen helseorganisasjonen kan slå.

Helseorganisasjonens ekspertgruppe hadde blitt bedt om å gi råd til Tedros, men ble ikke enige om hvorvidt viruset var en global helsekrise. Generaldirektøren valgte likevel å erklære en global helsekrise, og sa utbruddet var av «global bekymring».

WHO har kun erklært en global helsekrise to ganger tidligere, med utbruddene av covid-19 og polio.

– Vi har et utbrudd som har spredd seg over hele verden raskt og som sprer seg på nye måter, som vi forstår for lite om, men som oppfyller kriteriene for en helsekrise, sa Tedros på pressekonferansen fredag.

Påvist i 71 land

Komiteens manglende evne til å komme til enighet understreker behovet for bedre prosesser for å avgjøre hvilke hendelser som representerer en global helsekrise. Det er første gang generaldirektøren overstyrer sine rådgivere om å erklære en slik nødsituasjon.

Apekoppviruset har denne uken passert 16.000 tilfeller i 75 land, ifølge USAs folkehelseinstitutt CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

En økning i apekoppinfeksjoner har vært rapportert i flere land siden begynnelsen av mai. Det har ikke tidligere vært større utbrudd utenfor Vest- og Sentral-Afrika, hvor sykdommen lenge har vært endemisk.

Apekoppvaksiner

EUs beredskapsorganisasjon, Hera, har begynt arbeidet med å fordele apekoppvaksiner. Denne uka ble det kjent at Sverige får doser til om lag 1.500 personer.

Folkehelseinstituttet (FHI) opplyste tirsdag at Norge vil få sine doser senere i sommer. Hvor mange er ikke kjent, men størrelsesorden vil være cirka den samme som den Sverige mottar.


Annonse
Annonse

Mer fra: Utenriks