Utenriks

Ny Amnesty-rapport: – Uigurene utsatt for tortur og vilkårlig fengsling

KINA: I en ny rapport avdekker Amnesty International bevis på det de hevder er forbrytelser mot menneskeheten i Xianjang-provinsen i Kina.

I et omfattende arbeidet har de samlet uttalelser fra 55 uigurer, den muslimske minoriteten i Kina, som forteller at de har vært utsatt for internering i konsentrasjonsleirer og tortur.

Den 160 sider lange rapporten ble publisert torsdag og har vært jobbet med i 20 måneder. I tillegg til de personlige historiene, består rapporten av analyser av satellittbilder og byggeplaner i området, som støtter opp under vitnemålene fra de tidligere internerte.

Tall fra FN sier at over 1 million uigurer sitter innesperret i interneringsleirer. Kinesiske myndigheter nekter for dette og kaller leirene for «frivillige opplæringssentre for å bekjempe ekstremisme og gi mennesker ny kompetanse».

Det var The Guardian som omtalte saken først.

Tortur

I rapporten kommer det blant annet fram at uigurer som fengsles opplever å bli slått, nektet søvn og plassert på overfylte politistasjoner.

På interneringsleirene blir de innsatte tvunget til å sitte eller knele på cellene sine i flere timer i strekk, i tillegg til at de nektes å praktisere islam eller snakke morsmålet sitt. Amnesty mener mye av behandlingen uigurene har blitt utsatt for er å regne som tortur.

Flere av kildene som Amnesty har intervjuet, forteller om bruken av såkalte «tigerstoler», metallstoler med håndjern, som hindrer at personen som sitter i den å bevege. Det er i tillegg rapportert om ett tilfelle hvor en person døde etter å ha sittet i en slik stol i 72 timer.

De kinesiske myndighetene har laget et dystopisk helveteslandskap i Xinjiang-provinsen.

—  Agnés Callamard, generalsekretær i Amnesty International

Generalsekretær i Amnesty International, Agnés Callamard, sier til the Guardian at det som kommer fram i rapporten burde ryste samvittigheten til menneskeheten.

– De kinesiske myndighetene har laget et dystopisk helveteslandskap i Xinjiang-provinsen, uigurenes autonome område. Mennesker har blitt hjernevasket, torturert og fått annen nedverdigende behandling i interneringsleirer, mens millioner lever i frykt som internt fordrevne.

Kinesiske myndigheter nektet så sent som i fjor sommer både for at det foregår brudd på menneskerettighetene i Xinjiang-provinsen, og for at interneringsleirene i det hele tatt eksisterer.

Forbrytelser mot menneskeheten

– Rapporten forteller noe som har blitt sagt før, og som vi har kjent til lenge. En forskjell nå er at historiene til 55 uigurer som har kommet seg ut av interneringsleirene både blir fortalt og verifisert.

Dette forteller Gerald Folkvord, politisk rådgiver i Amnesty Norge til Vårt Land. Han forteller at Amnesty nå mener de har et ganske tydelig bilde av systemet og prosessen rundt fengsling og diskriminering av uigurene i Xianjang-provinsen. Spesielt har vilkårligheten rundt fengslingene kommet fram.

Gerard Folkvord

– Mange av de som har uttalt seg til rapporten forteller at de ikke selv visste hvorfor de havnet i interneringsleirene. Noen kan ha blitt tatt i å eie et bønneteppe, være ansatt i en moské eller å ha kontakter i utlandet.

Noe av det mest alvorlige som kommer fram i rapporten er det Amnesty mener er bevis på forbrytelser begått mot menneskeheten.

– Vi mener vi nå har godt belegg for å si at både tortur, vilkårlig fengsling og diskriminering blir begått i Xinjiang-provinsen, og at denne er systematisk og svært omfattende, sier Folkvord.

Kina trenger verden mer enn verden trenger Kina.

—  Gerald Folkvord

Han mener lovbruddene som blir avdekket i rapporten er av et dramatisk omfang.

– Dette er muligens den mest alvorlige situasjonen i sitt slag som vi ser i verden i dag.

På spørsmål om hva som kan gjøres for å få slutt på interneringsleirene og diskrimineringen, svarer Folkvord at det er nødvendig med et sterkt press fra det internasjonale samfunnet.

– FN har siden 2017 søkt om å få innpass i regionen for å gjøre eksterne undersøkelser, noe som har blitt nektet av kinesiske myndigheter. Dette er nødt til å endre seg. I tillegg er Kina en stor verdensaktør, men Kina trenger verden mer enn verden trenger Kina. Verdens ledere må legge et samlet press på Kina.

Håper på positiv effekt

Adiljan Abdurehim, sekretær i Den Norske Uighurkomiteen, er fornøyd med den nye rapporten.

– Den er grundig og forteller mye, men det er dumt at det har tatt så lang tid. Dette er selvfølgelig forståelig når vi vet hvor vanskelig det er for uavhengige observatører å komme seg inn og hvor mye som sensureres av informasjon.

Han forteller at han er glad for den rollen Amnesty har tatt med å belyse situasjonen og avdekke fakta.

Adiljan Abdurehim

– Slike rapporter som denne er med på å bevise og gi belegg for påstandene våre om situasjonen. Det er ikke bare noe vi sier, det er faktisk sant.

Abdurehim understreker at han håper rapporten vil sende et tydelig signal til den norske regjeringen. Han oppfordrer Norge til å snakke uigurenes sak nå som de er innvalgt i Sikkerhetsrådet.

– Samtidig håper vi at denne rapporten kan sende et signal til kinesiske myndigheter, slik at de blir mer forsiktige med de brutale handlingene.

---

Uigurer

  • Folkeslag av tyrkisk avstamning som i hovedsak bor i det autonome området Xinjiang Uygur i Kina. De er i hovedsak muslimer.
  • I Kina bor det 8 millioner muslimer.
  • Siden 2017 har kinesiske myndigheter vært mistenkt for å holde et stort antall uigurer i fangenskap i interneringsleirer.

Kilde: snl.no

---

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er journalist i Vårt Land og tilknyttet både religions-, debatt-, kultur- og publiseringsavdelingen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Utenriks