Utenriks

FN ber om at fattige kvinner får midlertidig grunnlønn til å takle covid-19

UNNGÅ FATTIGDOM: FNs utviklingsprogram ber fattige land bruke 0,07 av sitt bruttonasjonalprodukt til å gi kvinner en grunnlønn til å overleve etter pandemien.

Å gi kvinner en grunnlønn i en periode i kjølvannet av covid-19, mener FNs miljøprogram kan motvirke at fattigdom brer om seg etter pandemien. Det vil også kunne gjøre gapet mellom kvinner og menn mindre, ifølge en rapport som FNs utviklingsprogram har fått laget.

Hardere rammet

FN-programmet mener kvinner har blitt hardere rammet av pandemien i form av tap av jobber og inntekt, samtidig som de tar en større del av byrden gjennom ubetalt omsorgsarbeid. Kvinnene er særlig utsatt for ettervirkningene av pandemien.

– Selv om en midlertidig grunnlønn ikke er en løsning som fikser alt, vil det hjelpe kvinner til å bedre mulighetene sine nå og gjennom krisen, sier Raquel Lagunas, direktør for FNs utviklingsprograms kjønnsteam, i en pressemelding.

– Kan sikre at de overlever

Lagunas mener at grunnlønnen vil gi økonomisk stabilitet for en periode, slik at kvinner kan innrette livene sine inn mot egne interesser og behov, og delta mer i samfunnet.

– Regjeringene kan bruke 0,07 prosent av sitt bruttonasjonalprodukt hver måned til å betale en grunnlønn til kvinner som opplever alvorlig sosioøkonomisk stress. En månedlig basisinntekt kan sikre at de overlever i disse uforutsigbare tidene, sier Achim Steiner i FNs utviklingsprogram, ifølge pressemeldingen.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Utenriks