Utenriks

FN: Hjelpen til Jemen svikter – ‘dødsdom’ sier FN

JEMEN: Generalsekretær Antonio Guterres kaller resultatet av en giverlandskonferanse for Jemen, en «dødsdom». Landet står foran hungersnød, sier Jan Egeland.

Under mandagens giverlandskonferanse for Jemen, var Norge blant landene som annonserte en forsterket innsats for Jemen. Norges bidrag på 200 millioner norske kroner er en forholdsvis liten andel av en samlet sum på til sammen litt over 15 milliarder som ble lovet i løpet av den seks timer lange virtuelle seansen.

Til FNs egen nyhetstjeneste uttrykte generalsekretær António Guterres at han er skuffet over bidragene

– Å kutte i denne nødhjelpen er en dødsdom. Det beste som kan sies om det vi har sett i dag, er at dette er en slags nedbetaling, sa Guterres mandag ettermiddag.

Egeland: Nær hungersnød

For giverlandskonferansen endte langt unna målet på rundt 36 milliarder kroner som FN og de humanitære organisasjonene har bedt om for å unngå sult i landet. Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland besøkte mandag provinser nord for Jemens hovedstad Sanaa. Der opplevde han det han beskriver som en «fryktelig bekreftelse» av at landet står overfor en hungersnød.

Flyktninghjelpens Jan Egeland er på besøk i Jemen. Her møter han internt fordrevne 
Amran, nord for Sanaa.

– I fjor ble innsatsen som var nødvendig bare halvfinansiert, derfor er forholdene som de er nå, vi kan stå ovenfor den verste hungersnøden verden har sett siden 1980-tallet, sier Egeland på telefon fra Sanaa.

– I 2019 ga blant annet Norge midler til Jemen for å avhjelpe, men i 2020 kom det lite. Nå er det et år siden matrasjonene tok slutt, og det vi ser er akutt underernæring hos svært mange barn.

Får ikke hjelp fram

Egeland mener det er tre ting som nå må skje. For det første må giverlandene gi mer, for å fullfinansiere det FN og organisasjonene er behovet for hjelp. I tillegg kreves det politisk handling for å få til en våpenhvile og humanitær adgang, mener han.

– Den må komme umiddelbart. For det tredje så må vi få fri og uhildet tilgang til alle deler av landet, sier Egeland.

Han forteller om enorme vanskeligheter med å få hjelp ut og fram. Selv brukte han mandag formiddag på å forsere ni veisperringer med menn i ulike uniformer, et godt bilde på hvor komplisert konflikten i Jemen har blitt.

Krigen i Jemen har vart siden 2014. Hr fra et angrep mot flyplassen i Aden 30. desember i fjor

Alvorlig for barna

Krigshandlinger i Jemen har kostet minst 100.000 menneskeliv, men flere dør av indirekte årsaker – av sult og sykdommer som vanligvis kan behandles. Egeland mener at rask handling fra det internasjonale samfunnet tidligere har hindret katastrofe, men at det nå er tegn på at reservene for lengst er brukt opp

– Jeg møtte en mor som fortalte at hun har født 14 barn. Av de har fem dødd det siste året av ulike sykdommer som følge av underernæring. Jeg møtte også en niåring, Khadija, het hun, som er så svak at hun ikke kan gå. Det er disse livene mennene med makt og våpen spiller med, sier Egeland.

For å hindre at flere nå skal dø av sult, så håper Egeland at land blar opp lommeboka. Og ikke bare land som Norge, men også land som på andre måter er involvert i Jemen. Under mandagens giverlandskonferanse var Saudi-Arabia den klart største donoren, med et bidrag til den humanitære hjelpen på nesten fire milliarder kroner.

– Golflandene må bidra – Saudi-Arabia, De forente emiratene, Kuwait og Qatar har et ansvar, sier han.

USA fjernet houthier fra terrorliste

Tidligere i år avsluttet nå avgåtte president Donald Trump sin periode med å sette Jemens Houthi-opprørere på terrorliste. Egeland er svært fornøyd med at noen av de første president Joe Bidens administrasjon gjorde var å ta opprørerne av lista igjen.

Egeland peker på at det skjedde etter at humanitære organisasjoner gjorde oppmerksom på at en slik terrorlisting ville gjøre det svært vanskelig å få fram hjelp i Houthi-kontrollerte områder.

– Vi fikk Biden-administrasjonen til å oppheve den stemplingen, og det var svært viktig. Hadde det blitt stående, ville jo våre kolleger kunne blitt rammet av det. Det ga vi klar beskjed om.

Et varslet linjeskifte fra USA i forhold til konflikten kan åpne for framgang i fredsforhandlinger mellom de saudistøttede myndighetene og opprørsgrupper. Det er Egeland fornøyd med.

– Da må også motsatt side i konflikten, houthi-opprørerne og Iran gå med på forhandlinger.

---

Humanitær krise i Jemen

  • Krigen i Jemen har pågått siden 2014 da Houthi-opprørere inntok hovedstaden Sanaa. En allianse av golfstater ledet av Saudi-Arabia intervenerte på vegne av myndighetene året etter. Houthiene får støtte av Iran.
  • Ifølge FN har mer enn 20 millioner mennesker, to tredeler av landets befolkning behov for humanitær assistanse.
  • Halve befolkningen, 16 millioner mennesker, har behov for matvarehjelp.
  • 1. mars ble det avholdt en giverlandskonferanse for Jemen, der målet var å samle inn rundt 36 milliarder kroner fra verdenssamfunnet, for å hindre umiddelbar krise. I løpet av den seks timer lange konferansen, som ble avholdt digitalt, ble det gitt lovnad om til sammen litt over 15 milliarder, altså mindre enn halvparten av behovet.
  • Norge bidro med 200 millioner kroner.

Kilde: FN, BBC

---

Les mer om mer disse temaene:

Maren  Sæbø

Maren Sæbø

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Utenriks