Analyse

Ble flere hundre massakrert ved denne kirken?

ETIOPIA: I Etiopia beskylder flere parter hverandre for propaganda og desinformasjonskampanjer. Også presse, forskere og humanitære organisasjoner anklages for å spre løgn om Tigray-konflikten. Men hva skjer egentlig?

Etter mer enn tre måneder med kamper i Etiopias Tigray-provins er det fortsatt sparsomt med opplysninger om hva som egentlig skjer, og har skjedd i området. Ifølge etiopiske myndigheter har de nå kontroll, og i provinshovedstaden Mekelle sitter en ny overgangsregjering. Medlemmer av den tidligere delstatsregjeringen, dominert av Tigrayan Peoples Liberation Front (TPLF), er arrestert, drept eller jaget på flukt.

Men etter hvert som strøm og telefondekning sakte kommer tilbake i provinsen, kommer også en annen historie til overflaten. Den ser ut til å bekrefte en del av det som flyktninger som har tatt seg over til Sudan forteller: Sivilbefolkningen i Tigray har blitt utsatt for grove overgrep av flere parter i konflikten. Deriblant eritreiske soldater, som kjemper på vegne av regjeringsstyrkene.

Massakre ved hellig sted

I januar begynte ryktene å svirre om massakrer i den hellige byen Aksum. Aksum er et hovedsete for den ortodokse kirken i Etiopia, og står på Unescos verdensarvliste. Påstanden om at etiopiske styrker eller deres allierte skal ha angrepet kirkekomplekset der etiopierne mener man oppbevarer Paktens ark, har ført til storm i sosiale medier.

Fra myndighetenes side ble ryktene avfeid som ondsinnede. I en uttalelse fra den etiopiske ambassaden i London anklages en belgisk organisasjon for å spre løgner på vegne av TPLF.

Sist uke publiserte nyhetsbyrået Associated Press (AP) øyenvitneskildringer fra angrepet, som skal ha funnet sted 28. november. I artikkelen forteller en hjelpeprest ved St. Mary av Zion, kirkekomplekset som også skal huse Pakten Ark, at han var med å begrave 800 mennesker i Aksum etter angrepet. Mange av de døde hadde søkt tilflukt ved kirken, som altså er Etiopias helligste sted.

Fredag offentliggjorde Amnesty International en rapport om massakren. Organisasjonen har snakket med 41 overlevende og vitner til grusomhetene. I tillegg er det brukt satellittbilder for å få oversikt over hendelsene. Rapporten beskriver soldater som skyter sivile som prøver flykte, menn som blir stilt opp for deretter å bli skutt i ryggen og samling av «hundrevis, om ikke tusenvis» av menn som ble banket opp. I tillegg ble sørgende nektet å begrave sine døde.

Men i hovedstaden Addis Abeba avviser man fortsatt historien. Nyhetsbyrået anklages i stedet for å ha fabrikkert historien, og andre internasjonale medier angripes for å ha viderebrakt den.

Sivilbefolkningen i Tigray har blitt utsatt for grove overgrep av flere parter i konflikten

Gransker internt

Angrepene på medier som viderebringer historiene fra Aksum, er de siste i en informasjonskrig som nå pågår om Tigray-konflikten. Etiopiske myndigheter har ikke kommentert anklagene om en massakre i Aksum, men utenriksminister Demeke Mekonnen sa onsdag at etiopiske myndigheter er forpliktet til å etterforske alle påstander om grove brudd på menneskerettighetene i Tigray.

Mekonnen mener «fiendtlig propaganda» fra TPLF preger dekningen av konflikten i internasjonale medier. Og at internasjonale journalister viderebringer sensasjonelle historier «som ikke reflekterer situasjonen på bakken». Til etiopiske medier sier ministeren at man er innstilt på å komme til bunns i anklagene om grove overgrep.

Blant de hendelsene Etiopia nå sier de skal etterforske, er en serie med massakrer i Mai Kadra, helt nord i Tigray, på grensen til Eritrea. Massedrapene i Mai Kadra ble først rapportert av Amnesty International, og her ser det ut til at det var TPLF sto bak en del av drapene.

Utenriksministeren sier også at man vil granske historiene om seksuelle overgrep, men nevner ikke om granskingen vil omfatte eritreiske soldater som nylig ble anklaget for massevoldtekter i Tigray i en artikkel i Los Angeles Times. Artikkelens opphavskvinne, Lucy Kassa, som også har skrevet for norske Bistandsaktuelt, ble banket opp i eget hjem like før artikkelen kom på trykk. Hun har måttet flykte fra Etiopia.

Anklager om løgn

Etiopiske myndigheter har ikke bare anklaget medier for løgn. Anklagene rammer også humanitære organisasjoner, forskere og menneskerettsorganisasjoner som viderebringer historier fra Tigray.

Human Rights Watch har rapportert om bombing av sivile områder. FN- organisasjoner og det lokale Røde Kors har advart mot en snikende humanitær krise. I Addis Abeba legger man skylden på TPLF. Det stemmer ikke med historiene som fortelles av de litt over 60.000 flyktningene som har tatt seg over grensa til Sudan. Det trolig at overgrep begås av alle parter i denne konflikten, både TPLF, etiopiske styrker, diverse militsgrupper og eritreiske soldater.

Humanitære organisasjoner jobber nå med å få adgang til områdene. På sikt må også uavhengige granskere og medier slippe til. Bare slik kan man få klarhet i hva som har skjedd i Etiopias Tigray-provins.

---

Tigray-konflikten

  • 4. november 2020 angrep etiopiske styrker Tigray-provinsen nord i landet etter månedsvis med økende spenning mellom sentralregjeringen i hovedstaden Addis Abeba og provinsmyndighetene i Mekelle.
  • Provinsen var fram til da ledet av Tigrayan Peoples Liberation Front (TPLF), inntil nylig en del av det ledende partiet i Etiopia. TPLF har tidligere dominert politikken i Etiopia, men har gradvis fått mindre makt de siste årene.
  • Etiopiske regjeringsstyrker har fått støtte av eritreiske styrker i Tigray. En fredsavtale mellom Etiopia og Eritrea ble inngått så sent som i 2018. Eritrea vil ikke bekrefte at de har tropper i Tigray.
  • Konflikten om Tigray, en provins med rundt syv millioner mennesker, er en av flere i Etiopia. Til sammen bor det rundt 115 millioner mennesker i landet.

---

Maren  Sæbø

Maren Sæbø

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Analyse