Utenriks

Disse hatsymbolene ble brukt under Kongress-angrepet

USA: Høyreekstreme som gikk til angrep på Kongressbygningen i USA på onsdag brukte både rasistiske og antisemittiske symboler. Eksperter: – Symbolene har en dypere mening.

– Symbolene disse folkene bærer er først og fremst et utrykk for hva de selv står for, og for å identifisere seg med andre med de samme meningene og holdningene, og for å kommunisere med hverandre og likesinnede, sier Ervin Kohn fra Antirasistisk Senter.

Trump-tilhengerne som gjorde opprør og stormet den amerikanske Kongressen på onsdag, brukte mange ulike rasistiske symboler, og flere fremmet også tydelige antisemittiske budskap via både flagg og t-skjorter. Symbolene i seg selv er ikke nødvendigvis farlige, mener eksperter, men de styrker gruppetilhørigheten og den høyreekstreme bevegelsen.

PEPE THE FROG: Frosken (masken) var bare en tegneseriefigur, men ble en meme på internett og har i det siste sentret seg rundt rasistiske, antisemittiske eller andre tematiske temaer.

Trumps hundefløyte-signal

Etter en demonstrasjon planlagt og heiet frem av president Trump, gikk hans supportere videre til Capitol Hill og stormet kongressbygningen. Nå kritiseres Trump for å ha oppildnet tilhengerne sine og dermed bidratt til et angrep på demokratiet.

Dette er ikke første gang presidenten kritiseres for retorikken han bruker mot tilhengerne sine. Påtroppende president Joe Biden har kalt presidentens retorikk for hundefløyte-signaler – altså signaler som tilhengerne vil fange opp, men som andre ikke nødvendigvis legger merke til. Biden mener Trump oppfordrer tilhengerne sine til å begå lovbrudd.

---

Noen symboler som ble brukt:

  • Sørstatsflagget er hyppig brukt. Det representerer det gamle slavesamfunnet i USA og anses i dag som et rasistisk hatsymbol.
  • Tegneseriefiguren «Pepe the Frog» er et meme på internett som i dag brukes som et fellesskapsmerke for flere med rasistisk, antisemittisk og høyreekstrem ideologi.
  • 6MWE betyr «6 millioner var ikke nok», og referer til antall jøder drept under Holocaust.
  • 88 står for «Heil Hitler»: H er den åttende bokstaven i alfabetet.
  • Galgeløkker: Ku Klux Klan har brukt slike for å henrette svarte amerikanere, under kongressopprøret reiste opprørerne galger utenfor Kongressen.
  • White power-fingersymbolet minner mye om et vanlig OK-tegn, men brukes for å signalisere hvit makt.

---

Har en dypere mening

Symboler som sørstatsflagget, galgeløkker, «Pepe the frog», «hvit makt»-tegnet samt referanser til nazistenes symboler og handlinger under andre verdenskrig, var å se hos flere av opprørerne i Kongress-angrepet i Washington D.C.

– På lik linje med andre grupper som bruker symboler, er det et signal om tilhørighet, men de har også en dypere mening. For eksempel dukker «Pepe the frog» ofte opp. Egentlig er det kun en tegneseriefigur, men med en alvorlig referanse til rasisme, konspirasjonsteorier, antisemittisme og holocaust-nekt, sier Jonas Skybakmoen fra Filter Nyheter.

Skybakmoen tror symbolene spiller en viktig rolle for mange av de høyreekstreme fordi de inneholder kodespråk.

– De har en effekt i den forstand at de er skapt i en halvironisk sjargong. Du må være innforstått med hva symbolene er før du kan forstå dem, for i kontekst betyr symbolene noe helt annet. Noen symboler er veldig lette å skjønne hva er, mens andre er mer kodete, for eksempel «88» som er et kodeord for «Heil Hitler», sier han.

H er det åttende bokstaven i alfabetet, derav de to 8-tallene. Tallet 14 blir også brukt hyppig blant høyreekstreme og viser til en bekjennelse om å sikre og ivareta arisk arv.

GADSDEN: Gadsden-flagget brukes av amerkanskje konservative og symboliserer våpenrettigheter, amerikansk patriotisme, individuelle friheter og uenighet med myndighetsintervensjon.

Gjør symbolbruk vanskelig for andre

Ervin Kohn mener det er et problem at høyreekstreme tar over symboler og gjør dem til sitt varemerke.

– I Norge har vi lenge hatt et forhold til runeskrift, og vi er blitt offer for at nazistene har appropriert noen av runene og gjort dem til sine. Da blir det vanskelig for andre å bruke det i helt andre sammenhenger, sier han.

Kohn hevder at vi alle bruker symboler, og peker på det norske flagget som han mener er et sterkt nasjonalt og godt symbol for alle nordmenn.

Han forteller at tre parentes rundt navnet til en person brukes av høyreekstreme for å merke at noen er jøde, og for å diskreditere personer. Som en motoffensiv er det enkelte, Kohn inkludert, som bruker tre parenteser rundt eget navn på Twitter.

– Jeg har sett folk bruke det om Jens Stoltenberg, og han er jo ikke jøde. Men det er derfor man bruker symboler fordi vi erkjenner at det har en kraft og betydning, sier han.

– Ulike symboler gir spesialtilhørighet

Professor i religionsvitenskap Asbjørn Dyrendal sier at det er store forskjeller blant menneskene som demonstrerte foran Kongressen.

– De mest brukte symbolene jeg så, var Trump-merch, MAGA-klær og flagg. Det signaliserer at de tilhører samme gruppe, men mange av de andre symbolene som ulike grupper brukte er ikke nødvendigvis noe alle i opprøret står for sier han.

MAGA står for Make America Great Again (gjør Amerika stort igjen), og var slagordet til president Trump i valgkampen i 2016.

Dyrendal er forsker på konspirasjonsteorier ved NTNU. Han sier at blant demonstrantene har man først og fremst identifisert konspirasjonsteoretiske, sterkt høyreorienterte og en del tydelig rasistiske krefter.

– Disse kommer fra noe ulike miljø, men de aller fleste er selvsagt her primært Trump-supportere. Ulike symboler gir spesialtilhørighet, og det så vi blant folkene fra onsdagens angrep, sier Dyrendal.


Amalie Vadla

Amalie Vadla

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Utenriks