– Symbolene disse folkene bærer er først og fremst et utrykk for hva de selv står for, og for å identifisere seg med andre med de samme meningene og holdningene, og for å kommunisere med hverandre og likesinnede, sier Ervin Kohn fra Antirasistisk Senter.
Trump-tilhengerne som gjorde opprør og stormet den amerikanske Kongressen på onsdag, brukte mange ulike rasistiske symboler, og flere fremmet også tydelige antisemittiske budskap via både flagg og t-skjorter. Symbolene i seg selv er ikke nødvendigvis farlige, mener eksperter, men de styrker gruppetilhørigheten og den høyreekstreme bevegelsen.
Trumps hundefløyte-signal
Etter en demonstrasjon planlagt og heiet frem av president Trump, gikk hans supportere videre til Capitol Hill og stormet kongressbygningen. Nå kritiseres Trump for å ha oppildnet tilhengerne sine og dermed bidratt til et angrep på demokratiet.
Dette er ikke første gang presidenten kritiseres for retorikken han bruker mot tilhengerne sine. Påtroppende president Joe Biden har kalt presidentens retorikk for hundefløyte-signaler – altså signaler som tilhengerne vil fange opp, men som andre ikke nødvendigvis legger merke til. Biden mener Trump oppfordrer tilhengerne sine til å begå lovbrudd.
[ Flere av kongresstormerne er inspirert av kristne nasjonalister ]
---
Noen symboler som ble brukt:
- Sørstatsflagget er hyppig brukt. Det representerer det gamle slavesamfunnet i USA og anses i dag som et rasistisk hatsymbol.
- Tegneseriefiguren «Pepe the Frog» er et meme på internett som i dag brukes som et fellesskapsmerke for flere med rasistisk, antisemittisk og høyreekstrem ideologi.
- 6MWE betyr «6 millioner var ikke nok», og referer til antall jøder drept under Holocaust.
- 88 står for «Heil Hitler»: H er den åttende bokstaven i alfabetet.
- Galgeløkker: Ku Klux Klan har brukt slike for å henrette svarte amerikanere, under kongressopprøret reiste opprørerne galger utenfor Kongressen.
- White power-fingersymbolet minner mye om et vanlig OK-tegn, men brukes for å signalisere hvit makt.
---
[ Trump-logo sammenlignes med kjent nazisymbol ]
Har en dypere mening
Symboler som sørstatsflagget, galgeløkker, «Pepe the frog», «hvit makt»-tegnet samt referanser til nazistenes symboler og handlinger under andre verdenskrig, var å se hos flere av opprørerne i Kongress-angrepet i Washington D.C.
– På lik linje med andre grupper som bruker symboler, er det et signal om tilhørighet, men de har også en dypere mening. For eksempel dukker «Pepe the frog» ofte opp. Egentlig er det kun en tegneseriefigur, men med en alvorlig referanse til rasisme, konspirasjonsteorier, antisemittisme og holocaust-nekt, sier Jonas Skybakmoen fra Filter Nyheter.
A noose outside the Capitol building @WTRF7News #WashingtonDC #Washington #washingtonrally #DC #capitol (Getty IMages) pic.twitter.com/sqqoiNqLuD
— John Lynch (@JohnLynchWTRF) January 6, 2021
Skybakmoen tror symbolene spiller en viktig rolle for mange av de høyreekstreme fordi de inneholder kodespråk.
– De har en effekt i den forstand at de er skapt i en halvironisk sjargong. Du må være innforstått med hva symbolene er før du kan forstå dem, for i kontekst betyr symbolene noe helt annet. Noen symboler er veldig lette å skjønne hva er, mens andre er mer kodete, for eksempel «88» som er et kodeord for «Heil Hitler», sier han.
H er det åttende bokstaven i alfabetet, derav de to 8-tallene. Tallet 14 blir også brukt hyppig blant høyreekstreme og viser til en bekjennelse om å sikre og ivareta arisk arv.
[ Siste nytt etter opprøret i USAs kongress ]
Gjør symbolbruk vanskelig for andre
Ervin Kohn mener det er et problem at høyreekstreme tar over symboler og gjør dem til sitt varemerke.
– I Norge har vi lenge hatt et forhold til runeskrift, og vi er blitt offer for at nazistene har appropriert noen av runene og gjort dem til sine. Da blir det vanskelig for andre å bruke det i helt andre sammenhenger, sier han.
Kohn hevder at vi alle bruker symboler, og peker på det norske flagget som han mener er et sterkt nasjonalt og godt symbol for alle nordmenn.
Her er det liten tvil om hvilke to forbilder man har😱. For de uinnvidde står tallet 88 for Heil Htlr. pic.twitter.com/Ar253Ra8W1
— (((Ervin Kohn))) (@Ervin01) January 7, 2021
Han forteller at tre parentes rundt navnet til en person brukes av høyreekstreme for å merke at noen er jøde, og for å diskreditere personer. Som en motoffensiv er det enkelte, Kohn inkludert, som bruker tre parenteser rundt eget navn på Twitter.
– Jeg har sett folk bruke det om Jens Stoltenberg, og han er jo ikke jøde. Men det er derfor man bruker symboler fordi vi erkjenner at det har en kraft og betydning, sier han.
Often, people use a flag not because of what is explicitly displayed, but because of what the person believes it represents.
— Co.Design (@FastCoDesign) January 8, 2021
https://t.co/4abMWLDxRb
[ Døgnet da USA kjempet for sitt demokratiske liv ]
– Ulike symboler gir spesialtilhørighet
Professor i religionsvitenskap Asbjørn Dyrendal sier at det er store forskjeller blant menneskene som demonstrerte foran Kongressen.
– De mest brukte symbolene jeg så, var Trump-merch, MAGA-klær og flagg. Det signaliserer at de tilhører samme gruppe, men mange av de andre symbolene som ulike grupper brukte er ikke nødvendigvis noe alle i opprøret står for sier han.
MAGA står for Make America Great Again (gjør Amerika stort igjen), og var slagordet til president Trump i valgkampen i 2016.
Reuters stream focusing in on a rowdier crowd, some wearing helmets and vests. In the audio, they're talking about "treason" and "watering the tree of liberty with the blood of patriots." Also flashing white power hand signs. https://t.co/KeyuEPLNJH pic.twitter.com/LcidOpAhFp
— Brandy Zadrozny (@BrandyZadrozny) January 6, 2021
Dyrendal er forsker på konspirasjonsteorier ved NTNU. Han sier at blant demonstrantene har man først og fremst identifisert konspirasjonsteoretiske, sterkt høyreorienterte og en del tydelig rasistiske krefter.
– Disse kommer fra noe ulike miljø, men de aller fleste er selvsagt her primært Trump-supportere. Ulike symboler gir spesialtilhørighet, og det så vi blant folkene fra onsdagens angrep, sier Dyrendal.
[ Mikael Bruun: – Jeg angrer veldig på at jeg stilte i Dagsnytt 18 ]