Tsjernobyl må rydde opp i 50 år til

30 år er gått etter eksplosjonen i en atomreaktor i Tsjernobyl. Nils Bøhmer mener den var en vekker. Samtidig mangler verden en løsning på hva man gjør med radioaktivt avfall.

Problemene med atomkraft i dag, er faren for ulykker og at man ikke har funnet løsninger for å håndtere avfallet, som det tar flere hundre tusen år å bryte ned, mener Nils Bøhmer.
Publisert Sist oppdatert

Nils Bøhmer er daglig leder i Bellona og kjernefysiker. Han husker at han så Dagsrevyen på kvelden 26. april i 1986, det året han var russ, da han første gangen hørte om Tsjernobyl-ulykken.

– Den usikkerheten man fikk, sitter litt i. Etter hvert kom opplysninger om at dette var en alvorlig ulykke som sovjetiske myndigheter hadde prøvd å holde hemmelig. Det kom også motstridende meldinger fra norske eksperter om hvor farlig dette var. Noen beroliget om at dette fantes ikke farlig, mens en annen ekspert sa at han holdt barna inne. Det skyldtes nok både at det var i den kalde krigen der sovjetiske myndigheter ga begrenset informasjon både til egne innbyggere og omverdenen, og hvordan norske myndigheter den gangen var forberedt på en slik hendelse.

Fare for ulykker

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP