Trosset makta

Da Hans Nilsen Hauge (1771-1824) var ute og pløyde åkeren, møtte Gud ham, og arbeidet hans fremover skulle sette dype spor i Norge.

«Haugianerne» ble malt av Adolph Tidemand mellom 1845 og 1852. Bildet viser en gruppe mennesker, til dels i norske folkedrakter, samlet inne i en årestue eller røykovnstue. Ut fra tittelen forstår man at den stående mannen midt i bildet er en lekpredikant tilknyttet haugianerbevegelsen, som var en norsk kristen vekkelsesbevegelse på begynnelsen av 1800-tallet.
Publisert Sist oppdatert

En vårdag i 1796 da den unge bondegutten Hauge fra Rolvsøy i Tune (nå Fredrikstad) gikk med plogen og sang en salme, ble han plutselig slått av Guds nærvær.

«Nu blev mit Sind saa opløftet til Gud, at jeg ikke sandsede mig, eller kan udsige hvad som foregik i min Sjel (…)». Slik beskriver Hauge opplevelsen med egne ord. Dette ble starten på en livslang virksomhet som skulle sette dype spor i Norge.

Peter Halldorf, forfatter og pinsepastor, har sammen med sønnen Joel skrevet boken De fulgte Jesus, om trosforbilder og vitner opp igjennom historien.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS