Svenske myndigheter sier nei til «djevelnavn»
Et foreldrepar i Uppsala som ville kalle sin ett år gamle sønn Lucifer, har fått tvert nei fra svenske myndigheter.

Både det svenske Skatteverket og forvaltningsretten har satt ned foten for navnevalget, skriver Upsala Nya Tidning.
Lucifer forbindes med Satan, og den som får dette navnet kan få problemer senere i livet, lyder forvaltningsrettens kjennelse.
Foreldrene til gutten stiller seg helt uforstående og mener at navnet har en helt annen betydning.
Ville hete Beelsebul
Flere personer i Sverige heter Lucifer, men navneloven ble endret i 2017 og er nå mer restriktiv enn tidligere, skriver avisen.
En mann i 40-årsalderen som ønsket å bytte navn til Beelsebul har også fått nei fra Skatteverket, som påpekte at det betyr Satan.
Mannen anket og fastholdt at Beelsebul betyr herren over tempelet, men forvaltningsretten ga Skatteverket medhold.
Hvert år får Folkeregisteret mellom 50-100 underlige navneforslag. Rundt halvparten av disse avslås.
Kan ikke bruke banneord som navn i Norge
Banneord, titler (som Konge eller Prinsesse), medisin- og sykdomsnavn, eller fornavn som etternavn og etternavn som fornavn er ikke lov.
Man kan sammenfatte det på en veldig enkel måte: Det er ikke lov med navn som kan gi negative assosiasjoner, skriver Nettavisen.
– Det er navn som er til vesentlig ulempe for bæreren eller av hensyn til samfunnet eller folk rundt personen, sier navneforsker Ivar Utne til Nettavisen.
Ordning och reda
En kar i Uppsala som søkte om å få endre fornavn til Kaos, fikk også nei. Ikke forenlig med svensk navneskikk, slo forvaltningsretten fast.
Mange har gjennom årene ønsket seg helt spesielle navn til barna sine. I 2006 kalte en britisk kvinne barnet sitt Ikea - etter den svenske møbelkjeden. Et svensk par var også i rettten for å kjempe for å få kalle ungen sin Metallica. I Frankrike tapte et foreldrepar retten til å kalle ungen sin Nutella (som er et sjokoladepålegg). Da foreldrene til lille Martin ville kalle ham Messaiah Martin, ble det også mye styr i delstaten Tennessee. Lu Ann Ballew endret det tilbake til Maritn fordi «Messiah er det bare Jesus som kan kalle seg». I avslaget fra dommeren het det at sette merkelappen Messiah på en gutt, er mer en han, som et menneske, kan bære. Hun mente også at navnevalget ville støte mange innbyggere i Coke County, hvor det bor mange kristne. Hun mistet jobben, og gutten heter Messiah.
(©NTB)
Les flere saker i Vårt Land: