Slik stiller nordmenn opp for hverandre under koronakrisen

– Jeg bor på et sted der det er lang vei til apotek og butikker, så da bestemte jeg meg for å si ifra om at jeg kunne handle for de som trenger det, sier prest Carina Møller. Over hele landet melder folk seg til tjeneste for å hjelpe hverandre gjennom koronakrisen.

Prest Carina Møller på Averøya har sagt at folk kan spørre henne om hjelp. Jens Kåre Lindal er hovedpastor i Vågsbygd misjonskirke i Kristiansand. På sosiale medier har de oppfordret folk til å ta kontakt dersom de trenger hjelp med praktiske behov.
Publisert Sist oppdatert

På sosiale medier melder nordmenn seg til tjeneste for å hjelpe hverandre koronakrisen.

Enkeltmennesker, studentgrupper og menigheter er blant dem som har meldt seg til å handle inn mat for eldre som er smitteutsatte og derfor ikke kan gå på butikken.

– Det er viktig at vi som er unge og friske bidrar

På Facebooksida «Ås kommunes venner» delte Ali Øzen (27) følgende fredag:

«Hvis det er noen eldre her i Ås som bor for seg selv og har litt angst for å dra på butikken for å handle inn behovet sitt, gjør jeg gjerne det for dere.

Det er bare å ringe meg der vi kan lage en handleliste på telefon, så kjøper jeg inn og kjører det hjem til dere.Vi har jo alle lest mye om at de eldre rammes lettere enn andre. Da er det viktig at vi som er unge og friske bidrar til at de også har mat og alt de trenger hjemme i en tid som dette.»

– Jeg gjorde det rett og slett fordi jeg vil hjelpe andre, sier Øzen til Vårt Land.

– Vi har jo alle lest mye om at de eldre rammes lettere enn andre. Da er det viktig at vi som er unge og friske bidrar til at de også har mat og alt de trenger hjemme i en tid som dette, sier han.

Også en gruppe studenter ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet startet en Facebook-gruppe fredag:

«I disse litt vanskelige tider har vi opprettet en gruppe for oss Ås-boere, slik at vi får muligheten til å også hjelpe hverandre. Er du blitt isolert eller er i risikogruppen og trenger hjelp med å handle det mest nødvendige? I Ås finnes det heldigvis flere spreke og unge studenter som gjerne stiller opp!»

Vil være tilgjengelig

Den samme ideen fikk Carina Møller, prostiprest på Averøya, da hun skjønte at mange av hennes oppgaver i jobben faller bort i ukene som kommer.

– «Her sitter jeg da med all tid i verden, helt frisk og med bil», tenkte jeg. Jeg bor på et sted der det er lang vei til apotek og butikker, så da bestemte jeg meg for å si ifra om at jeg kunne handle for de som trenger det, sier Møller til Vårt Land.

Hun har også sagt at folk som trenger å snakke med noen, kan ringe henne.

– Jeg har sagt jeg er tilgjengelig for samtaler. Så kan man ringe et annet sted enn de allerede belastede helsetelefonene hvis man trenger noen å snakke med.

På Averøya er det ennå ikke registrert noen koronasmittede, forteller Møller. Men en del er satt i karantene.

– Så tilbudet kommer nok til å gjelde mer på sikt, hvis flere og flere må bli værende hjemme.

Møller sier mange har delt innlegget hennes på sine plattformer på sosiale medier, og at de har sagt at også de kan handle inn til dem som trenger det.

Menighet tilbyr hjelp

Vågsbygd misjonskirke er en av flere menigheter i Norge som nå tilbyr hjelp dersom folk har praktiske behov knyttet til korona og karantene. Gjennom menighetens Facebookside oppfordrer de folk til å ta kontakt hvis de trenger hjelp med praktiske oppgaver som handling eller barnepass.

– For oss er dette en forlengelse av hva vi ønsker å være som fellesskap. Selv om korona gjør at vi ikke kan samles som menighet, kan vi fremdeles gjøre noe vi tror vi er kalt til, sier hovedpastor Jens Kåre Lindal i Vågsbygd misjonskirke.

Ideen om å tilby praktisk hjelp kom fra et av medlemmene i menigheten. Selv sitter hovedpastoren i koronakarantene hjemme, men vil bidra med å koordinere arbeidet. Når folk melder behov vil Lindal koble disse med frivillige som kan hjelpe.

– Vi håper folk vil benytte seg av praktisk hjelp, men også be om forbønn dersom de ønsker det, sier han.

Kun symptomfrie får hjelpe

Menigheten er opptatt av å følge råd fra Folkehelseinstituttet slik at de ikke bidrar til mer smitte ved å være i kontakt med mennesker.

– De som hjelper til må være symptomfrie og ikke selv være i karantene. For enkelte risikoutsatte er det kommunelegen som skal godkjenne hvem som får utføre oppdrag for dem. Dette vil vi være bevisst på og spørre folk hvilken situasjon de er i, slik at vi ikke setter folk i ytterligere fare.

Etter at oppfordringen om å be om hjelp har ligget ute et par timer fredag, har fremdeles ingen bedt om hjelp, forteller pastoren.

– Det er ikke sikkert behovet er kjempestort, men vi er tilgjengelige hvis det skulle være noe. Til nå har vi hatt noen interne forespørsler. Noen får også hjelp av familie, men det er ikke gitt at alle i hele området vårt vil få hjelp av de nærmeste.

Gjennom sosiale medier har også Filadelfiakirken Oslo oppfordret folk til å melde seg til tjeneste for å hjelpe mennesker med praktiske behov. «Spredning av Korona-viruset gjør at en del folk havner i vanskelige situasjoner. Med nestekjærlighet ønsker vi å gjøre Oslo varmere, derfor setter vi i gang en dugnad», skriver Filadelfiakirken på Facebook.

LES MER OM KORONAKRISEN:

• LES OGSÅ: «Dag 2 etter at Norge stengte: Har vi kanskje litt godt av dette?» spør Veslemøy Østrem

• LES OGSÅ: Utviklingsminister Dag Inge Ulstein frykter at koronautbrudd kan få katastrofale følger i fattige land.

• LES OGSÅ: Syke eldre frykter koronasmitte fra hjemmepleiere

Fakta:

Powered by Labrador CMS