Samlivspanelet

Ektemannen vil «åpne ekteskapet»

SAMLIVSPANELET: Han sier at han elsker meg, men at han ønsker mer ut av livet. Jeg trenger innspill, skriver kvinnen.

Kjære Samlivspanelet,

Jeg har vært gift med min mann i over tredve år. Vi har to voksne barn som har begge har flyttet ut. Samlivet til ektemannen min og meg vil jeg beskrive som tradisjonelt. Vi har alltid hatt stabile inntekter og kan ta oss råd til det meste av det vi måtte ønske. Vi kan være uenige, men vi krangler sjelden. Vi er glad i hverandre, men har ikke det mest lidenskapelige av forhold. Til tross for at livet ikke er fullt av spenning, har jeg har alltid tenkt at vi har vært fornøyde. Her forleden la derimot min ektemann frem et forslag som overrasket veldig. Han foreslo at vi skulle «åpne ekteskapet». Jeg forsto ikke til å begynne med hva han mente, men etter at han hadde forklart det ble jeg umiddelbart bekymret. Han har i ettertid beroet meg med at han ikke har gått lei av meg og at han heller ikke vil gå fra meg. Han har heller ikke møtt noen andre. Han sier at han elsker meg fremdeles, men at han ønsker mer ut av livet. Jeg har ingen grunn til å mistro han, men jeg har sagt at jeg trenger betenkningstid. Jeg skulle så gjerne ønsket meg noen innspill fra noen utenfra og som ikke kjenner oss.

Mvh, GVK


Kjære GVK,

Jeg forstår godt at alarmbjellene ringte da din ektemann la frem sitt forslag om å åpne ekteskapet. Det kom uventet på deg og det var mye ved forslaget som du ikke forsto. Jeg tror et slikt forslag hadde vekket mange følelser hos de fleste.

Kan øke spenning – mange fallgruver

Et åpent ekteskap kan bety flere ting, men vanligvis forstås det som en enighet mellom ektefeller om at man kan ha seksuelle relasjoner med andre. Det er vanlig at man også blir enig om at det ikke skal utvikle seg følelser med dem man innleder et forhold til – det er kun for sex. For mange kan det være et virkemiddel for å øke spenningen i hverdagen, men det å leve i et åpent ekteskap har mange fallgruver.

Et grunnleggende spørsmål som burde besvares før man tar en slik avgjørelse er; Hvor kommer ønsket om å oppsøke sex utenfor ekteskapet fra? Er det fordi man ikke får sin sexlyst tilfredsstilt innenfor ekteskapet? Er det heller snakk om et udekket behov for nærhet? For noen kan det også være en måte å få gnisten tilbake i sitt primære forhold. Grunnene kan være mange, og det er viktig at man er oppriktig med sin partner om dem.

Jeg har ingen ønsker om å moralisere andres livsstilsvalg, men jeg kan heller ikke anbefale noen å åpne opp ekteskapet.

—  Kristoffer Whittaker

Ikke god nok

Det er ikke uvanlig, slik det fremstår i deres tilfelle, at det er den ene parten som ønsker det. Derfor vil det naturligvis være sårende for den som ikke tok initiativet. Det kan vekke en følelse av at man ikke strekker til som elsker, at man ikke er god nok. Slikt er vondt å snakke om, men når forslaget først er lagt på bordet, burde man ikke unngå å sette ord på følelsene.

Kan få destruktive følger

Om ikke dette var nok, venter nye utfordringer dersom følelser oppstår i de utenomekteskapelige relasjonene. Selv om man tar forhåndsregler, som f.eks kun «one night stands», vil det likevel være en fare for at noe mer utvikler seg. Om man klarer å holde følelsene ute av de seksuelle relasjonene man har etablert, vil sjalusi kunne oppstå. Sjalusi er en følelse som har som mål å verne om parforholdet. Dersom den ikke behandles med omhu, kan sjalusi få destruktive følger. Det krever enormt gode kommunikasjonsferdigheter og tillit, om man skal klare å manøvrere gjennom sjalusiens farvann uten å treffe skjær.

jeg skal holde deg/til du sovner/hva om jeg ikke sovner?/jeg skal holde deg.

—  Nils-Øivind Haagensen

Det som ligger bak

Jeg har ingen ønsker om å moralisere andres livsstilsvalg, men jeg kan heller ikke anbefale noen å åpne opp ekteskapet. For noen vil det kunne være en god ting, mens for mange vil selv forslaget kunne riste ved grunnvollen i parforholdet.

Snakk med din mann. Del dine tanker med han og hjelp han med å dele det som ligger bak hans ønske om å åpne ekteskapet. Etter så mange år sammen er jeg sikker på at dere kan finne ut av det.

Ønsker dere lykke til,

Kristoffer

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Samlivspanelet