Samler på sykkeldommer: Mener rettsvesenet favoriserer bilister
RETTSVERN: Sykkelaktivisten «Sykkelmafia'n» mener syklister diskrimineres i norske domstoler. Syklist Henrik Åsberg føler seg urettferdig behandlet etter sykkelulykke.

– Jeg blir jo redd for at jeg ikke vil bli møtt rettferdig i domstolene dersom jeg blir utsatt for en ulykke, forteller sykkelaktivisten «Sykkelmafia'n» til Vårt Land.
Han mener syklister ikke blir behandlet rettferdig i norske domstoler. Derfor har han samlet opp dommer som inkluderer bilister og myke trafikkanter på nettsiden «sykkeldommer.com».
Aktivisten mener bilistene favoriseres til fordel for syklistene. «Sykkelmafia’n» vil forbli anonym, men Vårt Land kjenner identiteten hans.
I mange av dommene legges det vekt på syklistens fart eller bekledning som en formildende omstendighet til fordel for den bak rattet.
– Skuffet over det norske rettssystemet

En som har opplevd nettopp dette, er syklisten Henrik Åsberg.
– Jeg er skuffet over det norske rettssystemet, forteller han til Vårt Land.
En sommerdag i 2022 syklet han nedover Grünerløkka i Oslo på vei hjem fra jobb. Da han kom fram til leiligheten sin i Markveien, innså han at han hadde glemt å kjøpe kaffe.
Han satt seg på sykkelen igjen, og hadde knapt kommet femti meter før han kolliderte med en bilist i veikrysset.
Når han møter Vårt Land nesten tre år senere, er han fremdeles svært preget av ulykken.
Jeg blir jo redd for at jeg ikke vil bli møtt rettferdig i domstolene dersom jeg blir utsatt for en ulykke
«Sykkelmafia'n», sykkelaktivist
I dårlig form tre år etter
Han forteller at han blir raskt «hjernetrøtt»:
– Jeg blir veldig sliten i hodet, og blir fort svimmel.
Vårt Land møter ham på en kafé i nærheten av ulykkesstedet. Det er en travel formiddag i Oslo sentrum: En hund gjør, tungtrafikk dundrer forbi og skoleelever skravler høyt.
Situasjoner som akkurat denne er noe av det som har blitt vanskelig for Åsberg i årene siden kollisjonen.
Han beskriver formen sin som omtrent 70 prosent av det den var før ulykken. Og veien for å komme hit har vært lang.
«Feil» bekledning
Et halvt år etter ulykken møtte Åsberg opp på Tinghuset i Oslo for å møte bilisten i tingretten. Når han i dag forsøker å huske denne dagen, er det kun bruddstykker som er igjen. Hukommelsen har ennå ikke blitt den samme siden ulykken.
– Jeg husker ingenting konkret, men jeg husker følelsen av å være i rettssalen. Det var skummelt, jeg har jo aldri vært i retten før.
Selv om minnene er vage, husker Åsberg at han ikke følte seg rettferdig behandlet i tingretten.
Bilisten ble idømt 18 dager betinget fengsel med to års prøvetid, samt litt over 7000 kroner i erstatning for ødelagt sykkel og hjelm, ifølge dommen.
Jeg sliter fremdeles med senskader, så det hadde vært fint med et plaster på såret
Henrik Åsberg, syklist
Åsbergs advokat hadde også bedt om at bilføreren ble dømt for grov uaktsomhet og at han skulle betale 70.000 kroner i erstatning. Dette kravet ble avvist i retten.
Dommerne, som bestod av to meddommere og en fagdommer, vektla blant annet at Åsberg hadde mørk bekledning da ulykken inntraff. De mener det førte til at han var mindre synlig for bilisten i krysset.
Dette reagerer Åsberg sterkt på.
– At feil klær skal påvirke slik, det syns jeg er kjipt. Jeg sliter fremdeles med senskader, så det hadde vært fint med et plaster på såret.

Meddommere speiler ikke resten av samfunnet
Omtrent halvparten av dommene på nettsiden til Sykkelmafia'n handler om at en bilist har brutt vikeplikten og kollidert med en syklist, som var tilfellet med Åsberg.
– Tror du det eksisterer en bias i rettsvesenet til fordel for bilistene?
– Jeg vil tørre å påstå det. Jeg tror mange meddommere kjenner seg igjen i at de selv kan være uoppmerksomme bak rattet et lite øyeblikk, og dømmer deretter, forteller sykkelaktivisten.
Aktivisten ser skjevheten i sammenheng med at meddommere ofte ikke gjenspeiler samfunnet som helhet. NRK fant i fjor at norske meddommere i snitt er 9 år eldre og tjener 200.000 kroner mer enn gjennomsnittsnordmannen.
«Sykkelmafia’n» ser noen mønstre i dommene han har samlet.
– Dersom syklisten er mørkkledd, kan dette nevnes som en formildende omstendighet selv om det er dagslys.
– Man hadde jo aldri kommentert at det var en svart bil, legger han til.
Sykler alltid med kamera
For Åsberg var det vanskelig å i det hele tatt komme inn i rettssalen. Da han først anmeldte forholdet, ble saken henlagt på bevisets stilling.
Da gikk han ut i Avisa Oslo og etterlyste øyevitner. Det skulle vise seg å være lurt. En mann meldte seg: Han hadde filmet ulykken.
– Hadde jeg vært en bilist, hadde det ikke blitt satt noe spørsmålstegn ved hvem som har skyld i denne saken. Men med syklister er det noe helt annet, sier Åsberg.
Ulykken har likevel ikke skremt Åsberg vekk fra sykkelveiene. Han sykler fremdeles daglig til jobb og skole. Men han sykler nå alltid med kamera.
– Selv om det ikke skulle skje meg en ulykke, kan det skje med en annen. Og da er det veldig bra å ha bevis.