Nyheter

MDG faller på ny måling - risikerer at topp-profiler ryker

FALLER: – MDG setter ut partilederen sin fra sikker plass i Oslo til mindre sikker plass i Akershus. Det samme grepet mislyktes de med i 2017. Det er ikke gitt det går i år heller, sier valgforsker.

Miljøpartiet de Grønne (MDG) får en oppslutning på 3,3 prosent på Norstats ferske gallup for Vårt Land. Det er et fall fra 5,2 prosent den siste måneden. Med en feilmargin på 1,3 prosent viser målingen reell tilbakegang.

MDGs partileder tar den svake målingen med ro.

– Vi pleier å ligge på vårt laveste om høsten og vinteren før et valg, og så klatrer vi på våren. Det er nærmest en naturlov for MDG og derfor bekymrer det meg lite. Men vi skal høyere, sier Une Bastholm.

Dårligste på to år

MDG sliter mer med oppslutningen enn på lenge. Det siste året har de i snitt ligget over sperregrensen hver eneste måned, ifølge Poll of polls, med 7-9 representanter inne om det hadde vært stortingsvalg. I mars har det snudd, og partiet bikker under sperregrensa for første gang på 23 måneder.

Tallene viser at MDG er inne i en nedadgående trend. Om de ikke klarer å snu trenden innen valget i høst, henger stortingsplassene til parti-toppene i en tynn tråd.

Ifølge Vårt Lands måling får MDG inn tre mandater med 3,3 prosent oppslutning, men det avhenger av om de klarer å kapre mange nok stemmer der de har flest velgere.

Valgforsker Svein Tore Marthinsen sier MDG er i posisjon til å kjempe om fire distriktsmandater: I Akershus, Hordaland og to i Oslo. Om partiet får 3,3 prosents oppslutning er førsteplassen i Oslo den eneste plassen han regner som helt sikker. Der står Lan Marie Berg, som ikke er en del av MDGs partiledelse.

50/50 for partilederen

Leder Une Bastholm topper listen i Akershus, mens nestleder Arild Hermstad topper listen i Hordaland.

3,3 prosent er samme oppslutning som MDG fikk i Stortingsvalget i 2017. Da klarte ikke daværende partileder Rasmus Hansson å komme inn i Akershus, påpeker Marthinsen.

– Men det har kommet til to ekstra mandater på grunn av befolkningsjusteringer, så terskelen i Akershus er noe lavere i år enn for fire år siden. Bastholm har større sjanser enn Hansson hadde. Med utgangspunkt i tallene til Vårt Land, er det helt på håret, sier han.

På de to siste lokale meningsmålingene fra Akershus, bestilt av Høyre, er Bastholm inne på den ene og ute på den andre.

– Sjansen hennes er omtrent 50/50 utfra dagens situasjon, men jeg holder en liten knapp på at hun klarer det fordi marginene er større enn for fire år siden.

Marthinsen synes det er interessant at MDG gjentar strategien fra 2017.

– MDG setter ut partilederen sin fra sikker plass i Oslo til mindre sikker plass i Akershus. Det samme grepet mislyktes de med i 2017. Det er ikke gitt det går i år heller.

Nestleder ute

Med en oppslutning på 3,3 prosent ser det mørkt ut for nestleder Arild Hermstad og Hordaland.

– Med dagens situasjon er det mer sannsynlig at Hermstad ikke kommer inn enn at han gjør det. På de to siste lokale målingene i Hordaland, gjennomført av BT, er han ikke inne, sier Marthinsen.

Partileder Une Bastholm er ikke bekymret for at hun og nestleder Hermstad ikke skal komme inn på Stortinget.

– Nei, vi gjør det godt i og rundt storbyene, men vi må jobbe hardt for å få fram hvorfor og hvordan man nå trenger et parti som tør å prioritere klima og natur når det kommer til stykket, sier hun.

– Et paradoks

En Sentio-undersøkelse fra september i fjor viser at miljø er den klart viktigste saken for norske velgere. Om det står seg til september i år, blir stortingsvalget 2021 det første valget hvor nordmenn rangerer miljø som aller viktigste sak.

– Derfor er det et paradoks at MDG er inne i en nedadgående trend. Man burde tro at MDG hadde bedre sjanser fordi de har høy tillit i miljøspørsmål. En tillit som har styrket seg, sier valgforsker Marthinsen.

Samtidig er det et tveegget sverd å være et énsaksparti, mener han.

– En del velgere legger vekt på flere enn bare én sak når de stemmer. MDG har høy tillitt i miljøsaken, men mangler tillit i andre saker. Det kan være en del som vurderer det dithen at de er for smale.

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter