Politikk

Spenner bein på mulig Ap-alternativ til rusreformen

RUSREFORM: Jussprofessor sår tvil om hvorvidt det er mulig å avkriminalisere narkotika bare for rusavhengige.

Skal besittelse av mindre mengder narkotika avkriminaliseres for alle, eller bare for tunge rusavhengige?

Det blir trolig et sentralt spørsmål når Aps landsmøte i april skal avgjøre skjebnen til rusreformen.

Mens regjeringen foreslår å avkriminalisere brukerdoser med narkotika for alle, går Arbeiderpartiets program inn for at bare rusavhengige skal slippe straff til fordel for helsehjelp.

Nå sår professor Morten Holmboe ved Politihøgskolen i Oslo tvil om hvorvidt det går an å avkriminalisere kun for rusavhengige.

– Det blir krevende, svarer Holmboe når Vårt Land spør.

Sår tvil om mulig Ap-løsning

Eksperten på strafferett og menneskerettigheter sliter med å se hvordan det lar seg gjøre:

– Spørsmålet er om de klarer å skrive en regel, som er klar nok.

Menneskerettskonvensjonene og Grunnloven stiller nemlig krav til klarhet i både lov og forskrift:

– Du skal ha en nogenlunde god mulighet til å vite om det du gjør er på rett eller gal side av loven. I dette tilfellet blir det krevende å lage en regel som er tilstrekkelig klar, sier Holmboe.

Nå går debatten i splittet Ap

Sp og Frp sier nei til generell avkriminalisering. Derfor er alles øyne rettet mot Ap før Stortinget skal ta stilling regjeringens proposisjon på forsommeren.

Årsaken er at partiet er splittet i synet på regjeringens reform, som Stortingets helsekomité har høring om på tirsdag.

  • AUF, Oslo og Bergen Ap støtter generell avkriminalisering. Det samme gjør Rogaland Ap, melder Aftenbladet.
  • Fylkeslagene i Nordland, Akershus, Vestfold og Telemark sier derimot nei til regjeringens reform, melder NRK.
Jonas Gahr Støre

Støre: Bred enighet om ikke å straffe rusavhengige

Uenigheten kommer til tross for at Aps programkomité har samlet seg om at «personer med rusproblemer» skal møtes med helsehjelp fremfor straff i utkastet til nytt program.

– Vi sier veldig tydelig at de som er rusavhengige, skal få hjelp. De skal ikke forfølges med straff. Det er det aller viktigste og noe det er bred enighet om, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRK søndag.

Også Sp foreslår nå at bare rusavhengige skal slippe straff. Frp støtter også intensjonen om at tunge rusavhengige skal få helsehjelp, ikke bøter og fengsel. Men i fjor vedtok landsmøtet sterke begrensninger på hva partiet kan være med på.

Oslo  20180618.
Khamshajiny Gunaratnam under høring om ungdomskriminalitet i Oslo Rådhus.
Foto: Terje Pedersen / NTB

Professor: – Klarer ikke se for meg hvordan

Morten Holmboes vurdering slår rett inn i Aps debatt. Den reiser også spørsmål om Aps program. I hvert fall hvis skillet mellom rusavhengige og andre rusbrukere skal gjøres i lov eller forskrift.

– Jeg tror ikke jeg skal si at det ikke går, men det blir veldig krevende å skrive en klar nok regel, sier han.

Professoren spør seg hva kriteriene skal være for å regnes som rusavhengig, og dermed kvalifisere for straffefritak:

– Ja, hva skal man si? Avhengig? Langtkommen narkoman på over 25 år? Det er mulig det finnes en måte å tegne en rød strek, men jeg klarer ikke helt å se for meg hvordan. Jeg har aldri sett at det finnes en slik klar avgrensning, selv om jeg har lest mange dommer i straffesaker om narkotikabruk, sier Holmboe.

I dag kan riktignok narkotikaproblemer gi grunnlag for mildere straff, påpeker han. Men å sette en grense mellom straffefrihet og straff er noe annet:

– Grensen vil ha stor betydning også for vandel. I mange situasjoner vil straff for narkotikalovbrudd sperre for utdanning eller arbeid, sier Holmboe.

Porsgrunn  20190227.
Kronprins Haakon besøker barn og unge i Porsgrunn kommune. Her ønskes han velkommen av byens ordfører Robin Martin Kåss.


Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Kan også stå mellom blankt ja eller nei i Ap

Porsgrunn-ordfører Robin Kåss har frontet kritikken mot avkriminalisering i Ap. Han sier til NRK at han vil skrote regjeringens reform og heller lage en ny hvis Ap vinner høstens valg.

Dermed kan kampen på landsmøtet også tenkes å stå mellom blankt ja eller nei til regjeringens reform. Spørsmålet om hvordan Ap skal forholde seg til avkriminalisering, vil imidlertid stå ved lag.

Nei-siden er dessuten ikke samstemte om avkriminalisering, viser Vårt Lands gjennomgang.

Mens Vestfold og Telemark Ap går langt i å avvise enhver avkriminalisering, vil Akershus Ap at «hovedregelen [...] skal være hjelp og oppfølging fremfor straff».

Sår også tvil om annen Ap-vri

Ruspolitisk talsperson i Ap, Tellef Inge Mørland, mener spørsmålet på landsmøtet blir hvordan forskjellen på en tung rusmisbruker og andre rusbrukere skal speiles i reformen.

Én løsning på det kan være å la loven være lik for alle, men reaksjonene ulike, påpekte han overfor Vårt Land. Men også det byr på utfordringer, skal vi tro Morten Holmboe.

Slik svarer professoren på spørsmål om det finnes andre verktøy enn lov og forskrift for å la bare tunge rusavhengige slippe straff:

Man kunne tenke seg en ordning der besittelse av narkotika er straffbart, men retten kan frita for straff etter en konkret vurdering. Men det er vanskelig å lage gode kriterier.

---

Regjeringens rusreform

  • Rusbrukere skal tilbys hjelp, ikke straff.
  • Narkotika skal fortsatt være forbudt, men mindre mengder til eget bruk skal ikke lenger straffes.
  • Tas du med narkotika under grensen for straff, kan politiet påby at du møter til time på et ruskontor.
  • Fravær straffes med gebyr på inntil 2.400 kroner. Tunge rusmisbrukere kan slippe gebyr.

---

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Politikk