Politikk

Moxnes frykter Stoltenberg-reprise

LANDSMØTE: Rødt-leder Bjørnar Moxnes frykter at en rødgrønn regjering etter valget vil føre hyppig samarbeid med høyresiden, hvis ikke hans parti kommer over sperregrensa.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

– Vi må sikre at en ny regjering ikke står fritt til å kjøre slalåm i Stortinget, og inngår forlik til høyre i skattepolitikken, om velferden, om miljøpolitikken og næringspolitikken, sa Moxnes i sin tale til Rødts landsmøte fredag.

Rødt-lederen er tydelig på at han mener dette er planen til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, og minnet om at også tidligere rødgrønne regjeringer har gjennomført skattekutt.

Harde krav

Nå vil han stille harde krav til de to gigantene på rødgrønn side.

– Vi må skifte regjering, men det er langt fra nok. Vi må også skifte retning. Rødt kommer til å kjempe for økte skatter for de på toppen, og vi skal gjøre det med god samvittighet, for folk med vanlig lønn skal ikke måtte betale en krone mer i inntektsskatt, sier Moxnes.

I sitt alternative statsbudsjett for 2021 foreslo Rødt et skatte- og avgiftshopp på 30 milliarder kroner, med økning for alle som tjener over 600.000 kroner.

Gjennomslag

Moxnes pekte også på tingene Rødt har klart å få gjennomslag for i Stortinget som énmannsgruppe, bestående av ham selv.

Blant annet løftet han fram kuttet i inntektsgrensen for dagpenger i den første koronakrisepakken for ett år siden, samt symbolske seire som markeringen av 100-årsjubileet for innføring av allmenn stemmerett i 2019.

Dersom Rødt kommer over sperregrensa på fire prosent, slik partiet håper, står handlingsregelen for bruken av oljepenger for fall. Rødt-lederen mener klimaet må få førsteprioritet.

– Oljefondet er på godt over 10.000 milliarder kroner. Det er ti millioner millioner. Rødt vil sette Norges sterkeste økonomiske muskler i arbeid og investere deler av oljefondet i utvikling av miljøvennlig industri og infrastruktur i Norge, sa Moxnes i talen.

(©NTB)

NTB Nyheter

NTB nyheter

NTB

NTB

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk