Politikk

Rødt til kamp mot «vaksine-apartheid»

KORONA: Frustrasjonen vokser over forsinkede vaksiner i Norge og EU mens fattige land las i stikken. Rødt vil ta store grep for å løse begge deler.

– Regjeringens vaksinepolitikk feiler. Den gjør Norge og verden stadig mer avhengig av legemiddelindustriens profitthensyn og hemmelighold, sier Rødts Seher Aydar.

Trykket i vaksinedebatten har økt de siste ukene. Det er bakteppet når Rødt-leder Bjørnar Moxnes taler til partiets landsmøte fredag.

På oppløpet til landsmøtet kommer Rødts stortingsvara, Seher Aydar, med et vaksineforslag i Stortinget. Rødt vil overhale systemet for utvikling, godkjenning og produksjon av vaksiner nasjonalt og globalt.

– Målet er å motvirke globalt vaksine-apartheid og gjøre alle land mer selvforsynte med legemidler, sier Aydar.

Vaksinetrøbbel i Norge og globalt

Det økende vaksinemisnøyen skyldes forsinkede leveranser til Europa og Norge gjennom EUs vaksinesamarbeid. Flaskehalser i produksjonskapasitet og EUs godkjenningsprosedyrer holdes fram som sentral årsak.

Men bevisstheten om ekstrem skjevfordeling mellom rike og fattige land har også økt:

– At landene i Afrika først kan ha vaksinert sårbare grupper i løpet av 2023, gjør også oss i Vesten sårbare for nye mutasjoner, skrev kommentator i DN, Sverre Strandhagen, nylig.

Rødts representantforslag sikter på å løse begge problemer: Sikre nasjonal forsyning og rettferdig fordeling globalt.

– Vi må erstatte naiv tro på dagens handels- og patentregime med selvråderett, solidaritet og økt selvberging i Norge og globalt, sier Seher Aydar.

Vil ha mindre politisert godkjenning av vaksiner

Så langt har Norge bare vurdert vestlige vaksinekandidater, som først er godkjent av EUs legemiddelbyrå (EMA).

Nylig åpnet Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, for å skaffe flere vaksiner på egen hånd. Også Sputnik-vaksinen, som den russiske staten står bak, bør vurderes, sa hun i Klassekampen.

Rødt mener det har gått politikk i godkjenning av vaksiner. Derfor foreslår partiet at Norge skal ta initiativ til en «felles kvalitetskontroll» av nye koronavaksiner i regi av Verdens helseorganisasjon (WHO). Målet er at det også vil lette norsk tilgang på vaksiner utviklet utenfor Vesten og av stater.

Onsdag kom nyheten om at EMA nå vil vurdere Sputnik. Det skjer etter at østeuropeiske land tok den i bruk på eget initiativ.

Rødt håper på uvanlige allianser

Rødt får neppe flertall for hele pakken med forslag i Stortinget, men håper på støtte til enkelte grep.

Et av dem er at Norge skal kreve åpen kunnskapsdeling i all vaksineutvikling vi finansierer for å øke tempoet. Blant annet gjennom en WHO-mekanisme, som ifølge Rødt har stått ubrukt siden mai.

Koronakrise og frustrasjon over vaksinasjonstempo har allerede skapt smått uvanlige, politiske allianser i inn- og utland. I fjor høst tok blant annet NHO og LO sammen til orde for vaksineutvikling- og produksjon i Norge.

I EU har nå også vesteuroepiske land tatt skjeen i egen hånd for å sikre tilgang til vaksiner mot fremtidige koronamutasjoner. Statsministrene i Danmark og Østerrike, Mette Fredriksen og Sebastian Kurz, reiste nylig til Israel for å diskutere samarbeid om det. Fredriksen vil ikke utelukke en egen dansk fabrikk.

– Erna Solberg burde vært på samme fly til Israel, sa Frp-nestleder Sylvi Listhaug til VG.

---

Landsmøte i Rødt

  • Denne helgen avholder Rødt sitt landsmøte.
  • Høydepunktene er partileder Bjørnar Moxnes tale på fredag, og behandling av nytt partiprogram.
  • Rødt kom inn på Stortinget med én representant i 2017. Ved valget i høst sikter partiet på å øke antall representanter monnelig.
  • Rødt har ligget over sperregrensen på fire prosent i ti av de siste tolv månedene på snittet av målingene.
  • Kilder: Vårt Land, pollofpolls.no

---

Slik vil Rødt bekjempe «vaksine-apartheid»

Flere av Rødts grep sikter på å hindre at problemene gjentar seg ved neste pandemi. Arbeid med å bryte opp legemiddelgiganters grep om utvikling og produksjon av vaksiner må begynne nå, mener Rødt.

Partiet vil derfor at et ekspertutvalg skal utrede et «offentlig finansiert internasjonalt forsknings- og utviklingssamarbeid for vaksiner og legemidler». Kunnskapsdeling, «desentralisert produksjon» og selvforsyning må ligge til grunn.

Utviklingsland har krevd nødfritak fra patenter, så de kan produsere billige kopivaksiner til sine innbyggere. Rødt vil at Norge tar initiativ i WTOs patentråd til å evaluere patentregelverket, så man raskt kan øke lokal selvforsyning ved neste pandemi.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk