Politikk

Listhaug om vei videre for Frp: Sosialt hjerte og tøff tale om asyl

NY KLUTER: Listhaug og Solvik-Olsen sier ja til å bli lederduo i Frp. Listhaug varsler kamp mot import av verdier fra Midtøsten – og roser KrF-Ropstad.

– Vi skal rendyrke Frps politikk og være det blå alternativet med hjerte for vanlige folk.

Det sa Sylvi Listhaug da hun og Ketil Solvik-Olsen møtte pressen fredag formiddag. Kvelden i forveien overrasket Siv Jensen ved å varsle sin avgang og anbefale de to som partileder og første nestleder.

Begge vil si ja hvis valgkomiteen og landsmøtet i mai vil ha dem. I hvert sitt innlegg ga de sine første signaler om hva slags Frp de vil ha.

Listhaug advarer om verdier fra Midtøsten

Innvandring er og blir et viktig tema for Frp, konkluderte Listhaug med. Innlegget bar bud om tøffere retorikk.

– Frp er garantisten for å ta vare på Norge, sa Listhaug.

– Verdier fra Midtøsten og Afrika, som er i strid med våre verdier, er ikke velkommen, fortsatte hun.

Skal man leve i Norge, må man følge norske verdier, var budskapet. Listhaug varslet kamp for ytrings- og religionsfrihet og likestilling.

Vil ha «silkehanskene av og straffenivået opp»

Listhaug, som i dag er Frps nestleder, gjentok i praksis advarselen om svenske tilstander i Norge, med sviktende integrering og gjengkriminalitet.

– Frp vil ha silkehanskene av og straffenivået opp. Gjengkriminalitet må håndteres av politiet, ikke av sosionomer og ungdomsklubber, sa Listhaug.

På spørsmål fra Vårt Land om Frps krisemålinger nettopp kan skyldes at velgere bryr seg mindre om asylpolitikk nå, svarer Frp-toppen:

– Selv i koronaåret 2020 ankom mer enn 400.000 Europa. Vi må tenke langsiktig om kostnader, verdier og kultur. Vi må stille krav til de som kommer. Det vil vi fortsette å snakke om.

Listhaug: Nasjonalkonservative kan være velkomne i Frp

Tøff asyltale til tross: Listhaug var også sentral i håndteringen av eksklusjonen av fylkesleder Geir Ugland Jacobsen før jul. Han og fylkeslaget ønsket å gjøre Frp til et «fyrtårn for patriotiske velgere».

Listhaug sa da til VG at at ordet «nasjonalkonservatisme» gir henne frysninger.

På spørsmål fra Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk om hva hun ville si til de som kritiserte henne for å sette såkalt nasjonalkonservative i hartkorn med nasjonalsosialister, svarte Listhaug:

– Alle er velkomne, så lenge de står for Frps politikk. Jeg beklager til alle som opplevde at jeg slo dem i hartkorn med nazisme. Jeg vet hva det vil si å få hets og merkelapper selv.

Nettopp kontroversielle utsagn har preget Listhaugs rikspolitiske karriere. I 2018 trakk hun seg som justisminister etter å ha anklaget Ap – hovedmålet for 22. juli-terroren – for å sette «terroristers rettigheter foran nordmenns sikkerhet».

Noen mener at du ikke bør bli partileder på grunn av den Facebook-posten?

– Det er tilbakelagt stadium. Jeg har beklaget den og gått videre, svarer Listhaug.

Solvik-Olsen bygget bro til Listhaug om innvandring

Listhaug og Solvik-Olsen representerer ulike fløyer i Frp. Listhaug er kjent for sin tøffe asylretorikk.

Ketil Solvik-Olsen står derimot for en pragmatisk, liberalistisk linje med mildere asylretorikk. Kamp mot unødig skattlegging, byråkrati og overstyring av enkeltmennesker er fortsatt hans fanesak, varslet han i sitt innlegg:

– Jeg er med i Frp, fordi frihetsønsket er i ryggmargen på meg og partiet.

Samtidig la Solvik-Olsen vinn på å bygge bro til «Listhaug-fløyen»:

– Jeg treffer mange nye landsmenn, som er kritiske til liberal asylpolitikk, fordi de deres egne liv blir vanskeligere når andre misbruker velferdsordninger eller ikke vil integreres, sa han.

Kamp for frihet er også «ikke å se en annen vei når kvinner blir gjort til annenrangs borgere i Norge», fastslo han. Derfor «advarer Frp mot snillisme» og manglende grensekontroll, påpekte den tidligere statsråden og nestlederen.

Sylvi Listhaug ser det som en styrke at de to har «litt ulik stil og personlighet».

– Det er en av styrkene ved Frp, som vi må dyrke, sier hun til Vårt Land.

Listhaug vil ha mer av Jon Alvheims ånd i Frp

Listhaug varslet også at hun vil ha Frps sosialpolitikk fram i lyset, «slik den husker fra Jon Alvheims tid».

Det betyr i så fall harmdirrende tale på vegne av enkeltmennesker, som kommer tapende ut i møte med eldre- og helsesystemet.

Kreftsyke skal få de dyre, nye medisinene de nektes i dag, helsebyråkrati og helseforetak bygges ned, varslet hun.

– Og vi må vise respekt for de som bygget landet. Frp skal kjempe for pensjonistene, sa Listhaug.

Til klimakamp mot symbolpolitikk

Listhaug trekker også fram kamp mot «symbolpolitikk» på klimafeltet, som en sentral sak for Frp nå. Der beiter partiet på samme velgermarker som Senterpartiet om dagen.

– Vi må ta til motmæle mot en hodeløs politikk, der du blir så opptatt av klimasymboler at du glemmer konsekvensene, utdyper hun overfor Vårt Land.

Prisøkningen på bensin og diesel til over 20 kroner literen, som regjeringens politikk ifølge Listhaug vil føre til, vil gjøre et «enormt innhogg i lommeboka» på bygda.

– På gården der jeg kommer fra er man helt avhengig av bilen, sier Listhaug.

Vil ikke svare om Frp-støtte til revidert nasjonalbudsjett

Regjeringens klimaplan skal opp i Stortinget i vår. Og rett etter Frps landsmøte i mai, må regjeringen skaffe flertall for sitt revidert nasjonalbudsjett.

– Blir det en tøffere linje der hvis du blir leder, eller vil du frede regjeringen?

– Nå skal partiet først få velge sin leder. Så skal Frp ta en strategidiskusjon, sier Listhaug.

Den begynner med et landsstyremøte neste uke.

– Men jeg tror de fleste er enig i at det viktigste nå er å bygge partiet sterkt igjen før høsten. Så må vi bygge videre fram mot 2025, så Frp blir stort og innflytelsesrikt, fortsetter hun.

Vil ikke jakte konservative, kristne velgere - roser Ropstad

Både Listhaug og Solvik-Olsen har vært sentrale i tidligere Frp-jakt på kristenkonservative velgere.

På spørsmål fra Vårt Land om de vil gjøre en spesiell innsats for å kapre velgere her, er svaret fra begge i praksis nei. Frp skal favne bredt – også kristne, understreker de to.

Etter budsjettavtalen med Solberg-regjeringen like før jul, har Listhaug derimot trappet opp markeringer mot KrF. I debatten som fulgte var fortellingen at det var Frp som sikrer prioritering av «kristne kvoteflyktninger» mens KrF over tid hadde strittet i mot.

Men på spørsmål fra Vårt Land om hva som var mest krevende ved å regjere med KrF, så roser i stedet Listhaug KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

– Jeg synes han Ropstad er veldig ålreit. Jeg snakker veldig godt med ham. Politisk er avstanden stor, men vi kan også være enige i noen saker. Jeg satt stor pris på Ropstad da vi regjerte sammen, svarer Listhaug.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk