— En liten justering til høyre i kulturkonservativ og systemkritisk retning.
Slik spår valgforsker Svein Erik Tuastad at Frp vil se ut med Sylvi Listhaug som leder.
Siv Jensens farvel til norsk politikk kom ikke bare som lyn fra klar himmel. Hun overrasket også med å anbefale Sylvi Listhaug som ny partileder og Ketil Solvik-Olsen som ny første nestleder i partiet.
Den oppfordringen tar Sylvi Listhaug. Fredag morgen lanserte hun sitt lederkandidatur.
– Jeg blir ingen Carl. Jeg er ingen Siv. Jeg må finne min måte å gjøre det på hvis partiet ønsker det, sa hun og lanserte også en kjapp versjon av sin politiske plattform:
– Vi skal bygge flere flere veier og færre bomstasjoner. Flere sykehjemsplasser og færre asylmottak. Flere politi og færre kriminelle, sa Listhaug.
[ Berit Aalborg: «Siv Jensens uvanlige grep virker som et forsøk på sikre Frps liberalist-fløy» ]
Valgforsker spår økt betoning av «det norske»
Valgforsker Svein Erik Tuastad tror valget «ikke er noen dum idé» for et regjeringsslitt Frp med kristetall på målingene.
- Regjeringsperioden har vært farlig for Frps image som anti-systemparti, sier han til Vårt Land.
– Et aspekt ved populisme er å gi mer blaffen i hva eget parti og andre mener, fordi man tror at man representerer folket. Sylvi Listhaug er mer sånn enn Siv Jensen, utdyper førsteamanuensen ved Universitetet i Stavanger.
Mer konkret spår Tuastad tøffere retorikk om innvandring, men også økt hegning om «det norske» i de stadig nye verdidebattene som dukker opp.
Kontroversiell: Neppe sjampanjefest i KrF og Venstre
Frp sin suksess er avhengig av å ri to hester, mener Tuastad. Partiet må både fremstå som et seriøst parti med faktiske løsninger og et rebelsk parti som taler «systemet midt i mot».
– Siv Jensens store bragd er at hun har klart det første, i motsetning til forgjengeren Carl I. Hagen. Nå skranter det derimot for den andre hesten. Den linjen er Sylvi Listhaug bedre til å fronte, sier Tuastad.
Blir Listhaug valgt av Frps landsmøte i mai, får partiet en mer kontroversiell leder, som har skapt storm med spisse utspill:
- Listhaug måtte gå av som justis- og integreringsminister i 2018 etter å ha anklaget Ap, hovedmålet for 22. juli-terroren, for å sette terroristers rettigheter foran foran nordmenns sikkerhet.
- Begeret fløt over for daværende KrF-leder Knut Arild Hareide da Listhaug anklaget ham for å «sleike imamer opp etter ryggen».
– Jeg tror ikke KrF og Venstre spretter sjampanjen i kveld, konstaterer valgforsker Tuastad.
Duo med kristenkonservativt tekke, men ulik profil
Hvis Siv Jensen får viljen sin, får Listhaug med seg Ketil Solvik-Olsen som første nestleder. Begge har vært sentrale i å jakte velgere i de kristenkonservative leirene i norsk politikk.
Men de representerer også to ulike fløyer i Frp, påpeker kommentator Jan Arild Snoen. Etter bråket rundt Oslo Frp, som ønsket et mer nasjonalkonservativt Frp, og med krisetall på gallupene, er intern strid det siste partiet trenger nå, mener Snoen.
– Derfor dikterer Jensen i praksis ledervalget og legger opp til en balansert løsning ved å peke på både Listhaug og Solvik-Olsen, sier han.
Solvik-Olsen ønsker et pragmatisk og liberalistisk Frp
I boken Solvik-Olsen ga ut for halvannet år siden, skisserte han en pragmatisk-liberalistisk vei for Frp. Og i forkant av landsmøtet forrige høst vakte det oppsikt da han i VG ba partiet snakke med «innestemme» i innvandringspolitikken.
– Det handler om å velge ord slik at man lytter til innholdet – og at folk ikke reagerer på enkeltordene. Jeg er ikke med i Frp for å være en kommentator om alt som er galt. Jeg er her for å være med på å endre ting, sa Solvik-Olsen.
Mens han ganske nylig sa at Frp burde bli størst blant partiene og et regjeringsparti på ny, har Sylvi Listhaug – og Siv Jensen – snakket om ikke-eksisterende appetitt på nytt samarbeid med Venstre og KrF.
Oslo Symposium-general: – Verdikonservative vestlendinger
Men om det er spenn i markeringene har begge vært Frps sterke kort i kampen om kristenkonservative velgere. Listhaug har vært fast gjest under den kristenkonservative storsamlingen Oslo Symposium.
Norge IDAG-redaktør Bjarte Ystebø ser optimistisk på at Listhaug og Solvik-Olsen kan bli Frps nye fremste profiler, dersom landsmøtet vil:
– Begge er vestlendinger og i Frp-sammenheng verdikonservative i holdning. Det ser jeg positivt på, sier han.
Etter budsjettavtalen med Solberg-regjeringen like før jul, har Listhaug trappet opp markeringer mot KrF. I debatten som fulgte var fortellingen at det var Frp som hadde sikret gjennomslag for mottak av «kristne kvoteflyktninger» og at KrF over tid hadde strittet i mot.
Men verken valgforsker Tuastad eller kommentator Snoen tror at et Listhaug-ledet Frp vil sette inn støtet mot kristne velgergrupper. Det er for få velgere å hente der for partiet, mener de.
Snoen spår «velferdspopulisme» fra Listhaug
- Motkreftene vant. Nå kommer mer nasjonalisme, mer misnøye og mer bråk, sa tidligere Frp-nestleder til Adressa fredag kveld.
Jan Arild Snoen er ikke enig i spådommen fra den tidligere Frp-toppen, som i høst meldte overgang til partiet Liberalistene. Selv har kommentatoren bakgrunn fra den liberalistiske fløyen i Frp, som Carl I. Hagen kvittet seg med på det infame landsmøtet på Bolkeskjø i 1994.
– Vi får nok mer velferdspopulisme en nasjonalisme. Når det ikke kommer noen asylsøkere, så må de overby de andre partiene i velferdspolitikken i stedet. Det ser ut til å være kursen. Men den kan endre seg med de politiske vindene, sier Snoen.
Når Jensen balanserer ut Listhaug ved også å peke på Solvik-Olsen, blir signalet om en nasjonalistisk vending mye svakere, mener Snoen.
– Også fordi Frp nettopp har tatt et slags oppgjør med deler av den fløyen, sier han.
Jensen avviser at Listhaug er kontroversiell
Oppgjøret kulminerte før jul da Frps sentralstyre ekskluderte fylkesleder Geir Ugland Jacobsen og satt Oslo Frp under administrasjon. Sylvi Listhaug sa i den forbindelse til VG at hun får «frysninger» begrepet nasjonalkonservativ.
På torsdagens hasteinnkalte pressekonferanse tok Siv Jensen sin lederfavoritt i forsvar da NRK påpekte at Listhaug er kontroversiell. Hun svarte med å avfeie at Listhaug er «ytterliggående».
– Blir Sylvi valgt av landsmøtet, får Frp en veldig erfaren politiker som leder, og som er opptatt av å bredde ut hele partiet, sa Jensen.
[ Frp har størst andel velgere som sier: Å være ordentlig norsk er å være kristen ]