Politikk

«Bio-banden» truer med å overkjøre regjeringen på ny

BIOTEKNOLOGI: Ap, Frp og SV mener Bent Høie feiltolker loven og vil overkjøre regjeringen om nødvendig for å sikre lesbiske partnerdonasjon.

Det ble klart da Stortinget torsdag behandlet Åshild Bruun-Gundersen (Frp) sin interpellasjon om fremdrift i gjennomføringen av fjorårets vedtak i bioteknologiske stridsspørsmål.

Bakteppet var en høst med anklager om at helseminister Bent Høie (H) trenerer liberaliseringer og drama om manglende budsjettpenger til tidlig ultralyd.

Nå måtte ministeren svare om fremdrift for nye tilbud om eggdonasjon, tidlig ultralyd og NIPT-test.

Men det var to helt andre tema, som skulle gi høyest temperatur i salen.

Strid om partnerdonasjon

Det var Bent Høies tolkning av Stortingets vedtak om å tillate partnerdonasjon – at det ikke gjelder alle lesbiske par – som vakte reaksjoner hos Ap, SV og Frp.

Partnerdonasjon vil si at en kvinne donerer egg til sin partner, som bærer barnet fram. Egget befruktes med donorsæd før det settes inn.

Høie hevdet at den oppdaterte bioteknologiloven bare tillater det i særskilte, medisinsk begrunnede tilfeller. Det fikk trioen, som overkjørte regjeringen og liberaliserte loven i fjor, til å true med å gjenta seansen.

Truer med å «overstyre» igjen

– Helseministeren har hørt fra Frp, Ap og SV at partnerdonasjon skal tillates uavhengig av om det er en medisinsk begrunnelse eller ikke. Følger ikke regjeringen opp må vi overstyre den én gang til, varslet Nicholas Wilkinson (SV).

– Vi er uenig i departementets vurdering av loven. Paret må ta valget selv, det skal ikke bero på en vurdering fra en lege. Vi vil gjerne høre fra statsråden om det er stortingsflertallet som endret loven, som kan oppklare den lovmessige tolkningen, sa Bruun-Gundersen.

Høie: Vi må følge loven

Bent Høie begrunnet regjeringens syn med å vise til Helsedirektoratets vurdering av bestemmelsen i den nye bioteknologiloven.

– Departementet støtter den lovtolkningen. Den baserer seg blant annet på Stortingets føringer, sa Høie.

Statsråden viste til Ap, SV og Frps merknader i Helsekomiteens innstilling om endringer i bioteknologiloven. Han mener det der går fram at det kun tillates av medisinske årsaker.

– Innstillingen til lovproposisjonen er rettskilden til loven. Hvis Stortinget vil bidra til en annen tolkning, må de gjøre en annen vurdering av det. Vi er forpliktet til å forholde oss til premissene komiteen har lagt til grunn, sa Høie.

Avfeies av Ap, SV og Frp

Den tolkningen av loven avfeide både Ap, SV og Frp blankt.

– Ap har samme oppfatning som Frp og SV. Nå har vi gitt det samme signalet. Det er det samme flertallet som sist, sa Tellef Inge Mørland (Ap).

---

Interpellasjon

  • Den mest alvorlige av de to spørreordningene i Stortinget, der representanter stiller spørsmål til medlemmer av regjeringen.
  • Interpellasjoner brukes langt sjeldnere enn spørsmålene i Stortingets spørretime. De gir også mer tid til innlegg og debatt.
  • Kilder: SNL, Vårt Land

---

Toppe: – Dette er ikke seriøst

De hardeste ordene som falt i torsdagens debatt var imidlertid ikke rettet mot regjeringen og Høie. De kom fra Kjersti Toppe (Sp) og adressat var Ap, SV og Frp.

– Jeg er ganske opprørt over dette rett og slett. Det er ikke seriøst å holde på sånn, smalt det fra Toppe et stykke ut i hennes innlegg.

Toppe var opprørt over at trioen «hoppet bukk» over kriterier for prioritering i helsevesenet, som et samlet storting vedtok i 2016. I stedet for å gjøre en vurdering basert på «ressurser, alvorlighet og nytte» – som skal avgjøre hvilke nye metoder som tas i bruk, når og for hvem – vedtok de uten utredning å tilby blant annet tidlig ultralyd til alle gravide, påpekte Sp-profilen.

– Jeg kan ikke forstå at flertallet så lettvint gikk inn for slike tiltak, sa Toppe.

Advarer om konsekvenser for mødre og barn

Siden i fjor vår har de tre partiene presset på for rask utrulling av tilbudet, selv om det allerede er jordmormangel og store hull i barsels- og svangerskapsomsorgen, mener Sps helsetalskvinne

– Friske gravide vil nå tilbys tidlig ultralyd uten at de har kjent risiko ved svangerskap. 55.000 antas å føde hvert år. Det skal vi prioritere jordmødre til og raskest mulig, sa Toppe.

Hun viste til helseministerens redegjørelse, der Høie påpekte at det blir vanskelig å unngå at andre tilbud rammes når ressurser må omprioriteres.

– Slaget om bioteknologi er over, jeg respekterer det. Men jeg kan ikke godta at vi skal innføre nye tiltak og prioritere vekk grunnleggende helsetjenester til kvinner og barn. Og i hvert fall ikke uten en bevisst debatt i Stortinget, smalt det fra Toppe.

Ap: Vil geografisk klasseskille til livs

Det ble aldri tid til en ordentlig replikkveksling om Toppes kraftsalve. Men Aps Tellef Inge Mørland presiserte at Ap har økt bevilgningene til sykehusene vesentlig «i hvert budsjettforslag».

– Ressurser til jordmødre har fått et særskilt løft i våre budsjetter, sa han.

Historien Tuva Moflag fortalte i sitt innlegg viser imidlertid at trioen bak tidlig ultralyd til alle gravide ser veldig annerledes på saken enn Kjersti Toppe gjør.

Aps helsetalskvinne fortalte om den ene reisen hun var på i koronaåret 2020. Der traff hun «en ung gutt, Kristoffer, som skulle bli pappa».

– Han fortalte at de ønsket informasjon om barnet de venter. Derfor hadde de tatt fri fra jobb og reist til Tromsø – 26 mil hver vei – for å få ultralyd via det private. Det er et eksempel på hvorfor tilbudet er viktig. Det er et geografisk-økonomisk klasseskille i tilgangen til denne tjenesten, som mange ønsker seg, sa Moflag.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk