Nyheter

Gallup-fall for blå partier – så sterke er partiene året før valgkamp bryter løs

Langvarig Høyre-vekst snur, partiet faller på fersk meningsmåling. Velgerne sender Solberg-regjeringen på dør.

Men Norstats ferske junimåling for Vårt Land gir heller ikke klart flertall for gamle rødgrønne partnere – året før neste valgkamp bryter løs.

• Høyre synker 1,4 prosentpoeng til 24,8 prosent. Ap – som også faller – er nå hårfint størst igjen.

• KrF får en etterlengtet sommergave: Frem 1,1 prosentpoeng – og igjen over sperregrensen. 4,3 prosents oppslutning er KrFs bestenotering etter kommunevalget.

– En gladmelding før sommeren. Jeg opplever at vi er et samlet lag, sier KrFs fungerende leder, Olaug Bollestad.

LES OGSÅ: KrF over sperregrensa i juni

Kan et under redde Solberg? Men rødgrønne får ikke lett løp

Målingen er tatt opp forrige uke. Valgforsker Bernt Aardal fastslår at det egentlig er nå den mellomlange valgkampen begynner.

– Slik det nå ser ut, skal det bortimot et under til at Solberg-regjeringen får en tredje periode. Det har gått oppover for Høyre i vår, men det går ikke bra med partnerne, påpeker han.

Men de rødgrønne marginene er heller ikke veldig solide:

– Det er ikke opplagt at Ap, Sp og SV får noe enkelt løp, sier Aardal, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

 

Her er oversikten – hvordan er formen til partiene?

Hvem er i best form? Her er Vårt Lands gjennomgang av styrkebildet hos Norstat, året før alt handler om hvem som skal styre Norge fra 2021 til 2025:

• Ap – litt bakpå

Med tilbakegang på 0,9 prosentpoeng lander Ap på 24,9 prosent – 0,1 prosentpoeng høyere enn Høyre. Det største opposisjonspartiet ligger 2,5 prosentpoeng under resultatet fra forrige gang.

Sammen med Sp og SV ville partiet bare mønstret 80 av 85 nødvendige mandater til flertall i Stortinget. De trenger en støttepartner til.

Bare i beskjeden grad hanker Ap inn velgere fra blå til rød side i politikken. Men partiet har nå bedre drag på usikre velgere, men lekker til konkurrenter til venstre. I sum rapper SV, Rødt og Sp 75.000 av Aps velgere fra forrige valg.

• Høyre – dupper etter veksten

Under korona-krisen hentet Høyre velgere flere titalls tusen velgere fra både Ap og Frp. Nå er gevinsten derfra borte.

– For Høyre begynner det å flate ut. Den store fremgangen fra mars og fremover er dempet kraftig ned, sier valgforsker Aardal.

Året før en valgkamp ligger Høyre på nivå med forrige valgresultat. Men sammen med KrF og Venstre er partiet hav unna flertall: Regjeringspartiene ville bare fått 53 representanter og er avhengige av støtte fra flere enn Frp.

• Frp – faller ned igjen

Siv Jensens parti faller til 11,5 før inngangen til sommerferien. Det er flere prosentpoeng forrige valgresultat. Gevinsten etter bruddet med regjeringen smuldrer.

– Nå har de vært ute av regjering veldig lenge. Frp kan ha mislykkes med den nye profilen, bemerker Aardal. Partiets problem nummer én er at velgere fra forrige valg – en femtedel – nå er usikre.

• Sp – formen svikter

Hundreårsjubilanten Senterpartiet er månedens galluptaper med tilbakegang på to prosentpoeng. Men med 13 prosent av velgerne bak seg, ligger partiet ennå godt over valgresultatet sist.

Sp håper valget vil gi landet en «Sp/Ap-basert regjering». Men uttellingen på Norstats junimåling gjør denne varianten til et «spinkelt» prosjekt: Det mangler hele 17 representanter på flertall. Sp rapper heller ikke så mange velgere fra Høyre og Frp som tidligere i år.

• KrF – mye må til

Selv om KrF altså øker oppslutningen litt, viser bakgrunnstall store utfordringer: For andre måned på rad henter partiet knapt velgere fra andre partier.

– Dersom KrF skal være sikret et liv over sperregrensen, må det mer til enn å hente tilbake de usikre velgere på denne målingen, sier valgforsker Aardal.

• SV – litt farlig styrke

Etter svak mai-gallup er SV igjen høyt på seks-tallet. Hvorfor? Partiet henter igjen inn store grupper tidligere Ap-velgere.

Men gevinsten kan være usikker: I tidligere innspurter har Aps valgmaskin lykkes med å drive denne typen velgere tilbake når det er alvor og valgdag.

• Venstre – sliten før start

Selv med beskjeden fremgang til 2,7 prosent, er det fortsatt langt opp til sperregrensen for Venstre. Hovedproblem: Usikre velgere. Hele en av fire fra forrige valg er nettopp det.

• Rødt – i god form

Det revolusjonære partiet har klatret sakte oppover og er med 4,9 prosents oppslutning godt over sperregrensen. Partiet snapper også borgerlige velgere og ville fått en stortingsgruppe på hele åtte mandater. Slikt kan gi muskler i maktspillet neste høst.

• MDG – henter styrke

Både hos Norstat og på andre galluper er Miljøpartiet De Grønne (MDG) nå ute av «koronaskyggen». MDG er med 4,8 prosent over sperregrensen. Om dette blir resultatet vil MDG fått en stortingsgruppe like stor den KrF har i dag.

MDG eller Rødt? Hvis junimålingen var valg, ville ett av partiene være helt nødvendig makker for et maktskifte.

– Neste valgkamp kan gi mye «matematikk-debatt»: Hvem må med for å få et flertall, sier valgforsker Aardal.

 

LES OGSÅ:

• Slik var vår forrige gallup: Små partnere gjør Solberg utrygg

Veteranen Martin Kolberg kaller KrFs sidevalg «historisk feil»

Kampen om KrFs stortingsplasser kan gi drama - her er oversikten

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter