Politikk

Carl I. Hagen kan bli eneste 70-åring på Tinget

VALG: Carl I. Hagen (Frp) er eneste kandidat som har rundet 70 med en reell sjanse på stortingsplass. – Svekker folkestyret, sier Pensjonistforbundet.

– Jeg pleier å si det litt brutalt: Det kan ikke være slik at alle pensjonister skal sette seg på en benk i parken og vente på dø av kjedsomhet, sier Carl I. Hagen (76).

Frp-nestoren ligger ikke på latsiden. Vårt Land får innvilget 15 minutter før Hagen skal i møte i Stortingets kontrollutvalg.

I fjor kjempet han seg til førsteplass på Oppland Frps valgliste. Det gir en reell sjanse til comeback på Stortinget til høsten.

Hagen er alene

Der blir Hagen i så fall en ensom svale blant 169 representanter. Stortinget tegner til å bli nesten uten representanter som har rundet 70 år etter valget.

Frp-profilen er eneste førstekandidat over 70 – ikke bare i eget parti, men blant alle partiene på Stortinget. Han er også den eneste i aldersgruppen med en reell sjanse til å bli valgt inn.

Kun seks førsteplasser og åtte andreplasser på partienes valglister bekles av kandidater som vil ha nådd pensjonsalderen på 67 år før valget 13. september.

– Eldre er helt klart underrepresentert. Hvis Stortinget skal speile velgerne sosialt, så er det problematisk, fastslår valganalytiker Svein Tore Marthinsen.

Hagens teori: – Et dumt syn på arbeid

Hvorfor er det så få eldre på valglistene? Carl I. Hagen har sine teorier:

– Fremdeles er det en holdning om at når du har rundet 65, så fortjener du å hvile. Det er et dumt syn på arbeid. Arbeid er en viktig del av våre liv, også sosialt, sier Hagen.

Den mangeårige partilederen tror mange ser nytt på dette etter å ha blitt henvist til hjemmekontor i lang tid. Det gjelder også arbeidstakere som nærmer seg pensjonsalderen.

– Hvis man har vært gift lenge, går man lettere på hverandres nerver hvis man går hjemme uten noe å gjøre. Da må du ha en veldig interessant hobby, ellers går du rett på veggen, sier Hagen.

Ba velgerne «slenge på en gamling»

#Slengpåengamling. Det het kampanjen Pensjonistforbundet rullet før lokalvalget i 2019. Oppfordringen var å gi en såkalt «slenger» til en eldre kandidat for å bøte på den lave andelen.

– Folkestyret svekkes når eldre ikke er representert på Stortinget, sier forbundsleder Jan Davidsen.

I 2018 var nesten 800.000 velgere 67 år eller eldre, viser tall fra SSB.

– Vi lever lenger og skal lage et aldersvennlig samfunn. Skal vi fange opp dimensjonene ved eldres liv, må de være forsvarlig representert, sier Davidsen.

Sp har seniorer på sikrest plass

Sp og Venstre topper flest lister med kandidater i pensjonsalder – to hver. Sp vil med størst sikkerhet få representanter som har fylt 67:

  • Per Olaf Lundteigens (67) førsteplass i Buskerud gir bombesikkert gjenvalg for Sp-nestoren.
  • Jan Bøhler (68) på første i Oslo ligger an til gjenvalg hvis Sps rekordtall holder til valget. Etter at groruddølen meldte overgang fra Ap i fjor, har Sp sett sterke tall i hovedstaden.
  • Carl-Erik Grimstad (68) topper Venstres lister i Vestfold og Telemark. Han kan bli gjenvalgt hvis partiet kommer over sperregrensen, men det er bingo om Venstre får utjevningsmandat i en av hans valgkretser.

SV står for eneste kvinnelige innslag på førsteplass. Profilerte Karin Andersen (68) har ganske gode odds på utjevningsmandat i Hedmark, men slike beregninger er veldig usikre.

MDG-Hansson kan gjøre comeback

Blant seniorene på andreplass, har MDGs Rasmus Hansson (67) best sjanser. Han vant kampvotering om plassen mot talentet Hulda Holtvedt (20).

Hansson kan fort gjøre comeback på Stortinget, ifølge valganalytiker Svein Tore Marthinsen.

«Verst» fatt er det i Ap og Høyre, som ikke har noen første- eller andrekandidater i pensjonsalder. Fra Høyre kan likevel to ha en sjanse:

  • Michael Tetzschner på sjetteplass i Oslo har sjans på utjevningsmandat med snittet partiet lå på i desember, ifølge valganalytiker Marthinsen. Han fyller 67 før valget.
  • Kristin Ørmen Johnsen (67) på tredje i Buskerud kan ha en liten sjanse hvis Høyre beholder regjeringsmakt og fylket får statsråd.

Verdsetter vi eldre?

Jan Davidsen tror mange eldre føler de har «ytt sitt» ved pensjonsalder. Og når diskusjonen om å slippe til yngre reises i fylkeslagene, taper de eldre.

Valganalytiker Marthinsen utelukker på sin side ikke at mangelen på seniorer kan si noe om hvordan samfunnet verdsetter dem. Dermed velges de bort eller trekker seg selv.

– Det kan være partier tenker at det fremstår bedre utad med yngre, sier han når Vårt Land spør.

Carl I Hagen. Frp. Livet lært

Mener Google Teams kan hjelpe eldre

For Carl I. Hagen nærmer det seg derimot møtestart på Løvebakken. Tidligere har han deltatt fra Spania via videotjenesten Google Teams.

Han spør seg om ikke det kunne lokket flere seniorer inn i manesjen igjen:

– Stortinget kan gi de over 65 adgang til 4-5 uker ubetalt permisjon. Når de tar en ekstra ferie, så rykker varaen inn. Da får unge verdifull læring, samtidig som eldres erfaring er tilgjengelig digitalt når beslutningene tas i stortingsgruppene, sier Hagen.

Noen nasjonal kvoteringsordning ønsker han ikke. Men den tradisjonelle holdningen om at partiene sentralt aldri skal ha noe syn på lokale nominasjoner bør diskuteres nærmere, synes Frp-nestoren.

---

Om tallene

Enkelte representanter vil runde både 67 og 70 år i løpet av den kommende stortingsperioden.

Vårt Land har ikke kartlagt alle eldre med mulighet for varaplass, ei heller om de kan rykke inn for statsråder ved regjeringsskifte.

---


Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk