Politikk

Kirkebenk-regel blir stående

JULEGUDSTJENESTER: Frp får ikke med seg Stortinget på å åpne for flere enn 50 gjester i kirker med kirkebenker.

Tidligere i høst klargjorde regjeringen at kirkebenker ikke er å regne som fastmonterte seter. Det betyr at kirker med benker maks kan ha 50 mennesker til gudstjeneste i julen av smittevernhensyn. Kirker med fastmonterte stoler kan derimot ha inntil 200.

Fremskrittspartiet mener forslaget er rigid, og har foreslått å likestille smittevernregler for fastmonterte benker og stoler i kirker. Håpet var å sikre at inntil 200 kunne delta på julegudstjenester i alle kirker med god nok plass til å overholde andre smittevernregler.

Onsdag er det klart at Frp ikke får flertall for forslaget, som skal stemmes over torsdag ettermiddag.

Sp for, Ap mot

For å snu regelverket trengte Frp støtte fra både Sp og Ap for å få flertall til å tvinge regjeringen i kne. Sp og Arbeiderpartiet behandlet spørsmålet under sine ukentlige gruppemøter i Stortinget onsdag ettermiddag.

Ap ønsket ikke å overstyre regjeringen i å treffe detaljvedtak i en smittesituasjon.

– Stortinget er ikke bedre til å vurdere enkelttiltak enn regjeringen er, sier Aps helsetalskvinne, Ingvild Kjerkol til Vårt Land.

Men Senterpartiet stiller seg bak Frps forsøk.

– Stortingsgruppen vår støtter forslaget, bekrefter helsetalskvinne, Kjersti Toppe.

---

Dette er er koronaregelen:

  • «Grense på inntil 20 personer på private sammenkomster på offentlige steder og i leide lokaler og 50 personer på innendørs arrangement uten fastmonterte seter. Innendørs kan det være inntil 200 personer på arrangementer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter.»
  • Helsedirektoratet har slått fast at kirkebenker ikke er år regne som fastmonterte seter.
  • Nå vil Frp endre på dette, så flere kan gå til gudstjeneste i julen.

---

Sosialisering

Helsemyndighetene har begrunnet regelen for kirkebenker på følgende måte:

– Man kan flytte seg på benken og gudstjenester er et arrangement hvor folk kjenner hverandre og dermed sosialiserer med hverandre etterpå, har seniorforsker i FHI, Tone Kristin Bjordal Johansen, tidligere sagt til Vårt Land.

«Det ville heller ikke vært praktisk å stille krav om montering av seter eller fysiske sperrer for å hindre en fortetting», utdypet departementet i en e-post.

Norges Kristne Råd har stilt seg positive til Frps forslag.

– Jeg tror mange som planlegger tradisjonelle gudstjenester ut fra 50 besøkende også vil kunne ivareta 200. De har allerede jobbet med innholdet, så da gjenstår bare sikring av smittevern hvis regelen blir endret. Jeg tror veldig mange vil klare å ivareta det, sa Erhardt Hermansen i Norges Kristne Råd til Vårt Land sist uke.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk