Politikk

Nå er det alvor: Frp serverer tøffe budsjettkutt – rett i hjertesakene til KrF

Med kuttemeny som smeller rett mot KrFs og Venstres hjertesaker byr Frp opp til høstpine i budsjettforhandlingene.

Knappe tre timer før det første forhandlingsmøtet med Høyre, Venstre og KrF la Frp frem et alternativt budsjett spekket med flere kutt enn sist partiet var i opposisjon. Ikke bare bistand, men «småsummer» på livssynsfeltet og på klimafronten løftes ut.

– Kraftige avgiftslettelser er hovedmålet vårt denne gang, sa Frp-leder Siv Jensen da alternativet ble presentert for pressen.

Overfor Vårt Land bekrefter Frps forhandlingsansvarlige, Sylvi Listhaug, igjen at partiet vil se resultater for grensehandelsvarer som øl og vin.

• LES OGSÅ: Thriller avgjør hvem som skal utgjøre KrFs stortingsbenk

Svinger øksa mot bistandsbudsjettet

Tydelige krav fra landsmøtet om kutt i kvoteflyktninger, bistand og alkoholavgifter har vært blant Frps føringer på forhånd. KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har tidligere uttalt at dagens bistandsmål er avgjørende for KrF i regjering.

Men i forhandlingsrommet stiller Frp fremover med en detaljert liste over hvordan bistandsbudsjettet bør slankes til 0,7 prosent av BNI (bruttonasjonalinntekten). 11 milliarder kroner bør bort. Noen eksempler:

• Bort med 1,3 milliarder bistandskroner til Afrika.

• Vekk med 80 prosent av all støtten til Midtøsten og Nord-Afrika – totalt 507 millioner kroner. Det meste av dette er bistand til palestinske områder.

• Skjære med støtte til fredstiltak med 376 millioner kroner og fjerne 253 millioner kroner til menneskerettighetsarbeid.

• LES OGSÅ: Tungetale for Trump. Hans åndelige rådgiver kaller motstanderne «demoniske»

Men kommer det bistands-ultimatum, Listhaug?

– Dette er nå vårt utgangspunkt. Vi har en marsjordre fra vårt landsmøte at bistandsbudsjettet skal reduseres og antallet kvoteflyktninger skal ned. For oss er dette viktige saker i forhandlingene, sier Listhaug.

– Da høres dette ikke ut som noe ultimatum?

– Vi går aldri inn i forhandlinger med ultimate krav, men vi vet hva vi har å gjøre når vi har fått så klare krav fra landsmøtet, svarer hun.

KrFs talsmann til budsjettkamp. «Kjent Frp-politikk»

KrFs finanstalsmann, Tore Storehaug, erkjenner at nettopp bistandsfeltet er det i Frps budsjettpakke som skaper aller størst avstand.

– Både bistandskuttene og andre deler av budsjettforslaget deres er kjent Frp-politikk. Men prosentmålet på én prosent er svært viktig for oss. Det som er en krise i Norge nå, er en katastrofe i resten av verden.

Om bistandskutt vil KrF by på tøff motstand. Storehaug varsler at det viktigste for KrF under forhandlingene dessuten blir å trygge arbeidsplasser og sikre landets økonomi i en krisetid.

Frp rydder og kutter mer enn noen gang

Støtte fra Frp er helt nødvendig for Solberg-regjeringen om den skal dra i land støtte til neste års statsbudsjett. Utover lavere grensehandelsavgifter løfter Frp-leder Siv Jensen kamp for større satsinger på samferdsel, høyere pensjon til minstepensjonister og sterkere satsing på helsefeltet.

Der ønsker Frp tunge pengesatsinger. Men partiet vil også ha runder i forhandlingsrommet om de små beløpene i statsbudsjettet. Forslaget til rydding i poster er mer detaljert enn da Frp svinget seg med egen politikk i opposisjon til den rødgrønne regjeringen.

Også livssynssektoren får merke kuttekniven

Partiet drysser småmillioner over en rekke lokale tiltak: Som til seilskuter – og eksempelvis en tungvannskjeller. Men partiet kutter høyt og lavt på kulturfeltet – og blant annet i livssynsstøtten.

Å fjerne 720.000 kroner til pilgrimssentre er blant småsummer partiet vil ha bort. 220 millioner kroner av støtten til Den norske kirke fjernes. 94 millioner til andre livssynstiltak like så. Som i partiets programforslag tilgodeses imidlertid vedlikehold av kirkebygg.

Heller ikke Nobels Fredssenter og en rekke likestillingstiltak ville bli vist nåde om Frps primære budsjettpolitikk ble reell politikk. Også noe av kontantstøtten høvles i – totalt 103 millioner kroner.

– Har det vært kuttefest i apparatet til Frp?

– Ja, det har vært herlig å prioritere det vi mener er riktig og kutte bort massevis av det vi mener landet ikke bør bruke penger på. Det har vært en fryd å arbeide med, sier Listhaug.

Frp vil ha en «asfaltmilliard» og bilavgifter skal ned

Frp byr opp til kamp om nøkkelelementer i regjeringens klimasatsing i budsjettet. Og bilavgiftene skal ned: Reduksjonen bør være på tre milliarder kroner.

– Vi vil sette av penger til en «asfaltmilliard» og kutte bompenger med to milliarder ekstra, sa Listhaug på pressekonferansen.

Frps ønskebudsjett innebærer avgiftskutt på totalt 16,5 milliarder kroner. Bortimot 11 av disse handler om reduksjoner for å møte grensehandelsproblematikken.

– Vi vil ha kutt i avgiftene på øl og vin. Vi er først og fremst opptatt av arbeidsplasser, sier Listhaug.

«Alkohol er ikke sunnere i Sverige enn det er i Norge»

Overfor pressen avviste hun at det kan øke alkoholforbruket i landet som helhet og forklarte: «Alkohol er ikke sunnere i Sverige enn det er i Norge».

Om Norge kutter alkoholavgiftene, tror hun vi kan oppleve det samme som da Danmark gjorde det for å møte handelslekkasjer til Tyskland:

– I Danmark økte ikke forbruket, men man hamstret mindre. Det er ikke grunn til å tro at alkoholforbruket her hjemme vil gå kraftig opp, sa hun.

LES OGSÅ:

Biskop vil droppe «Den lille bibel» i gravferdsritualet

Fra tirsdag er gudstjenester forbudt i Oslo. Vi ble med på den siste før nedstengningen

---

BUDSJETTKAMP

  • I to uker fremover vil det pågå forhandlinger mellom Frp og de tre regjeringspartiene for å lande en avtale om neste års statsbudsjett.
  • Stortinget behandler den såkalte finansinnstillingen siste torsdagen i november. Men en enighet må i praksis være landet innen helgen i forveien.
  • Den kommende uken vil også opposisjonspartiene legge frem sine budsjettalternativ..

---

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk