Politikk

Listhaug med Frps nye program: Angriper kontantstøtten, bistanden og lar alkoholen bli friere

Med tøffere tone om bistand, alkohol og innvandring i programforslag utfordrer Frp og Sylvi Listhaug tidligere borgerlige makkere bare enda tøffere.

I forslaget til nytt prinsipp- og handlingsprogram gjør Frp nå forpliktende politikk av en rekke nyere utspill som frontkolliderer med spesielt KrF, men også Venstre:

• Bistand på maks 0,7 prosent av BNI.

• Friere skjenking og oppmykt alkoholpolitikk.

• Angrep mot kontantstøtten – og mer kompromissløs innvandringspolitikk.

Deler av klimakampen har Frp fått nok av:

– Den grønne sosialismen vi ser brer om seg blant de andre partiene, med avgiftsøkninger, er ingen retning Frp vil være med på, sa Listhaug da hun møtte pressen om utkastet.

• LES OGSÅ: Blir du på hjemmekontoret, er du med å redde verden

Rydder ikke bort åpningen for dødshjelp

Frp gjør nå prinsipprogram og valgprogram til ett. Og i dette er åpningen for dødshjelp fortsatt på plass i formuleringen «i noen situasjoner tillate aktiv dødshjelp regulert av et strengt lovverk».

På pressespørsmål om sammenvevingen av programmene nå gjør at prinsippet om aktiv dødshjelp nå blir gjeldende politikk de neste fire årene, svarte Listhaug:

– Det er der innledningsvis som et prinsipp og ligger der.

• LES OGSÅ: Sp gjør gallup-byks - og rapper enda flere velgere fra Ap-Støre

Kontant-angrep mot KrFs «gullsak»

Overfor Vårt Land avviser Listhaug at det nye programmet er preget av at Frp ikke lenger er regjeringsparti:

– Vi har endret på mye. Poenget er hva Frp vil gjøre de neste fire årene. Vi er opptatt av at Frp nå skal være gjenkjennelige. Det er vi nå blitt på mange områder, sier hun.

I deler av Frp har det lenge vært motstand mot KrFs «gullsak», kontantstøtten. Men rollen som regjeringsparti hemmet fremstøt. Med Listhaug i spissen går partiet nå inn for å reservere kontantstøtten for de som har vært i arbeid siste 12 måneder før uttak.

– Vi vil stramme kraftig inn. Vi vil beholde valgfrihet for familien, men vil unngå at ordningen bremser integreringen. Men vi vil vurdere hvordan studenter kan få kontantstøtte, sa Listhaug.

Nå er bistandskutt på 11 milliarder blitt forpliktende valgløfte

Om velgerne gir en regjering ledet av Erna Solberg fire nye år, vil programutkastet gi sentrumspartiene en rekke verdislag om Frp inntar forhandlingsbordet. For Frp lover velgerne spissere bistandspolitikk: Maksimalt 0,7 prosent av landets nasjonalinntekt til bistand – ikke én prosent som i dag. Det innebærer kutt på rundt 11 milliarder kroner.

– 0,7 er jo målet FN anbefaler. Det er ikke antall kroner som er avgjørende, men hvordan de brukes. Vi vil vri budsjettet over til å hjelpe i flyktningområder og unngå at norsk bistand bidrar til korrupsjon og terrorisme, sa Listhaug.

Målet neste fire år: «Svenskepriser» på alkohol

Frp ypper også til kamp i alkoholpolitikken, fri fra alle bindinger fra regjeringserklæringen. Flere programpunkter er kopier fra eldre programmer: Skrote vinmonopolet og eksempelvis gjøre det mulig for 18-åringer å kjøpe sprit. Felttoget går spesielt på to plan: Kutte alkoholavgifter – og gjøre alkoholsalget friere.

– Målet vårt i neste stortingsperiode er å få avgiftsnivået ned på svensk nivå, uttalte Listhaug.

Sterksprit kan selges av bonden i gårdsbutikk

Partiet vil tillate fritt gårdssalg av alkohol – også sprit. Et mindretall i programkomiteen vil la utesteder bestemme skjenketiden sin selv. Lokale myndigheter skal kunne la bensinstasjoner og kiosker få selge alkohol. Partiet vil i det hele tatt «fjerne regulering av åpnings- salgs- og skjenketider».

– Vi er i 2020 og det er meningsløst at butikkene skal putte presenningene på ølet når klokken er seks på lørdag og åtte på hverdager. Mange steder er bensinstasjonen også matbutikk. Da skulle det bare mangle at de ikke har mulighet til å selge øl, sa Listhaug.

Strengere innvandringspolitikk på plass – asylstopp ved grensen

Hittil i høst har Frp servert en rekke innstramminger i innvandrings- og integreringspolitikken. I programmet fremgår den spissere utgaven. Frp vil blant annet:

• Stoppe mulighet til asyl ved den norske grensen, men vil ta imot et begrenset antall kvoteflyktninger årlig.

• La privatpersoner ta på seg ansvaret for bosetting og integrering.

• Stanse all familiegjenforening for enslige, mindreårige flyktninger.

• Sidestille arrangerte ekteskap og tvangsekteskap.

LES OGSÅ:

---

VALGKAMPMENY

  • Frps førsteutkast til nytt partiprogram skal nå ut på høring. Et sisteutkast presenteres over nyttår.
  • I programmet vil Frp også:
  • • Reforhandle deler av EØS-avtalen.
  • • Prioritere avgiftskutt høyere enn skattelettelser.
  • • Stille strengere språkkrav i eldreomsorgen.
  • • Åpne for skånsom utbygging av vernede vassdrag.
  • Forslaget inneholder 17 dissenser – altså uenigheter – om blant annet aldersgrensen for førerkort, karensdag, kontantstøtten og om offentlig ansatte skal kunne bære «religiøse eller politiske plagg i arbeidstiden».

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk