Politikk

Etterlyser mer til «pandemibarna»

Flere organisasjoner er skuffet over tiltak for barn og unge i årets statsbudsjett og mener det blir vanskeligere å arrangere aktiviteter.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

– Hvis den unge frivilligheten ikke har penger til å arrangere aktiviteter går det spesielt hardt utover sårbare barn og unge, sier Isa Maline Isene, styreleder i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).

I statsbudsjettet for 2021 kuttes de ti millionene barne- og ungdomsorganisasjonene fikk i ekstra koronamidler tidligere i år.

Mindre penger til aktiviteter

LNU mener det er en skuffelse for de mange hundre tusen barn og unge som er med i en organisasjon, enten det er speideren, utviklingspolitikk eller det kristne skolelaget de brenner for.

– At det ikke blir noen økning i grunnstøtten er spesielt kritisk under pandemien. Barn og unge trenger en trygg arena å utfolde seg på, og det er spesielt viktig i den tiden vi lever i nå, forteller Isene.

Sliter med gjennomføring

– Hvis frivilligheten ikke har økonomisk livsgrunnlag lenger blir det færre trygge møteplasser og en dårligere hverdag, som allerede er preget av pandemien, for barn og unge. Vi er spesielt skuffet over KrF. Det er skuffende at KrF og regjeringen ikke ser eller anerkjenner disse behovene. De foreslår et budsjett som vil gjøre hverdagen vanskeligere for disse barna og ungdommene, fortsetter hun.

Vil lytte til de unge

Jorunn Gleditsch Lossius som sitter i familie- og kulturkomiteen for KrF sier det er viktig å lytte til barne- og ungdomsfrivilligheten.

– De vet hvor skoen trykker. Derfor er vi nå i dialog med LNU om et møte slik at vi kan snakke sammen om hvor de opplever at problemene ligger og hva slags behov barne- og ungdomsfrivilligheten har nå, skriver Lossius i en e-post.

Lossius understreker at det var det KrF som besluttet å bevilge to millioner ekstra til LNU slik at de kunne utvikle en nettportal med oversikt over lokaler for utlån i kommunene.

Trenger forutsigbarhet

Speidersjef for Norges Speiderforbund Håvard Djupvik mener frivilligheten trenger mer forutsigbarhet og selv i denne vanskelige tiden trenger de å planlegge for fremtiden.

– Landsleiren neste år har vi måtte gjøre helt om på og vi faller foreløpig helt utenfor alle støtteordninger for å dekke de store økonomiske utfordringene dette gir oss, sier Djupvik.

Norges speiderforbund er skuffet over at det i kommende statsbudsjett er lagt opp til kutt i øremerkede midler til frivilligheten.

– Vi planlegger for arrangementer vi ikke vet om vi kan få gjennomført, vi må planlegge for alternativ gjennomføring, og for færre deltakere enn normalt. Konsekvensene av dette er at vi bruker mer ressurser og det er økonomisk krevende, forklarer speiderlederen.

Norges speiderforbund besluttet i august å avlyse speiderlandsleiren i Askim neste sommer. Landsleiren arrangeres hvert fjerde år og samler rundt 10.000 speidere fra inn- og utland.

Bør endre beregningsmodell

Jorunn Gleditsch Lossius i KrF mener at grunnstøtten er høy og presiserer at 2020 ikke burde være et grunnlagssår for grunnstøtten.

– Vi har alle måttet tilpasse oss, og jeg ser fantastiske eksempler på at organisasjoner har gjort en imponerende innsats med å tilpasse seg den krevende situasjonen pandemien har skapt. Det håper jeg de fortsetter med også neste år, og ser frem til å møte med LNU for å få innspill fra en viktig organisasjon, avslutter Lossius.

LES OGSÅ: 

 Klimaskeptikere prøver å påvirke Klimasøksmålet

• Ny gallup øker sperredramaet for KrF og småpartiene. Også røde og grønne inntar thrilleren

• Slik vil Sentrum skape det nye partiet - bryr seg ikke om andre senkes under sperregrensen

---

Tilskudd til barn og unge

  • Om lag 310 millioner kroner er satt av til nasjonal tilskuddsordning for inkludering av barn og unge.
  • Regjeringen foreslår 1,185 milliarder i en stimuleringspakke til frivillige organisasjoner for å øke aktiviteten etter pandemien, der 2,7 millioner kroner er foreslått til ulike virksomheter som har søkt om midler til målrettede barne- og ungdomstiltak.
  • Prøveordningen med fritidskort, som sponser barn og unges organiserte fritidsaktiviteter økes til 180 millioner kroner i 2021.

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk