Politikk

Slik vil Sentrum skape det nye partiet – bryr seg ikke om andre senkes under sperregrensen

Drivkreftene bak Sentrum jakter nå de 5000 viktige underskriftene for å jakte velgere fra KrF og venstrepartier ved neste valg. Nå avslører de forhistorien til partiet.

Vårt Land møter eks-Ap-politiker Geir Lippestad og eks-KrF-rådgiver Kristin Walstad morgenen derpå nyheten smalt tirsdag kveld: Det nye partiet Sentrum skal bane seg plass, utfordre KrF og andre partier til venstre og skaffe seg plasser på Stortinget.

Men de starter med null penger – og ressurser. Den store kapitalen hittil er at de det siste halve døgnet har fått solid med henvendelser fra folk som etterspør et nytt parti.

Om konkurrenter: «Hvilke partier som øker og synker, er uinteressant»

Og de to bryr seg ingenting om frykten som finnes i andre konkurrerende partier: At dannelsen kan gi KrF trøbbel med å komme over sperregrensen – og snappe velgere fra SV og Miljøpartiet De Grønne (MDG) på den andre kanten.

– Kan ikke dette heller bli et trist utfall for sentrum i norsk politikk?

– For meg handler engasjement om samfunnsutvikling – og hvor vi vil. Hvilke partier som øker og synker, er uinteressant hvis folk mener det er dette de vil stemme på. Det er mulig jeg er barnslig i tankegangen: Det er ikke strategi, men saker som driver meg, svarer Geir Lippestad.

En gruppe har vært i sving – en tid

Han og Walstad står utenfor den profilerte advokatens kontor i Oslo sentrum. Det er foreløpig det hovedkvarteret det nye partiet har. Noe «hemmelig» apparat er ikke på plass. Målene er store. Og politikken har gruppen på rundt ni personer jobbet med en tid.

FNs bærekraftsmål er det viktige – og partiet skal være et annerledes verdiparti i norsk politikk. En av de erfarne politikerne på laget er MDGs Tom Sverre Tomren, til daglig prest og tidligere fylkespolitiker i Hordaland.

Walstad var inntil i vår rådgiver for KrFs stortingsgruppe og var inntil i høst medlem av KrFs landsstyre. Lippestad er tidligere byråd for Ap i hovedstaden.

Hvorfor ut av Ap, Lippestad?

– Hvorfor vraket du ditt gamle parti, Lippestad?

– Svaret er en kombinasjon av flere ting, svarer han.

– For partiet Sentrum er kampen mot utenforskapet sak nummer én. Vi har hundre tusen mennesker med nedsatt funksjonsevne utenfor arbeidslivet. Sånn har det vært i 15 år, uavhengig av hvem som har styrt. Vi har en inkluderingsjobb å gjøre for at alle som bor i Norge skal føle seg inkludert.

Sak nummer to er klimaspørsmålet, der han vil ha handling: Sentrum erklærer alt nå tydelig at Norge ikke vil ha noen oljeindustri om 15 år.

– Da vil det ikke være noen etterspørsel. Vi må ha et alternativ og kan ikke bruke 15 år på snakk om oljen skal bort eller ikke.

Ønsker bedre religionspolitikk – biolov årsak til brudd

Ikke minst trekker han frem «det humanistiske» – og religionspolitikk. Norge må ta et større ansvar for flyktninger og asylsøkere.

– Mange hundre tusen mennesker er opptatt av religion, enten de er muslimer eller kristne. Det å ha en god politikk på området, at samtalen er god konfliktlinjene lave, er viktig for meg. Dette har ikke Arbeiderpartiet, fastslår han.

– Har bioteknologi-spørsmål som du har engasjert deg i, hatt betydning for bruddet?

– Det er en av årsakene. Jeg er bekymret for at fokuset på at man skal være frisk, sterk – og det å lete etter avvik og fjerne mennesker som ikke er A4. Det gir den nye bioteknologiloven muligheter til.

Hevn mot dagens KrF?

Kristin Walstad har vært aktiv i nettverket Drivkraft, som rommer en rekke profiler fra rød side etter KrFs retningskamp. Walstad sto bak Facebook-kampanjen «Heia Hareide» under KrFs strid. Da Walstad meldte seg ut av KrF i september, tok hun kraftig oppgjør med partiet.

– Er det hevn du nå tar?

– Overhodet ikke, svarer hun.

– Hvor mange tidligere KrF-ere har du «på lager» inn i det nye partiet?

– Det har jeg ikke oversikt over. Etter at vi gikk ut med nyheten om partiet, har jeg fått en god del tilbakemeldinger. Det vil vise seg i tiden fremover hvem som blir med over. Men målet er også å nå folk som ikke har vært aktive i et parti.

Sto bak «Heia Hareide» – Hareide heier ikke

Om Walstad sto bak «Heia Hareide», møter hun alt annet enn «heia» fra Hareide selv. Han rykket raskt ut mot det nye partiforsøket.

– Hvordan reagerer du på det?

– Det forstår jeg godt når han er statsråd i en sittende regjering. Og han har jo ikke hatt noe med dette partiet å gjøre.

– Hvilken rolle spiller ditt gamle nettverk Drivkraft i dette?

– Vi har mye felles tankegods og vi er spent på hva de nå sier til dette, svarer Walstad.

Forlot KrF. Dagen etter tok noen kontakt.

Overfor Vårt Land forteller de to hvordan partiinitiativet kom på plass.

– Jeg fikk en henvendelse dagen etter at jeg hadde meldt meg ut av KrF, sier Walstad.

Utmeldingen kom 10. september. Da skrev Walstad i Vårt Land at KrF nå var blitt et kristenkonservativt parti, og ikke lenger noe hun kunne stille seg bak.

Henvendelsen kom fra tidligere MDG og KrF-politiker Tomren i Hordaland. Tomren og Lippestad hadde alt snakket sammen over tid.

– Ja, flere hadde funnet sammen. Man kan møtes utformelt og på seminarer, forklarer Lippestad.

– Når startet dette?

– Det er en følelse og et behov som vokser frem over tid. For mitt vedkommende har det vært siste året: Hvor kan jeg få utløp for mitt engasjement? Men det er de siste to månedene der vi har jobbet aktivt med partiet. Og spurt oss om hvem som ville bli med og hvilken plattform vi skulle ha.

Stort mål: Stortingslister neste høst

Men fra nå av skal de to – og flere andre – på frivillig basis driver partiet frem.

– Er målet å stille lister over hele landet?

– Steg nummer én er å samle 5000 underskrifter og få meldt oss inn i partiregisteret. Så vil vi stille lister. Treffer vi en nerve og får underskrifter raskt, vil vi være klare til stortingsvalget.

– Hvis dere ikke får dem i tide, da?

– Da må vi bruke lengre tid. I utgangspunktet tenker man ikke at et politisk parti er noe man kan få opp på seks måneder. Men slik mottakelsen har vært, opplever vi den som så massiv at vi har dette som en mulighet.

«Vi har ingen penger, Vi jobber på dugnad»

Etablerte partier har på denne tiden i den lange valgkampen allerede millioner klare til satsing. Partiet Sentrum starter med tom kasse.

– Vi har ingen penger, Vi jobber på dugnad og har tatt fri fra jobbene våre. Men slik har jo alle organisasjoner blitt stiftet: Uten penger, men ned engasjement. Dette kommer til å være preget av dugnad – og ståpå-vilje, sier Lippestad.

– Hvis dere skal nevne en god sak dere vil trekke velgere med: Hvilken?

– Så langt har vi ikke tenkt velgertaktisk. Vårt engasjement er for saker: Definere hva vi har felles, kristne og humanistiske verdier og FNs bærekraftsmål, svarer Lippestad, men trekker frem Moria-saken som den mest dagsaktuelle:

– Europa må løse dette og Norge må mer aktivt gå inn i diskusjoner i EØS og ta større ansvar.

– De aller fleste nordmenn synes faktisk at innvandring og nye kulturer er med på å berike den norske kulturen. Hvorfor skal man da krige om de få som ønsker man skal bli beriket, sier Walstad.

Det er trangt på fangstfeltet

Partiet skal være blokkuavhengig, har i media foretrukket Aps Jonas Gahr Støre som statsminister. I hele det landskapet partiet retter seg mot, er nettopp Moria-saken, klima, miljø og kamp for svake grupper merkesaker både hos KrF, SV, MDG og deler av Ap.

– Er det ikke trangt på dette fangstfeltet?

– Det er tusenkronersspørsmålet. Jeg er opptatt av verdispørsmålene og næringspolitikk. Vi kan ikke snakke om å bruke penger, uten at et parti også har en nærings- og eierskapspolitikk. Dessuten skiller EØS-, EU- og Europa-spørsmålet oss fra disse andre. Styrken er at vi ikke har noen lang historikk eller særgrupper som har pushet oss frem. Det er bærekraftsmål som driver oss, svarer Lippestad.

LES OGSÅ:

KrF-topp advarer nytt parti mot å splitte stemmer – får støtte fra Kjell Magne Bondevik

 Berit Aalborg om det nye partiet: Kan vippe KrF under sperra

Starter nytt parti med kristen sentrumsprofil

---

Partiet Sentrum

  • Nystiftet politisk parti som skal være blokkuavhengig.
  • Ønsker å bygge et program basert på kristne og religiøse verdier og FNs bærekraftsmål.
  • Tidligere Ap-byråd i Oslo, Geir Lippestad, blir leder for partiet.
  • Han har fått med seg en rekke tidligere KrF-politikere.
  • Det er ni år siden forrige gang det ble etablert en tydelig konkurrent til KrF. Da var det partiet De Kristne som så dagens lys. Tidligere har også Kristelig Samlingsparti og Partiet Ny Fremtid definert seg som kristne, liberalistiske partier. Alle disse partiene lå klart til høyre for KrF politisk.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk